Összesen 16 fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft. legutóbbi közös növényvédelmi drónpilótaképzését a Zala vármegyei Keszthelyen. A szakképesítés megszerzésével a végzetteknek lehetőségük nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére.

A 2024. július 11-én megrendezett oklevélátadó ünnepségen Dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora gratulált a végzetteknek - írta a MATE  Az intézmény és a Szentendre központú cég együttműködésében létrejött növényvédelmi drónpilótaképzésekre 2023 januárja óta lehet jelentkezni. A tanfolyam során a képzés hallgatói megismerkednek a drónok technikai hátterével, valamint a jogszabályi környezettel, melyek elengedhetetlenek a biztonságos és hatékony működtetéshez. 

Összesen 16 fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft. legutóbbi közös növényvédelmi drónpilótaképzését a Zala vármegyei Keszthelyen
Összesen 16 fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft. legutóbbi közös növényvédelmi drónpilótaképzését a Zala vármegyei Keszthelyen - Fotó: MATE

Ezeket tudják mostantól a gyakorlatban

A szakképesítés megszerzésével lehetőségük nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére. A képzés időközben – az új jogszabályi környezetnek megfelelően – egy speciális műveleti kategóriára vonatkozó tanfolyammal is bővült, így a hallgatók már a pilóta nélküli légijármű-irányító igazolványt is megszerezhetik a képzés során. A növényvédelmi drónpilótaképzést így már csak a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpontnál sikeresen elvégzett vizsgát követően lehet megkezdeni.

Az idén 227 éves Georgikon Campuson 16 fő teljesítette az igazolvány megszerzéséhez szükséges, valamint a növényvédelmi drónpilóta tanúsítvány előfeltételeként szolgáló tanfolyamot és elméleti, valamint gyakorlati vizsgákat. Ezzel közel száz főre emelkedett azon hazai szakemberek száma, akik a 2023-as kezdete óta sikerrel elvégezték a képzést.

Az oklevélátadó ünnepségen Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arrról beszélt, hogy az egyetemnek nagyon fontos feladata, hogy alkalmazkodjon ahhoz a robbanásszerű változáshoz, ami a mezőgazdaságban és a mezőgazdaságtudományokban zajlik. 

Gyuricza Csaba MATE rektor is ott volt a növényvédelmi drónpilóta képzés végzett hallgatóinak oklevélátadó ünnepségén Keszthelyen - Fotó: MATE
Gyuricza Csaba MATE rektor (középen, öltönyben) is ott volt a növényvédelmi drónpilóta képzés végzett hallgatóinak oklevélátadó ünnepségén Keszthelyen - Fotó: MATE

„Nincs még egy olyan területe az életnek, ahol olyan gyorsan változik a tudomány és olyan gyorsan évül el a ma korszerűnek gondolt szaktudás, mint éppen az agrárium” – jelentette ki, hozzátéve, hogy mindezekhez a változásokhoz alkalmazkodni kell a tudományban, az innovációban és az oktatásban. 

„Éppen ezért nagyon fontos célunk volt, hogy azokat az új eszközöket, amelyeket elsősorban a növényvédelem területén vagy a talajtérképezés területén használnak és használni fognak a jövőben, azoknak a szakember utánpótlásában is kivegyük a részünket” – mondta Dr. Gyuricza Csaba. 

Ehhez partnerre leltek az ABZ Drone Kft. munkatársai személyében, akikkel tavaly év elején indult el a közös munka a Dunától keletre Szarvason, nyugatra pedig Keszthelyen. 

„Akik e korszerű tudás megszerzésére vállalkoztak, úttörői lesznek ennek az új szakterületnek. Akik pedig ma átveszik az oklevelüket, egy olyan különleges klubhoz csatlakoznak, ami mára közel száz főt foglal magába.”

Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezető igazgatója szerint a precíziós mezőgazdaság – beleértve a dróntechnológiát és a drónokhoz kapcsolódó szoftvereket is – nélkül a jövőben nem lesz sikeres agrárvállalkozás. 

„Az a képzés, aminek végén ma itt papírt szereztek, elengedhetetlen lesz a jövő mezőgazdasága számára” – mondta. A jövő egyik kulcsa van a most végzettek kezében, amivel nem csak itthon, de nemzetközi szinten is az elit körbe tartoznak, hiszen Magyarországon és külföldön is egyaránt egyedülálló az a szaktudás, amit növényvédelmi drónpilótákként birtokolnak - fogalmazott.

További híreink

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

A szeptemberi kertészkedés kihívásai az elhúzódó nyár hatásai közepette

2024.09.08.

Szeptember beköszöntével a kertészek hagyományosan hűvösebb hőmérsékletet és az ősz megnyugtató ritmusát várják. Az elmúlt években azonban észrevehető változás történt. Úgy tűnik, hogy a nyarak meghosszabbítják tartózkodásukat, a meleg napokat és a korlátozott csapadékot jócskán áthozzák az átmeneti időszakba.

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 38 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás