Ha az árakat alapul véve nem is, a termésmennyiségeket tekintve jó évet zár a mezőgazdaság idén. Az egyik legátütőbb eredmény a kukorica termésmennyisége, amely meghaladja a 9 millió tonnát. Az elmúlt öt év átlaga éves szinten 6,8 millió tonna volt, utoljára 2005-ben volt ehhez mérhető jó termés.

A hetekkel ezelőtt betakarított napraforgó 2,65 tonnás egy hektárra vetített átlaga miatt az össztermés szintén kiemelkedő, országosan meghaladja az 1,6 millió tonnát. Ez 25 százalékkal haladja meg az elmúlt öt év átlagát.

Jól alakult idén az export és a GDP szempontjából a többi fontos szántóföldi növény, így a búza, az árpa és a repce terméseredménye is. A volumennövekedés nemzetgazdasági szinten, és az utóbbi évek eredményeit tekintve sem számít rossznak. A jó eredményt azonban árnyalja az utolsó negyedévben bekövetkezett drámai árcsökkenés. A kukorica ára tavaly 50 ezer forint körül mozgott tonnánként, jelenleg ez 30-32 ezer forintba kerül, és olcsóbb lett a korábbiakhoz képest a napraforgó is. Míg utóbbi a korábbi években 120-130 ezer forintba is került egy tonnára számítva, idén ez 93-95 ezer forint körül mozog a szabadpiacon. A kukorica és a napraforgó esetében a nagyobb terméshozam és az alacsony árak nagy átlagban kioltják egymást, országosan hektáronként 300 ezer forint árbevételre számíthatnak a termelők. Igaz, a helyzet nagyon eltérő lehet egyes területeken, a belvizes, nagyobb kárt szenvedett régiókban ennél jóval alacsonyabb árbevétellel számolhatnak csak a gazdák.

Az egyik legátütőbb eredmény a kukorica termésmennyisége, amely meghaladja a 9 millió tonnát
 

Ezt, vagyis a nagy országon belüli eltéréseket hangsúlyozta értékelésében Vancsura József is. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint az idei összességében jó közepes év volt, nagy szélsőségekkel. Azon túl, hogy az ország kenyere idén is biztosított, átlag feletti volt a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó termésmennyisége is. Ezzel együtt országos szinten bőven jut exportra 2014-ben is – tette hozzá Vancsura. „A legfontosabb tényezők a megtérülésben az éghajlati tényezők, a föld minősége, és a termelés technológiai színvonala. Ahol mindezek jól alakultak, és az értékesítés, a szerződések megkötése is jól átgondolt stratégia szerint történt, ott a termelők megtérülése garantált az idén is. Ahol azonban a belvíz kárt tett, vagy a technológiai színvonal nem állt magas szinten, ott az idei év veszteséges lesz” – fogalmazott az elnök. Ez az összes termelő mintegy negyedét érinti, ők még nullszaldóra sem tudják kihozni az idei esztendőt.

Az árakat tekintve feltehetőleg azok jártak jól, akik még az év első felében, a nagyobb mérvű árzuhanás előtt előre le tudtak szerződni a felvásárlókkal a termés egy részére. Az előzetes szerződések persze kockázatot is rejtenek magukban, most viszont a le nem szerződött mennyiséget csak nagyon alacsony árakon tudják eladni.

A másik lehetőség a kivárás lehet a jobb árak reményében. Egy tonna gabona tárolása havonta 200-250 forint körül mozog, amely egy áremelkedésben bízva megtérülő kiadást jelenthetne. Nagyobb gond, hogy pillanatnyilag nem úgy tűnik, hogy az árak felfelé indulnának el. Ezalól csupán a napraforgó jelentett kivételt az elmúlt hetekben, itt 80 ezer forintról 96-98 ezer forintra ugrott fel az ár, miután kiderült, hogy az ukrán termésvárakozás mintegy egymillió tonnával túlbecsülte a ténylegesen betakarított mennyiséget. Ennek ellenére a termelők közül sokan még a nyomott áron adták el a termést, mert senki sem számított ilyen hirtelen emelkedésre – mondta el lapunknak Raskó György . Az agrárközgazdász szerint ezzel legfeljebb a költségeiket tudták fedezni. Raskó hozzátette: a legfontosabb szántóföldi növényi termékekből jelentős készletek halmozódtak fel Európa-szerte és globálisan is, ezért jövőre sem várható, hogy érdemi áremelkedés lesz.

Forrás: vg.hu

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás