Jók a kilátások a paprika és a paradicsomtermesztők előtt az idei évre. Már most jelen van a hazai zöldség a piacon, később pedig annyi paradicsom és paprika teremhet, hogy még exportra is lehet értékesíteni belőlük bőséggel.

Szakértők szerint nem lesz gond idén, megfelelő mennyiségű hazai paradicsom és paprika lesz a boltok polcain. A magyar zöldségek már hetek óta jelen vannak a piacon. Jellemző, hogy mostanra egyre kevesebben foglalkoznak fűtetlen fóliás paradicsom és paprika termesztéssel, helyüket már a zárt termesztéstechnológiák vették át. Ennek oka, hogy például a hidropóniás termesztés sokkal nagyobb termésbiztonságot, ezáltal növekvő versenyképességet nyújt, mint a fóliás termesztés.

Míg talajos termesztés esetén 15-20 kg paradicsomot lehet leszüretelni egy négyzetméter területről, addig az intenzív, talaj nélküli termesztés esetén akár 50 kilogramm hozam is lehet. Ez az intenzív termesztés azonban nem azt jelenti, hogy ízetlen paradicsomot kapunk, sőt. Mivel a növény minden szükséges tápanyagot megkap, ezért finom és dekoratív zöldségek kerülhetnek az asztalunkra.

A hidropóniás termesztés valóban nagyon hatékony, rogyadoznak a növények a termés alatt (Fotó: aquaponichowto.com)
 

Egy Syngenta rendezvényen elhangzottak szerint 2016-ban az előrejelzések szerint 120-130 ezer tonna paradicsomtermés várható, amelynek első képviselői április végétől már elérhetőek a piacokon. Ez a mennyiség a magyar fogyasztói igényekre elegendő és kisebb részét még keleti országokba exportálni is tudják a gazdálkodók.

Hajtatott paprika idén mintegy 1500 hektáron teremhet hazánkban. Ha minden jól megy, és nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor 170-180 ezer tonnás termésmennyiség várható. Ebből akár 30 ezer tonna is exportra kerülhet. A hajtatás mellett természetesen szabadföldön is termesztenek itthon paprikát a gazdák. Mintegy 1000 hektár lehet a szabadföldi paprika termőterülete.

A hajtatott paprika is szépen terem (Fotó: jogazda.com)
 

A termésmennyiség negyven-negyven százaléka kápia, illetve paradicsompaprika. A többi a tv és egyéb fajtákból kerül ki. Idén a tv paprika termőterülete csökkent, a kápiáé valamelyest nőtt. Belföldön is egyre keresettebb a színes pritamin paprika és a kaliforniai, de ezek nálunk egyelőre nem igazán terjedtek el, pedig Európában nagyon közkedveltek. A hegyes erőspaprika 100-120 hektáron terem, ennek 98 százalékát belföldi piacon értékesítik.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás