Legyen szó kezdő gazdáról, vagy tapasztaltról, a kérdés sok esetben felmerül: mikor jön el a kukoricavetés ideje? Cikkünkben megpróbáljuk több szempontból körbejárni a témát!

Amit a könyvek mondanak

A tankönyvek szerint a kukorica optimális vetésideje április 20-a és május 5-e közé tehető. Ez persze függhet attól, hogy az ország melyik részén kívánunk kukoricát termeszteni. Délen, ahol hamarabb felmelegszik a talaj, már április 10-15. körül el lehet kezdeni a vetést, ellenben északon, ahol lassabban melegszik az idő és a talaj, április 25 előtt nem érdemes vetni.

Érdekesség, hogy az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő az, hogy az április 5-10. között elvetett kukorica hozza a legjobb minőségű, legkevesebb nedvességet tartalmazó termést. Ennek oka leginkább a klímaváltozásban keresendő.

De mi történik akkor, ha túl korán, vagy túl későn vetünk?

Ha csak a könyvekre hagyatkozunk, és nem figyeljük az aktuális viszonyokat (adott év időjárási jelenségei, stb.) akkor könnyen hibázhatunk az időzítéssel. Túl korai vetés esetén a kelés vontatott lesz, a csírapusztulás is jelentős lehet. Ennek következtében lényegesen kevesebb lesz a termés mennyisége, mint az időben történő vetés esetén.

Ha későn vetünk? A talaj felső rétegének nedvességtartama addigra lecsökkenhet, kelési nehézségekre lehet számítani. Ebben az esetben is csökkenhet a tőszám, így a termésmennyiség is rosszabb lesz.

Hogy szépen fejlődhessen a kukoricatábla, a kukoricavetés idejét jól kell megválasztani
 
Kukoricavetés a gazdák szerint

Általánosságban nézve a gazdák java része április 15-20 között veti a kukoricát, de nem minden körülmények között. Szerintük a naptárnál fontosabb az, hogy éppen milyen idő van, mennyi csapadék esett, mennyire szeles az idő, és ami a legfontosabb: a vetést követően milyenek az időjárási előrejelzések. Van gazda, aki egyáltalán nem néz naptárat, mondván, úgy is minden év más és más. Folyamatosan méri a talaj hőmérsékletét, és ha meghaladja a 10 fokot, már lehet is vetni a kukoricát. Épp ezért van olyan év, hogy már április legelején földbe kerül a kukorica, de van, hogy még május 10-én sem vetették el.

Idős gazdák szokták mondani, hogy ha virágzik az orgona, lehet vetni a kukoricát. Hogy ez mennyire helyes megfigyelés, azt mindenki döntse el maga. Lehet, hogy régen ez megállta a helyét, de azóta történt néhány változás éghajlatunkban… ugyan apró változások, de komolyan befolyásolhatják a kukorica termésmennyiségét.

Mennyiben befolyásolja idén az időjárás a vetést?

Nincsenek könnyű helyzetben a gazdák az időjárást illetően, ha a kukorica vetéséről van szó az idén sem. A tavasz már megmutatta magát, sőt, egy nap erejéig kora nyári időjárásban lehetett részünk, de ezt követően minden megváltozott. Ismét előjöttek az éjszakai fagyok, a talaj hőmérséklete nem emelkedett még tartósan 10-12 fok fölé. Az előrejelzések szerint a következő napokban javulni fog időjárásunk, lassú melegedés mutatkozik, a talajhőmérséklet is tartósan 10 fok fölött marad, továbbá a talaj relatív nedvességtartalma sem fog 40 százalék alá csökkenni. Ez azt jelenti, hogy most már bátran el lehet vetni a kukoricát!

Még többet szeretne megtudni a kukoricatermesztésről? Rendelje meg A kukoricatermesztés fortélyai című e-könyvet most!>>

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás