Annak, hogy új növényfajták jönnek létre, sok oka lehet. Változó vásárlói igények, változó éghajlat, kutatói munka, kíváncsiság. Az alábbiakban összeszedtük az utóbbi idők legérdekesebb és legújabb zöldségfajtáit. Ön melyiket termesztené?

A fekete sereg

Könnyen termeszthetők és antioxidánsokban gazdagok a fekete zöldségek.

A fekete sárgarépa sötétbíbor héjjal, narancs színű belsővel rendelkezik. Tenyészideje 95 nap. Gyökere hosszú, hengeres, enyhén keskenyedő. Nyári és őszi betakarításra javasolt. Ültetni március végén, április elején kell szabadföldbe, 2-3 cm mélyen. A palántákat egyelni kell a kikelést követően, és 30 cm-es sor- és tőtávolságba kell szétültetni. Ezt követően gondozása ugyanolyan, mint a sima sárgarépáé.

A hüvelyesek új tagja a fekete zöldbab. Világosbarna szemű, korai érésű, bőtermésű, sötétlilás-fekete színű hüvelyeket hozó bokorbabfajta. A magokat áprilistól májusig kell szabadföldbe ültetni, 40 cm sor- és tőtávolságban, 5 cm mélyen. Ezt a babot is érdemes karózni.

Fekete és sárga is, fekete és zöld is... a fekete paradicsom legalább nevében nem emlékeztet az eredeti színre
 

Lilás-bordó, csíkos, kicsi vagy nagy, új gyűjtőnév a paradicsomokon belül a fekete paradicsom. Egyik legismertebb fajta a kumato. A tövek között 40 cm sor- és tőtávot kell hagyni. A hagyományos piros paradicsomhoz hasonlóan ezt is érdemes támrendszerrel megtámasztani. Tápanyagban gazdag talajra, és napos, meleg helyre van szüksége. A magokat március végén, április elején kell vetni, a palántákat védett helyen nevelni. Április végén szabadföldbe is vethetünk magokat. Itthon még nem elterjedt, de lehet kapni fekete paradicsom magot, akinek kedve támadt belevágni a termesztésébe.

2014-es újoncok

Egy projekt keretében születtek meg az alábbi zöldségfajták a Zöldségmag Kft gondozásában:

  • középérésű, lisztharmatnak ellenálló zöldborsó fajta,
  • kápia típusú paprika,
  • magnélküli, sötét héjú görögdinnye
  • rövid tenyészidejű, hajtatási fejes káposzta

Az új fajták elsősorban a magyar termelők segítésére születtek meg.

Így néz ki a brüsszeli kel

Minden bizonnyal ősszel érkezik hazánkba a brüsszeli kel. Brit kertészek 15 éves munkája a kelbimbó és a lila fodros kel keresztezése. Angolul a kelbimbó szó szerinti fordításban brüsszeli káposzta, ezért lett az új zöldség neve brüsszeli kel. Íze a kelbimbó kesernyésségét és a kelkáposzta enyhe, édeskés, mogyorós ízét ötvözi. Kétszer annyi B6-vitamint és C-vitamint tartalmaz, mint a hagyományos kelbimbó.

Aki kedvet érez magában, hogy kísérletezzen, próbálja meg termesztésüket. A piacok és a zöldségesek tele vannak kíváncsi vevőkkel.

Forrás: utajovobe.eu, hetivalasz.hu, nlcafe.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás