Magyarországon a pálinkafőzés nem csupán gazdasági tevékenység, hanem mélyen gyökerező kulturális örökség is. A pálinka, mint a gasztrokultúra elválaszthatatlan része, generációkon átívelő tudást és hagyományt őriz. Ez az örökség azonban nem áll meg a múltban: a modern technikák és elméleti ismeretek bevonásával a hagyományos főzési eljárásokat új szintre lehet emelni. A versenyképesség és a minőség is növelhető a tanulással.

A pálinkakészítés művészete finom egyensúlyon alapul: a megfelelő alapanyagok kiválasztása, a főzési folyamatok pontos ismerete és a minőségellenőrzés kulcsfontosságú. A pálinkakészítő tanfolyamok éppen azért fontosak, mert nem csupán elméleti tudást, hanem gyakorlati készségeket is biztosítanak, így a résztvevők képesek lesznek magas minőségű párlatot előállítani, legyen szó otthoni, hobbiszintű vagy akár a nemzetközi piacokra törő, üzleti céllal történő pálinkafőzésről.

A pálinkakészítés az egyensúlyon alapul: kulcsfontosságú a megfelelő alapanyagok kiválasztása, a főzési folyamatok pontos ismerete és a minőségellenőrzés

A szakszerű képzés egyre fontosabb

A pálinkakészítés nem csak kulturális, hanem jelentős gazdasági tevékenység is, különösen Magyarországon. A minőségi pálinka iránti növekvő kereslet és a folyamatosan változó piaci trendek miatt egyre fontosabb a szakszerű képzés és a technológiai innováció. A DEKRA Akademie felnőttképző tanfolyama arra biztosít lehetőséget, hogy a résztvevők megfeleljenek a piac elvárásainak és kiemelkedjenek a versenyben - írták.

A tanfolyam ugyanakkor egyedülálló lehetőséget kínál a résztvevőknek: szakértő oktatók, modern technológiai háttér és a gyakorlat középpontba helyezése révén a tanfolyam résztvevői nem csupán elméleti tudásra tehetnek szert, hanem valós készségeket is elsajátíthatnak. A tanfolyamhoz való csatlakozás pedig egyszerű: az elkötelezettség és a pálinkakészítés iránti szeretet mellett csupán alapfokú iskolai előképzettség szükséges.

A felnőttképző 2023-ban 4 tanfolyamot indított az új elnevezésű pálinkakészítő képzésből. A képzések sikeres befejezését követően a résztvevők képessé válnak arra, hogy új tudások birtokában aktív szereplőivé váljanak a magyar pálinkaiparnak.

Ezeket tanulják a résztvevők

A tanulók jártassá válnak a pálinka-előállításban és a hozzá kapcsolódó szakmai technológiák alkalmazásában. Nem csak a cefrekészítés, erjesztés, a nyers párlat kezelésében, érlelésében szerez magabiztos tudást, hanem az elkészült pálinka szakszerű palackozásában is. A résztvevők képessé válnak hatékonyan és gazdaságosan kezelni, működtetni pálinkafőzési műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket, miközben megismerik a jövedéki termék adózására, elszámolására vonatkozó hatályos jogszabályokat és rendelkezéseket. A sikeres vizsga után pedig szakmai ismeretei alapján akár pálinkakóstolót, -bemutatót is tarthat a képzés résztvevője.

„A pálinkafőzés művészetének elsajátítása nem csupán személyes siker, hanem hozzájárulás a magyar gasztrokultúra és gazdaság fejlődéséhez is. A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők képesek lesznek a hagyományok megőrzésére, azok továbbfejlesztésére is, miközben hozzájárulnak a magas színvonalú, minőségi termékek piacra kerüléséhez. Egy ilyen képzés befejezése nem csak egy tanúsítvány megszerzését jelenti, hanem egy új szakmai és személyes fejlődési utazás kezdetét is” – mondta Tornyi Lajos, a DEKRA Akademie értékesítési igazgatója. Hozzátette, hogy nem kizárólag vállalkozók és a pálinkakészítés iránt hobbi szinten érdeklődők érkeznek a tanfolyamokra, hanem azok is, akik e végzetséggel betölthető munkakörökben kívánnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Megosztás

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás