Egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben az élelmiszergyártók és a fogyasztók is. Ez komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartása végett keresnek alternatív megoldásokat. Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben fejleszt olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítő termékeket, amelyekkel kevesebb antibiotikummal is nevelhetők egészséges sertések.

A kanadai-magyar Dr. Bata Zrt. közleménye szerint a cég az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítő termékeket fejleszt, amelyekkel kevesebb antibiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A vállalat több mint 900 millió forintos támogatású projektjében olyan új, komplex takarmányadalékot fejlesztenek, amellyel úgy lehet biztosítani a sertések egyszerre egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy hosszútávon mérsékelhető legyen az antibiotikumok használata. Ezáltal azok a fogyasztóra, illetve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatása is csökkenthető.

Fontos fejlesztés a kanadai-magyar Dr. Bata Zrt. szervezésében: olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítő termékeket hoztak létre, amelyekkel kevesebb antibiotikummal is egészséges sertések nevelhetők

Etetési kísérletek a gyógynövény alapú takarmánykiegészítő használatával

A pályázat első két részében a sikeres laboratóriumi szűrővizsgálatok után kis létszámú etetési kísérletek indultak. A többféle, gyógynövény mikroelem-kelát típusú takarmányadalék prototípusával végzett kísérletek célja az volt, hogy a választási malac és hízósertés normál mikrobiom alkotóinak fenntartását antibiotikumos kezelés nélkül is támogassa. Az „in vivo” kísérletekben a prototípus termékek sikeresen bizonyították, hogy a normál, cink-oxidos takarmányt és antibiotikumos kezelést is megengedő felneveléshez viszonyítva a kísérleti csoportokban is hasonló növekedési paramétereket és húsminőséget tudtak biztosítani - írta az Agrárszektor.

A pályázat második évében a prototípus termékek félüzemi gyártástechnológiáját dolgozták ki. Ekkor optimalizálták a félüzemi, üzemi extrakciós és szárítási paramétereket, valamint tesztelték a prototípus termékek előállítási lehetőségeit. Sikeresen elő is állították a szükséges prototípus terméket a nagyüzemi hízó kísérlethez, ami 2020 májusában indult el. Ennek eredménye nagyon biztató volt, mert a prototípus termék nagyüzemi körülmények között is képes volt szignifikánsan javítani a hízók termelési paramétereit. Az eredmények ismeretében a prototípus termékre a Dr. Bata gyártósort tervezett, amelynek kivitelezése már elkezdődött.

Gyártósorok, teszttermék, adatelemzés

A COVID-19 járvány miatti csúszások indokolttá tették a pályázat fél éves hosszabbítását, így lehetővé vált további gyártósorok és prototípus termék formulázási tesztelése. Jelenleg a konzorciumi partnerrel közösen, az összes eddigi etetési kísérlet nyersadatainak elemzése folyik. A cél szakmai publikációk létrehozása. A kapott eredmények ebben az esetben is nagyon biztatóak. Az etetési kísérletek mind bizonyították, hogy a természetes alapú teszt termékek és a prototípus termék is alkalmasak arra, hogy a normál mikroflóra egyensúlyának megsértése nélkül limitálják célzottan a patobiom elszaporodását. Ezt a kapott termelési mutatók és a mikrobiom elemzések is alátámasztják.

Sertések Egyházasfalun

A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar öt intézetének közreműködésével zajlottak. A kifejlesztett termék nemzetközi piacra juttatását, valamint annak valamennyi további feltételét a Dr. Bata Zrt. már saját erőből állja. Tekintve, hogy a malacok leginkább antibiotikumokkal kezelt ödéma betegsége széles körben előfordul Európában, illetve a cég jelentős piacának számító Ázsia csendes-óceáni részén és Dél-Amerikában, a kifejlesztendő termék exportjában komoly gazdasági lehetőséget látnak. Brazíliában és Argentínában az értékesítés növekedése éves szinten 5-10 százalék is lehet.

Így jött létre a vállalkozás és a kutatás

A Dr. Bata Zrt.-t 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására. Céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. A vállalat ócsai telephelyén K+F laboratóriummal és egy speciális kiegészítő gyártóüzemmel rendelkezik. A Dr. Bata forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínában regisztrációval rendelkezik. A 2017 februárjában meghirdetett Versenyképességi és kiválósági együttműködések (VKE_17) program célja olyan közép-magyarországi vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények közötti, hosszútávon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködés ösztönzése volt, amelyek eredményeképpen üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények jönnek létre a gazdasági és a társadalmi élet problémáinak megoldására. A 17 milliárd forint keretösszegű pályázaton a digitális gyártástechnológia fejlesztése, illetve az agrár-innováció és biotechnológiai programok köréből várták a projekteket.

A program részletei:

Megítélt támogatási összeg: 909 289 422 forint
Ebből a Dr. Bata Magyar-Kanadai Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság részére: 445 944 711 forint
Ebből a Szent István Egyetem részére: 463 344 711 forint

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás