Társadalmi szempontból is igen komoly problémát jelent az, hogy milyen hatással lesz a jövőben a terméshozamra a klímaváltozás. A Nature Food tudományos lapban megjelent publikáció szerint a gazdáknak változtatniuk kell a vetés időpontján és más fajtákat kell választaniuk, hogy elkerüljék a súlyos veszteségeket, továbbá azért, hogy a magasabb szélességi fokokon lévő régiókban is nyereséget tudjanak termelni. A kutatók szerint a kukorica termőterülete visszaszorul, a búzáé pedig kibővül.

"Azt már látjuk, hogy az új éghajlati feltételek a terméshozamokat egyre több régióban a szokásos tartományon kívülre szorítják. Az emberiség okozta üvegházgáz kibocsátás növeli a hőmérsékletet, megváltoztatja a csapadék eloszlását, és még több szén-dioxidot juttat a légkörbe. Ez hatással van a haszonnövények növekedésére, és a klímaváltozás szélsőséges időjárásban megtestesülő változásai már a következő évtizedben vagy még annál is hamarabb megtörténnek a világ kulcsfontosságú élelmiszertermelő régióiban" - mondta Jonas Jägermeyr, a tanulmány vezető szerzője. A klímatudós és terménymodellező a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének, a New York-i Columbia Egyetem Földtudományi Intézetének és a Potsdami Klímakutató Intézetnek is munkatársa (PIK) - írta a Phys cikke alapján a Magyar Mezőgazdaság.

Kénytelenek változtatni a gazdák: kevesebb kukoricát termeszthetnek majd

Ez azt jelenti, hogy a gazdáknak sokkal gyorsabban kell alkalmazkodniuk, például változtatniuk kell a vetés időpontján, vagy más fajtákat kell választaniuk ahhoz, hogy elkerüljék a súlyos veszteségeket. Ahhoz, hogy a magasabb szélességi fokokon lévő régiókban is nyereséget tudjanak termelni, alkalmazkodniuk kell - folytatta.

A kukorica termőterület nagysága visszaesik, a búzatermesztés növekszik

A legújabb éghajlati előrejelzések és termésmodellek kombinálásával a mostani tudás alapján egy kutatócsapat megalkotta a jövő hozamainak előrejelzését. Már a közeljövőben is szignifikáns változásokat jeleznek előre a legfontosabb termőterületeken is. A kukoricát több égövön is termesztik, beleértve a szubtrópusi és trópusi országokat is, ahol a hőmérséklet növekedése kedvezőtlenebb hatású lesz, mint a hűvösebb, magasabb szélességi övön elhelyezkedő régiókban. Észak- és Közép-Amerika, Nyugat-Afrika, Közép- és Kelet-Ázsia esetében akár 20 százalékos visszaeséssel is számolni kell a kukorica termésmennyiségében. A legtöbb mérsékelt égövön megtermő búzánál ezzel szemben a klímaváltozás miatt nagyobb hozamok várhatóak, beleértve az USA északi területeit és Kanadát, valamint Kínát.

A meglévő egyenlőtlenségek nagyobbak lesznek

"Az egyik hatás, amit az adataink egyértelműen mutatnak, hogy a szegényebb országokban várhatóan a termésmennyiségek is erősen visszaesnek a fő élelmiszerek esetében. Ez tovább fogja súlyosbítani a már amúgy is meglévő különbségeket az élelmiszerbiztonság és a jólét terén is" - mondta Christoph Müller, a Potsdam Intézet kutatója. Ami fontos, hogy az északi féltekén a búza hozamának növekedése nem fogja pótolni a déli féltekén kieső kukoricát.

A szegény országok és az érintett családi gazdaságok maguk sem képesek kilépni a világpiacra a terményeikkel. Emiatt a most előrejelzett változás a mezőgazdasági termelésben azt jelentheti, hogy míg egyes régiókban súlyossá válik az élelmiszerbiztonság helyzete, másoknál extra profit jelentkezik majd. A hőmérséklet nem az egyetlen releváns befolyásoló tényező a jövő termésmennyiségénél. A légköri szén-dioxid magasabb szintje pozitívan hat a növények fejlődésére, különösen a búza esetében. Ez azonban kedvezőtlenül hat a tápanyagszintjére.

"Még a legoptimistább klímaváltozási forgatókönyvek esetében is, amikor társadalmi szinten óriási erőfeszítéseket teszünk a globális hőmérséklet emelkedésének csökkentésére, a világ mezőgazdasága egy új éghajlati valósággal kell, hogy szembenézzen" - mondta Jägermeyr.

Megosztás

További híreink

Agrárerdészet kicsiben, a kertben

2024.10.20.

Az agrárerdészet egy nem is annyira új irányzat, viszont egyre inkább nagy hangsúlyt kap majd a jövőben. Egy ilyen rendszert kicsiben, egy házikertben is felépíthetünk. Ahogy a természetben is a fák és az alattuk élő aljnövényzet kölcsönhatásban vannak, ugyanígy lesz ez a kiskertben is. Az agrárerdészet olyan, ősi gyökerekkel rendelkező termesztési mód, amelyben a fákat (azaz az erdészeti növényeket) és a szántóföldi vagy kertészeti növényeket együtt termesztik.

A dámszarvasokat titokzatos betegség fenyegeti

2024.10.20.

A dámszarvasoknak mostanában nemcsak a tehenek kegyeiért kell megküzdeniük, hanem egy körükben terjedő titokzatos betegséggel is. A rejtélyes kór az érintett állatoknál nemcsak deformált, gennyes agancsokat, hanem a jelek szerint szaporodási problémákat és további súlyos tüneteket is okozhat. A dámokon túl az őzeket és gímszarvasokat is érintő tünetek a kutatók szerint összefüggésben állhatnak a mikotoxinok jelenlétével, és egyelőre úgy tűnik, hogy nincs ellenük gyógymód.

Gyakran hibázunk, amikor a hideg elől a lakásba menekítjük növényeinket

2024.10.20.

Egyre rövidülnek a nappalok, és egyre hidegebb a levegő. Miközben arra készülünk, hogy több időt töltsünk bent, és jól érezzük magunkat, itt az ideje, hogy a kültéri növényeinket is áthelyezzük, és beltérbe vigyük.

A gazdák megbirkóznának az éghajlatváltozással – nyitottak az innovációra

2024.10.20.

A magasabb hozampotenciál ösztönzi a digitális gazdálkodás elterjedését: a gazdálkodók kétharmada már használ digitális eszközöket, és ugyanennyien szeretnének többet megtudni a mesterséges intelligenciáróll. Ez az egyik kulcsfontosságú megállapítása a 2024-es Farmer Voice felmérésnek –Ausztrália, Brazília, Kína, Németország, India, Kenya, Ukrajna és az Egyesült Államok 2000 gazdálkodójának körében végzett kutatás –, amelyet a Kynetec globális piackutató cég végzett a Bayer megbízásából.

Úttörő projekt – takarmány előállítása üvegházhatású gázokból!

2024.10.20.

Két mikroorganizmus – egy baktérium és egy alga – együtt használható a szén-dioxid és a metán fehérjében gazdag biomasszává alakítására. A felfedezés arra késztette az új-zélandi elsődleges iparágak minisztériumát (MPI), hogy támogassa az Upflow-t és partnereit a kutatás előmozdításában.

Robotra bízzák az újraerdősítést, percenként lehet gazdagabb egy új fával a világ

2024.10.20.

A Continental és a Land Life együttműködve egy autonóm faültető robotot hoznak létre, amelyet arra terveztek, hogy megbirkózzanak a globális erdőirtással, hatékonyan ültetve a fákat nehéz terepen.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás