Bár az anyák napja miatt a hosszú hétvégére feloldották a virágboltok nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat, összesen mintegy 174 milliárd forint veszteség érte a dísznövényágazatot a COVID-19 koronavírus hatásai miatt. A súlyos károkat két intézkedés is enyhítheti. Az egyik az energiahordozókra, a másik a szaporítóanyagok árának a támogatására vonatkozik. A kedvező döntés mintegy 100 ezer ember munkájának a megmaradását segítené.

A Világgazdaság anyaga szerint az energiahordozókra és a szaporítóanyagok árának támogatására vonatkozó intézkedés hamarosan véglegessé válhat. Az Agrárminisztérium erről szóló döntése bármely pillanatban megérkezhet, ezzel pedig 100 ezer ember munkájának a megmaradását segítené. A többségük családi vállalkozásként működik - mondta Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke.

Megroggyant a hazai dísznövénypiac, ezért két intézkedéssel enyhítenék a károkat

Legalább a bevétel fele elúszik idén

A dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés. A vágottvirág-termesztők 85, az egynyári és balkonnövények termesztői 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körülire becsülik a bevételkiesésüket. A második negyedévben a vágottvirág-termesztők 4,7 milliárd, a virágzó cserepes dísznövényekkel foglalkozók 7,3 milliárd, a díszfaiskolák 7,3 milliárd forinttól eshetnek el. A termelők minden forrásukat a tavaszi árukészlet előállításába fektették, a tartalékaik végesek - közölte Orlóci László.

https://www.youtube.com/watch?v=hi8HJo8hJwY

Az anyák napja nagy forgalmat hozott

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére az anyák napja miatt a hosszú hétvégére feloldották a virágboltok nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat. Az üzletek így pénteken, szombaton és vasárnap is korlátozás nélkül fogadhatták a vásárlókat. Ennek eredményeképpen országszerte jókora bevételhez juthattak a virágkereskedők, a dísznövénypiac komoly forgalmat könyvelt el. Nagy István tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a multinacionális üzletláncokra nem vonatkoznak a korábban bevezetett korlátozások, ezért egyenlőtlen versenyfeltételek alakultak ki a virágpiacon. Emiatt a virágboltoknak már eddig is jelentős bevételről kellett lemondaniuk, a járvány miatt ráadásul a diákok ballagása is elmarad, pedig ez az alkalom minden évben nagyon komoly forgalmat jelentett az ágazatnak.

Nagyon rosszkor jött, közterheket és járulékokat csökkentettek

A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában hozta nehéz helyzetbe az ágazati szereplőket. Ezért a dísznövényekkel foglalkozó munkáltatók június végéig mentesülnek a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól. Továbbá a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot - mondta az agrárminiszter.

Megosztás

További híreink

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás