Két próbaszüretről is adatokat közölt a Tokaji Kutatóintézet
A 2024. évi nyári időjárás során hosszú meleg periódus volt tapasztalható, amelyet megelőzött a korai fakadás és a szőlő fejlődési időszakának előretolódása. Emiatt indokolt lehet a próbaszüretek kezdését is előbbre hozni. A Tokaji Kutatóintézet közölt részleteket a tapasztaltakról.
Az elmúlt évek során, valamint idén is összevonásra került a Tokaji Kutatóintézet által végzett első két mintavétel eredménye - írták. Ezt idén is egy hírlevélben közölték a nyilvánossággal. 2024-ben is hoztak termelői mustmintákból származó adatokat (anonim módon), amennyiben rendelkezésre állnak azok paraméterei. Az idei évjárat újra egyedi hatásokat idézett elő a vegetációs időszak éghajlati viszonyaiban.
Hirdetés
Júliust az elmúlt 120 év legmelegebb hónapjának tekinthetjük. A június-július-augusztus során területtől függően változott a csapadék mennyissége, így akadnak olyan szőlőterületek, amelyek aszállyal nagyobb mértékben érintettek. A HungaroMet aszálytérképe enyhe és nagyfokú állapotokat mutatott augusztus közepén, amelyben jelentős szerepe van a lokális csapadék lehullásának.
Általánosan az tapasztalható, hogy a borvidék északi része kevésbé, míg a legdélebbi területek jobban érintettek a relatív csapadékhiányban. A 90 napos csapadékösszeg az előbbi esetében 196-268 mm, míg az utóbbi régióban 155-195 milliméter között változik. A Tokaji borvidéken júniustól kezdődően jelentős volt a lisztharmat fertőzési nyomása, amely mellett a peronoszpóra és a feketerothadás ellen is rendszeresen szükséges volt a védekezés. A lisztharmat elleni védekezések sajnálatosan nem minden esetben voltak képesek egészségesen megőrizni a szőlőfürtöket, emiatt sok helyen volt tapasztalható a kártétele a bogyókon.
A Kutatóintézet próbaszüreteiben a három legnagyobb területen termesztett alapfajta mintái kerültek idén is feldolgozásra. A begyűjtött fürtökből préselt mustok laboreredményei az 1. táblázatban összefoglalva láthatóak.
1. táblázat - A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei
augusztus 14. |
augusztus 21. |
|||||
Település/dűlő/fajta |
cukor (g/l) |
sav (g/l) |
pH |
cukor (g/l) |
sav (g/l) |
pH |
Tarcal, Szarvas, Furmint (T85) |
154,3 |
12,9 |
2,74 |
169,2 |
10 |
2,96 |
Mezőzombor, Szemere, Furmint |
161,7 |
13,26 |
2,77 |
170,4 |
11,33 |
2,74 |
Tállya, Nyergesek, Furmint |
123 |
14,03 |
2,76 |
150,6 |
11,4 |
2,82 |
Bodrogolaszi, Pajzos, Furmint |
137,2 |
14,7 |
2,74 |
148,2 |
10,75 |
2,8 |
Bodrogolaszi, Pajzos, Hárslevelű |
143,3 |
11,25 |
2,88 |
163 |
9,45 |
2,88 |
Mezőzombor, Galambos, Hárslevelű |
174,2 |
9,6 |
2,82 |
188 |
7,75 |
2,86 |
Tállya, Nyergesek, Hárslevelű |
181,7 |
14,63 |
2,87 |
183 |
10,45 |
2,88 |
Bodrogolaszi, Pajzos, Sárgamuskotály |
179,2 |
9,55 |
2,88 |
186,8 |
6,5 |
3,09 |
Tarcal, Szarvas, Sárgamuskotály |
183 |
9,03 |
2,95 |
213,5 |
6,98 |
3,1 |
Tállya, Pipiske, Sárgamuskotály |
172,9 |
11,95 |
2,9 |
205,8 |
9,4 |
2,99 |
(Megjegyzés 180 gramm/liter cukortartalom megfelel 17 MMo –nak)
A minták és így az adatsorok kiegészítésre kerültek három anonim mustminta analitikai eredményével is (2. táblázat).
2. táblázat - Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei
Szőlőfajta |
Próbaszüret helye |
Mintavétel ideje |
cukor (g/l) |
sav (g/l) |
pH |
Zéta |
Tarcal |
2024.08.21 |
266 |
7,68 |
3,16 |
Sárgamuskotály |
Tarcal |
2024.08.21 |
260 |
7,3 |
3,1 |
Sárgamuskotály |
Bodrogkeresztúr |
2024.08.14 |
210 |
8,7 |
2,97 |
A Kutatóintézet próbaszüretének készített első két mérés cukor- és savtartalmait egy-egy külön diagrammon lehet megtekinteni (1-2. ábra).
1. ábra - A cukor- és savtartalom alakulása 2024. augusztus 14-én
2. ábra - A cukor- és savtartalom alakulása 2024. augusztus 21-én
A legutóbbi, második próbaszüret (augusztus 21) cukor- és savtartalom átlagértékeit érdemes összehasonlítani az elmúlt évek azonos időszakában mért átlagos eredményeivel (3. ábra, 4. ábra).
3. ábra - A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között
Az előbbiek alapján a bogyók cukortartalmának átlagos mennyisége a Furmint, a Hárslevelű és a Sárgamuskotály esetében elmaradnak a kiugró évektől (2022, 2018), inkább a 2019-es évjárattal mutat hasonlóságot nyár végén. Átlagosan 160-200 gramm/liter környékén alakultak a mért cukor mennyiségek. Ugyanakkor területileg jelentős eltérések jelenleg is mutatkoznak. Az ábrázolt diagram értékeit a 3. táblázatban lehet megtekinteni.
3. táblázat - Egyes fajták átlagos cukortartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között
|
2024 |
2023 |
2022 |
2021 |
2020 |
2019 |
2018 |
Furmint |
159,6 g/l |
139,4 g/l |
205,9 g/l |
142 g/l |
144,9 g/l |
189 g/l |
208,5 g/l |
Hárslevelű |
178 g/l |
144,2 g/l |
229,4 g/l |
159 g/l |
160,6 g/l |
181 g/l |
251,5 g/l |
Sárgamuskotály |
202 g/l |
162 g/l |
219,7 g/l |
157,8 g/l |
193,1 g/l |
200 g/l |
257,5 g/l |
A mintákban található titrálható savtartalom tekintetében változatos értékeket lehet kimutatni minden fajta esetében (4. ábra). Jelenleg nagyon hasonló savtartalmak mérhetőek a fürtökben, mint ahogy 2019-es évjáratban is tapasztalható volt hasonló időszakban. A mérések átlagértékeit a 4. táblázat tartalmazza az elmúlt évekre vonatkozóan.
4. ábra - A savtartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között
A titrálható savtartalom átlagosan 7,5-10,8 gramm/liter mennyiség körül alakulhat a mintaterületekre vonatkozóan, amelyet fenti 1. táblázat részletesebben jellemez.
4. táblázat - Egyes fajták átlagos savtartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között
|
2024 |
2023 |
2022 |
2021 |
2020 |
2019 |
2018 |
Furmint |
10,87 g/l |
12,98 g/l |
6,57 g/l |
17,7 g/l |
15,7 g/l |
10,1 g/l |
6,3 g/l |
Hárslevelű |
9,22 g/l |
11,8 g/l |
7 g/l |
12,5 g/l |
13 g/l |
8,49 g/l |
5,86 g/l |
Sárgamuskotály |
7,63 g/l |
10,92 g/l |
6,83 g/l |
13,1 g/l |
9,49 g/l |
7,81 g/l |
6,11 g/l |
Az érésmenet vizsgálatakor tapasztaltakat összegezve leginkább 2019-es évjárathoz hasonlóan alakul a szőlő érésdinamikája idén. Azonban jelentős fertőzési nyomás tapasztalható főként a lisztharmat esetében, a szüret közeledtével ez pedig csökkenti a védekezési lehetőségeket. Remélhetően a must minőségét és mennyiségét befolyásoló hatásai már nem jutnak érvényre az előttünk álló időszakban - írták.
Az érésmenet nem sugallja az extrém koraiságot, emiatt a szőlészek és borászok minden bizonnyal kezelni tudják majd a szokatlan, de nem egyedi helyzetet az érettségben.
A Furmint fajta esetében 150-170 gramm/liter, a Hárslevelűnél szintén 160-190 g/l és a Sárgamuskotálynál 185-215 g/l az aktuális cukortartalom a mintaterületek esetében. Láthatóan jelentős területi eltérések mutatkoznak jelenleg is az érettségben, a délebbi területeken valószínűleg hamarabb kerülhet sor emiatt a szüretekre a Tokaji borvidéken.
A titrálható savtartalom tekintetében további csökkenést hozhat a jövőbeli időjárás. A nyár végét a 25-30 oC-os napi maximumok kísérhetik, amelyek tovább csökkentik a savtartalmat és kedveznek a cukor beépülésének, így az érés előrehaladásának. A savtompulás 2-4 gramm/liter, míg a cukor akkumuláció 2-30 gramm/liter is lehetett 7 nap alatt.
2024-ben kiemelten lehet fontos szem előtt tartani, hogy szükség lehet egyénileg próbaszüretet kivitelezni a szüret időpontjának helyes megválasztása céljából. Ez a száraz bortételek alapanyagainak esetében jelentős igényt formálhat.
A rothadási folyamatok remélhetően kedvezően alakulnak és aszú termés is kialakul majd az ültetvényekben, ahogy ez 2019-ben, az érésmenet alapján egy hasonló évjáratban is történt (5. ábra).
5. ábra - Zéta fürt korai rothadása - 2024.08.07. - Bodrogkisfalud - Balling Péter
A Kutatóintézet mintavétel módszere:
mennyisége: 10 fürt
A vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH
A fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.
A módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végzünk.
Partnereink mintavételei módszerei eltérőek lehetnek az általunk alkalmazott módszerektől – írta a Tokaji Kutatóintézet anyaga.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés