Bár a vakondról hallani a legtöbb panaszt a kertet művelőktől, mégis van még további három kisemlős, ami kellemetlenségeket okozhat. Ahhoz, hogy hatékonyan védekezzünk ellenük, ki kell derítenünk, hogy milyen betolakodóval is állunk szemben!

Vakond

A közönséges vakond kedveli a megművelt területeket, ahol sok a földigiliszta. Évente kétszer rak almot, ahol négy-öt utóddal bővül a család, és még ugyanazon évben ivaréretté is válnak. Nem alszik téli álmot! Ezért az ínséges időszakra földigilisztákat halmoz föl. Védett állat, eszmei értéke 25.000 Ft. Tévhit, hogy megrágja a zöldséget, hiszen rovarevő. Bár a látvány, amit maga után hagy, sokak által nem kívánatos, mégis hasznos munkát végez a földben.

Honnan ismerhető fel?

50-150 méter hosszú járatrendszer jellemző rá, ahol a túrás a ki- és bevezető nyílás is egyben. A felszínhez közelebbi járatokat táplálkozáshoz használja, ezért életmódjához képest gyakran jön a felszín közelébe.

A vakond túrásai sűrűn helyezkednek el, nem túl nagyok.
 

Földikutya

A nyugati földikutya szintén védett, eszmei értéke viszont már 1 millió Ft. A sztyeppterületeket kedveli, viszont a nedves, mocsaras élőhelyeket nem. Itthon három fajával találkozhatunk, azonban nagyon ritka, kihalással veszélyeztetett. Bár főként növényi gyökereket fogyaszt, lakott területeken már alig fordul elő, ezért nem igazán kell tőle tartani. Ha megrágott sárgarépát találunk a kertben, akkor valószínűleg földikutyával vagy kószapocokkal van dolgunk.

Honnan ismerhető fel?

Soha nem hagyja el földalatti járatrendszerét, a vakondnál mélyebben helyezkednek el járatai. Általában 2 méterig is leás, de télen a 4 méter sem ritka. A járatok komplexek és hálózatosak. A túrása hasonlít a vakondéhoz, de nagyobb méretű.

Földikutya nagyméretű túrásai egymástól viszonylag távol esnek, gyakran egyenes vonalba rendezve. Jobbra egy megbontott járat és táplálékraktár (fent), valamint a földikutya redukált szemeivel (lent)
 

Pocok

Régebben a vízpartok, mocsarak lakója volt, napjainkban inkább kertekben és művelt területeken fordul elő a közönséges kószapocok. Táplálékát magvak és gyökerek alkotják, és egy évben 3-4-szer is ellik. Szintén védett állat, eszmei értéke 500.000 Ft. A legtöbb kerti túrás felelőseként emlegetett földikutya helyett a legtöbb esetben a pocok áll. A nagy mértékben elszaporodott mezei pocok mezőgazdasági kártételét pedig senkinek nem kell már bemutatni.

Honnan ismerhető fel?

Járatrendszere a felszín közelében fut, túrásokkal tarkított. A járatok felfelé oválisak, a kiemelkedések kicsik. A túrás inkább egy földön tátongó lyukhoz hasonlít, amiből több irányba mutatnak jól látható járatok. Onnan is tudhatjuk, hogy vele van dolgunk, hogy a fűben hosszú, elágazásokkal tarkított útvonalakat is láthatunk.

Kószapocok kivezető nyílása: nincsenek túrások vagy csak ritkán (balra); A mezeipocok a szárazabb mezőgazdasági területeket kedveli, a fotón a kártétele látszik (jobbra)
 

Patkány

A vándorpatkány nagy családokban él, egész évben folyamatosan szaporodik. Almonként 7-11 utód várható.

Honnan ismerhető fel?

Föld alatt és fölött is él. Általában van egy fő be- és kijárat (kapu), ezen kívül van még legalább két vészkijárat. Mivel ezeket elrejtik a figyelő szemek elől, ezért, ha eldugott helyeken (pl: farakások alatt, védett kerítés tövében, kerti komposzt környékén) találunk ilyen túrásokat, akkor vándorpatkánnyal van dolgunk.

Vándorpatkány és ürüléke, amely főként a táplálkozóhelyek környékén gyakori
 

Mi a teendő, ha már vannak betolakodóink?

Igyekezzünk olyan módszert választani, ami nem veszélyezteti az állat életét. Már csak azért is, mert ha védett fajtával állunk szemben, súlyos pénzösszegeket is fizethetünk a kiirtásáért. Vakond ellen sok helyen alkalmazzák a törött üveg lyukba helyezését. Ez azonban csak szeles időben hatásos, mivel ekkor az üveg hangot ad ki (fütyül), ami elriasztja az állatot. Már kapható egy ezen elv alapján készült riasztó készülék, ami a vakondon kívül a patkányt és a pockot is távolt tartja. Másik lehetőség, hogy a borászatban használt kénlapot helyezünk a túrásokba, aminek a kellemetlen szagát nem viselik el a föld alatt élők. Ha pedig a legtermészetesebb utat szeretnénk választani, olyan növényt (pl: fokföldi fokhagyma) kell ültetni, aminek a szaga szintén kellemetlenül hat rájuk. A méreg alkalmazását nem ajánlott, hiszen a patkány óvatos állat, gyakran kikerüli. Arról nem is beszélve, hogy a haszonállataink és házi kedvenceink is veszélybe kerülhetnek a méreg miatt.

Készült az eletestudomany.hu cikke és fotói alapján.

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás