A KSH tájékoztatása alapján a mezőgazdasági termelői árak szintje 49,7 százalékkal nőtt 2022-ben az előző évhez viszonyítva. A mezőgazdasági termelés ráfordításainak árszintje 44,7 százalékkal volt magasabb, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 49,5, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 14,9 százalékos növekedéséből adódott.

A növényi termékek termelői ára 51,5 százalékkal, az élő állatok és állati termékek ára 45,6 százalékkal lett magasabb, mint 2021-ben. A növényeken belül a gabonafélék termelői ára kétharmadával, a zöldségeké és a burgonyáé több mint harmadával nőtt, az ipari növényeké pedig mintegy másfélszeresére emelkedett. A gyümölcsöké nőtt a legkisebb mértékben, 5,6 százalékkal. A termeléshez közvetlenül használt anyagok körében a legjelentősebben a műtrágyák átlagos ára emelkedett a bázisidőszakhoz mérten, több mint két és félszeresére. Ezt követte az energia 50 és a takarmány 47 százalékos növekedése 2021-hez képest. A növényvédő szerek ára 22 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A negyedévente kumulált műtrágyaárak 2022 első negyedévében közel háromszorosára ugrottak, az első fél évben, illetve a háromnegyedévben már meg is haladták a háromszorosát a bázisidőszaki áraknak.

A műtrágyák ára több mint kétszeresére, némelyik közel háromszorosára emelkedett 2022-ben a 2021. évihez képest. A fenti műtrágyák közül 2022-ben a káliumklorid (+294 százalék) és az ammónium-nitrát ára növekedett a legnagyobb mértékben (+277 százalék) az előző évhez képest. Valamivel kisebb mértékben nőtt a 27 százalékos nitrogéntartalmú mészammon-salétrom (MAS, CAN, pétisó stb.), a karbamid, a MAP (11-53) és az NPK 15-15-15-ös összetett (+232 és 245 százalék között) ára. A tárgyidőszak utolsó negyedévéről elmondható, hogy az árak további növekedése – a fenti kiemelt műtrágyákat tekintve – 2–8 százalékkal folytatódott. Ez alól kivétel a MAP és a mészammon-salétrom, melyek esetében 2022 harmadik negyedévéhez képest 6–7 százalékos árcsökkenés történt az utolsó, negyedik negyedévben.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás