Hazánkba látogatott a Dél-Dakotai Állami Egyetem nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese és a washingtoni magyar nagykövetség mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatája. Az amerikai vendégek a  Debreceni Egyetem teljes mezőgazdasági képzési és kutatási struktúráját megismerték annak alkalmából, hogy a két felsőoktatási intézmény együttműködésében elsőként indult kettős diplomát adó precíziós mezőgazdasági mérnök alapképzés Debrecenben.

Dél-Dakota állam legrégebbi, 1862-ben alapított egyetemének nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettesét, Jon Stauff-ot és a washingtoni magyar nagykövetség mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatáját, Kocsy Bélát fogadta hazai részről Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató. A Debreceni Egyetem beszámolóját szemléztük.

Balról jobbra a washingtoni magyar nagykövetség mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatája, Kocsy Béla, a Dél-Dakotai Állami Egyetem nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese, Jon Stauff és Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes - Fotó: Unideb.hu

A Dél-Dakotai Állami Egyetemmel (South Dakota State University) együttműködésben elsőként indult kettős diplomát adó precíziós mezőgazdasági mérnök alapképzés a Debreceni Egyetemen. Az SDSU történelmét, tényeit, oktatóit, hallgatóit itt lehet megismerni.

Megismerték a debreceni részleteket

A főépületben tett sétát követő megbeszélésen a vendégek részletes áttekintést kaptak a Debreceni Egyetem történelméről, szervezeti felépítéséről, infrastruktúrájáról, nemzetközi kapcsolatrendszeréről, valamint a kutatási célirányokról. 

A főépületben tett sétát követő megbeszélésen a vendégek részletes áttekintést kaptak a Debreceni Egyetem történelméről és infrastruktúrájáról is - Fotó: Unideb.hu

Kiszil Okszána kiemelte az intézmény körül kialakított négyes hélix innovációs struktúrát, valamint azt, hogy Magyarország legnagyobb nemzetközi közössége a Debreceni Egyetemen tanul, a 30 ezret meghaladó hallgatószámból több mint 7 ezren külföldiek, a világ 120 országából. Az Amerikai Egyesült Államokból jelenleg 29 diák végzi itt tanulmányait, a legtöbben az Általános Orvostudományi Karon, a Természettudományi és Technológiai Karon, valamint a Gazdaságtudományi Karon.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon (MÉK) most szeptemberben induló, hazánkban egyedülálló precíziós mezőgazdasági mérnök BSc előzményeit felidézve Harsányi Endre rektorhelyettes kiemelte, hogy a debreceni agrárdelegáció tavaszi dél-dakotai látogatását követően szoros együttműködés indult el. Az új képzés kettős diplomát ad. 

Harsányi Endre rektorhelyettes elmondta, hogy a Dél-Dakotában tett látogatásuk óta felgyorsultak és szorosabbá váltak a két intézmény közötti folyamatok - Fotó: Unideb.hu

Régóta az agrárdigitalizáció útján

A debreceni agrárkaron 2000 óta zajlanak kutatások a precíziós mezőgazdaság területén, amelyek egyebek mellett az energetikailag, a tápanyagfelhasználás és növényvédelem szempontjából hatékonyabb agráriumot szolgálják. Az új alapképzésen a hallgatók többek között a robotika, a Big Data, a térinformatika, a drónok és az infokommunikáció alapjait is elsajátítják és lehetőségük lesz arra, hogy két szemesztert a dél-dakotai egyetemen töltsenek szakmai tapasztalatszerzés céljából.

Stündl László dékán bemutatta a MÉK teljes képzési rendszerét, nemzetközi kapcsolati hálóját és a fő kutatási területeket - Fotó: Unideb.hu

A találkozón Stündl László dékán bemutatta az amerikai vendégeknek a MÉK teljes képzési rendszerét, nemzetközi kapcsolati hálóját és a fő kutatási területeket, például a medical food területén végzett tudományos munkát, illetve elért eredményeket. 

Jon Stauff nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettes ismertette a Dél-Dakotai Állami Egyetem képzési és kutatási struktúráját - Fotó: Unideb.hu

Ehhez kapcsolódóan Jon Stauff nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettes ismertette a Dél-Dakotai Állami Egyetem képzési és kutatási struktúráját, kiemelve, hogy rendkívül fontosnak tartja a kettős diploma-program indítását, illetve kétoldalú működtetését. A washingtoni magyar nagykövetség szakdiplomatája,

A washingtoni magyar nagykövetség mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatája, Kocsy Béla Debrecenben - Fotó: Unideb.hu

Kocsy Béla hozzátette: örömteli, hogy a két intézmény oktatási együttműködését mind a magyar Agrárminisztérium, mind az amerikai társminisztérium teljes egyetértésben támogatja.  

Az együttműködés lehetőségeiről is egyeztettek a Debreceni Egyetem és a Dél-Dakotai Állami Egyetem (South Dakota State University) képviselői - Fotó: Unideb.hu

A delegáció tagjai a megbeszélést követően a Debreceni Egyetem tangazdaságában is látogatást tettek, megtekintették a technikai és kutatási infrastruktúrát, majd a Főnix Arénában tartott ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésen is részt vettek.

https://www.youtube.com/watch?v=92aDUdQ998U

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás