A klímaváltozás hatásai egyre súlyosabb kihívások elé állítják a magyar mező-gazdaságot. Az éghajlatváltozás következtében a nyári szárazságok időtartama és intenzitása növekedett, amely kedvezőtlen hatással van a mezőgazdasági termelésre. Jelenleg a nyári száraz időszakok átlagosan 20-25 napig tartanak, de az előrejelzések szerint ezek az időszakok a század végére akár 25-30 napra is növekedhetnek, ha nem történik érdemi üvegházgáz-kibocsátás csökkentés. A pesszimista forgatókönyvek szerint a 40 napot meghaladó száraz időszakok gyakorisága is növekedhet, ami komoly kihívást jelenthet a mezőgazdasági termelők számára.

Az aszályok gyakoriságának és súlyosságának növekedése komoly gazdasági következményekkel járhat. Az aszályok hatására csökkenhet a terméshozam, ami az élelmiszerárak emelkedéséhez vezethet. A mezőgazdasági termelőknek fel kell készülniük az ilyen szélsőséges időjárási körülményekre, ami új technológiák és módszerek bevezetését igényli. Az öntözőrendszerek fejlesztése és a szárazságtűrő növényfajták termesztése kulcsfontosságú lehet a jövőben.

aszály
Fotó: Pixabay

A cikk rámutat arra is, hogy a kibocsátás csökkentésének sürgőssége nemcsak a mezőgazdaság szempontjából fontos, hanem a társadalom egészének jólétéhez is elengedhetetlen. A klímaváltozás következtében bekövetkező aszályok és szélsőséges időjárási események növelhetik az élelmiszerárakat, ami különösen a szegényebb rétegeket érintheti súlyosan. Az élelmiszerárak emelkedése társadalmi feszültségekhez vezethet, és növelheti a szegénység mértékét.

A masfelfok.hu oldalon megjelent emelzés hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése érdekében nemcsak globális, hanem helyi szinten is cselekedni kell. Az üvegházgáz-kibocsátás csökkentése mellett fontos a mezőgazdasági termelők támogatása is, hogy felkészülhessenek a változó körülményekre. Az állami és uniós támogatások, valamint a kutatás-fejlesztési projektek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mezőgazdasági szektor alkalmazkodni tudjon az új kihívásokhoz.

A cikkben említést nyer a klímaváltozás hatásainak előrejelzése és a különböző forgatókönyvek elemzése. Az optimista forgatókönyvek szerint, ha sikerül jelentősen csökkenteni az üvegházgáz-kibocsátást, a száraz időszakok hosszának növekedése mérsékelhető. Azonban a jelenlegi trendek alapján a pesszimista forgatókönyvek valószínűbbek, amelyek szerint a száraz időszakok hosszának és gyakoriságának növekedése elkerülhetetlen.

A szerző rámutat arra is, hogy a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében szükség van a társadalom egészének együttműködésére. Az egyéni szinten hozott intézkedések, mint például az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások használata, hozzájárulhatnak az üvegházgáz-kibocsátás csökkentéséhez. Emellett fontos a környezettudatos életmód népszerűsítése és a klímaváltozás hatásainak megértése is.

Összességében a cikk rávilágít arra, hogy a klímaváltozás hatásai komoly kihívások elé állítják a magyar mezőgazdaságot. Az aszályok gyakoriságának és intenzitásának növekedése komoly gazdasági és társadalmi következményekkel járhat. Az üvegházgáz-kibocsátás csökkentése és a mezőgazdasági termelők támogatása kulcsfontosságú a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A cikk hangsúlyozza, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben minden szinten cselekedni kell, hogy biztosítsuk a jövő generációk számára a fenntartható és biztonságos élelmiszerellátást.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás