Az élelmiszeripar rohamosan halad a fejlett digitális gyártási technológiák bevezetésével. A Steakholder Foods éppen nemrégiben nyitotta meg bemutatóközpontját Rehovotban. A Revo Foods Bécsben található „ízgyárában” megismerhető, hogy a 3D-s élelmiszer-nyomtatás hogyan tervezi forradalmasíani az élelmiszerek előállítását és fogyasztását. 

A Revo Foods, egy osztrák FoodTech startup úttörő szerepet játszott ebben az iparágban a legmodernebb 3D-s strukturálási technológiájával, amely mérföldkőnek ígérkezik a növényi alapú élelmiszerek világában.

A Revo Foods 3D Structuring technológiájának digitális rugalmassága izgalmas lehetőségeket nyit meg az élelmiszer-innovációban (Forrás: voxelmatters.com)

Átformálnák az élelmiszeripart

A 2021-ben alapított Revo Foods küldetése az élelmiszeripar átformálása a 3D nyomtatási technológia innovatív felhasználásával. A növényi alapú alternatívákra specializálódott vállalat célja, hogy megbirkózzon az élelmiszer-termelés néhány sürgető kihívásával, beleértve a környezeti fenntarthatóságot, a táplálkozási minőséget és az erőforrás-igényes hagyományos hústermelés visszaszorítását. Új létesítményük, a világ legnagyobb 3D élelmiszer-nyomtató üzemének megnyitása jelentős előrelépést jelent e célok elérése felé.

A 3D élelmiszer-nyomtatási technológia az additív gyártás egyik formája, ahol az élelmiszereket rétegről rétegre építik fel speciális nyomtatók segítségével. Ez a technológia lehetővé teszi az élelmiszerek állagának, szerkezetének, sőt tápanyagtartalmának példátlan szabályozását.

Az újonnan felavatott bécsi Taste Factory az első olyan ipari méretű létesítmény, amely havonta akár 60 tonna 3D nyomtatott élelmiszert is képes előállítani. Ez a termelési kapacitás teszi a világ legnagyobb ilyen létesítményévé. A cég arra törekszik, hogy növényi alapú innovációkat vigyen el a szupermarketekbe Európa-szerte és azon kívül is, a kiváló minőségű, tápanyagban gazdag és fenntartható élelmiszer-megoldásokra összpontosítva.

A létesítmény a Revo Foods szabadalmaztatott 3D strukturáló technológiáját használja, amely lehetővé teszi összetett textúrájú és funkcionális tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek gyors előállítását. A termelés növelésével a Taste Factory kielégítheti a fenntartható növényi alapú alternatívák iránti növekvő fogyasztói igényt.

3D strukturálási technológia a magban

A Revo Foods gyártási folyamatának középpontjában az egyedülálló 3D strukturáló technológia áll, amely különböző anyagokat – például zsírokat és fehérjéket – kombinál, hogy új élelmiszer-struktúrákat hozzon létre, amelyek szorosan utánozzák az állati eredetű termékek állagát. Ezzel a technológiával lédús, zsenge növényi filék és steakek készíthetők autentikus szájízzel, ami áttörés a növényi alapú élelmiszerek szektorában.

A hagyományos módszerektől eltérően, amelyek magas hőmérsékleten és nyomáson támaszkodnak, ami rontja az élelmiszerek tápértékét, a Revo technológiája enyhe körülmények között is működik. Ez megőrzi az összetevők táplálkozási integritását, miközben új kulináris lehetőségeket teremt.

A növényi alapú élelmiszerek egyik fő kihívása a hús állagának megismétlése. A fogyasztók a valódi izomrostok gyengédségét és lédússágát szeretnék, és a Revo Foods 3D strukturáló technológiája itt jeleskedik. A zsírok precíz fehérjemátrixba történő integrálásával a technológia utánozza a zsír húsban való eloszlását, ami pelyhes, réteges állagú termékeket eredményez.

Ez a megközelítés lehetővé teszi olyan növényi alapú filék készítését, amelyek a valódi húshoz hasonlóan lehet sütni.

A Revo Foods The Filet Inspired by Salmon néven dobja piacra első termékét a Taste factoryból. Ez egy növényi alapú filé mikoproteinből, a micélium fermentált formájából készül . A mikoprotein gazdag táplálkozási profiljáról ismert, magas fehérjetartalommal, mikroalgaolajból származó omega-3 zsírsavakkal és olyan esszenciális vitaminokkal, mint a B6, B9 és B12.

A Filet nemcsak fehérjében és rostban gazdag, hanem koleszterin-, cukor- és gluténmentes is, így ideális választás az egészségtudatos fogyasztók számára. A Nutri-Score A termékkel a gyártó szerint a hagyományos lazac tápláló és fenntartható alternatívájaként tűnik ki.

A The Filet fő összetevője, a mikoprotein az egyik legfenntarthatóbb és legtápanyagdúsabb fehérjeforrásként vált népszerűvé. A fermentált micéliumból származó mikoprotein teljes aminosavprofilt tartalmaz, így tápértékét tekintve az állati fehérjékhez hasonlítható. Ezenkívül a mikoprotein előállításához minimális környezeti erőforrások szükségesek, és alacsonyabb szénlábnyoma van, mint a növényi és állati eredetű fehérjeforrásoknak.

A micélium élelmiszer-termelésben való felhasználása hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez és az erőforrások megőrzéséhez is, mivel gyorsan növekszik, és tömege néhány óra alatt megduplázódik.

A 3D nyomtatott élelmiszerek egészségügyi és táplálkozási előnyei

A Revo Foods 3D élelmiszer-nyomtatási eljárásának egyik legfontosabb előnye, hogy több mikrotápanyagot képes megtartani a végtermékben. A hagyományos ipari élelmiszergyártástól eltérően, amely gyakran magas hőmérsékletet és nyomást alkalmaz, ami csökkentheti a tápanyagtartalmat, a Revo technológiája alacsony hőmérsékletű, alacsony nyomású körülmények között működik. Ez biztosítja, hogy a létfontosságú tápanyagok, például az omega-3 zsírsavak, vitaminok és rostok érintetlenek maradjanak.

A gyakran „szuperélelmiszerként” emlegetett micélium a mikoprotein alapját képező gombahálózat. A sűrű táplálkozási profiljáról ismert micélium teljes fehérjeforrás, minden esszenciális aminosavval. A mikroprotein hússzerű textúrája minimális feldolgozást tesz lehetővé, megőrzi természetes táplálkozási tulajdonságait. E tulajdonságok miatt a mikoprotein népszerűvé vált a fitneszrajongók és az egészségtudatos fogyasztók körében.

(Forrás: voxelmatters.com) 

További híreink

Teljes robotizáció válthatja fel a munkásokat a baromfiágazatban

2024.10.12.

A robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia sok kihívásra hoz megoldást a baromfi termékpályán is

Készül a „lazacfilé” a világ legnagyobb 3D élelmiszer-nyomtató üzemében

2024.10.12.

Az élelmiszeripar rohamosan halad a fejlett digitális gyártási technológiák bevezetésével. A Steakholder Foods éppen nemrégiben nyitotta meg bemutatóközpontját Rehovotban. A Revo Foods Bécsben található „ízgyárában” megismerhető, hogy a 3D-s élelmiszer-nyomtatás hogyan tervezi forradalmasíani az élelmiszerek előállítását és fogyasztását.

Közös magyar fejlesztéssel segítik a tehenészetek digitalizációját a szakemberek

2024.10.12.

A tejtermelő gazdaságok munkáját, a beteg egyedek gyors elkülönítését lehetővé tevő, a tartástechnológiai elemek optimalizálását segítő rendszert fejleszt a Milkmen Földesi Tejtermelő Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Diákvetélkedőt indított a Nébih, a KonyhaKontroll a tudatos fogyasztást segíti

2024.10.12.

Nagyszabású online diákvetélkedőt indított a Nébih az Okos Doboz felületén, amelynek alapját a hivatal újonnan összeállított interaktív tananyaga és animációs videói adják.

Vissza nem térítendő támogatás a juh- és kecsketartóknak

2024.10.11.

Az Agrárminisztérium 65 millió forintos keretösszeggel nyújt egyszeri, vissza nem térítendő támogatást a juh- és kecsketartóknak a súrlókór megelőzésére.

A klímaváltozásnak nemcsak vesztesi vannak, ez a gyümölcs a nyertese lehet

2024.10.11.

Az utóbbi évek hektikus időjárása miatt a gyümölcstermesztés egyre kiszámíthatatlanabbá vált, azonban a csemegeszőlő termesztése kevesebb környezeti kockázatot hordoz magában, és jobban alkalmazkodik a változó ökológiai körülményekhez.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás