Bár a hazai termesztése nem fog megszűnni, a következő időszakban komoly visszaesés várható a kukorica termőterületében - mondta Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon, Budapesten. A szakemberek szerint a közeljövőben várhatóan nem lesz változás az időjárási szélsőségek terén, és bár szezonra lesz elég vetőmag a piacon, de olcsóbb egészen biztosan nem lesz.

Az Agrárszektor írta meg, hogy az elmúlt időszakban a jó orosz termés és a fekete-tengeri folyosó megnyílása után csökkenni kezdtek a terményárak a világon. A búza és a kukorica jegyzése is lejjebb ment. Az árfolyamok valamennyi tőzsdén ereszkednek, bár a mértékük nem azonos. A chicagói tőzsdén a búza és a kukorica jegyzése elérte már a háború előtti szintet, a MATIF-nál azonban ez még nem történt meg - fogalmazott Dr. Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) igazgatója.

Kevesebb kukorica és drágább vetőmag várható Magyarországon a hazai szakmai szereplők szerint

Visszaesés várható

Ami a következő időszakot illeti, jelentős visszaesés várható a kukorica terméshozamában. Az Európai Unió búzamérlege a 2022-es év végén 132,7 millió tonna volt, ami 3,5%-os visszaesés az előző évi mennyiséghez képest. A kukorica esetében 50,5 millió tonnát sikerült betakarítani, ez 28,2%-os visszaesést jelent. Ami már most látható, hogy szűkös lesz a zárókészlet, és nőni fog az import - jegyezte meg a szakember. Az EU helyzetét javítja, de a gazdákét több szakértő szerint rontja, hogy Ukrajnából hatalmas mennyiségű import gabona érkezik a tagállamokba.

Magyarország az előzetes számítások szerint búzából és árpából pozitív mérleggel fogja zárni a szezont, kukoricából viszont mintegy 2,4 millió tonnás hiánnyal kell számolni.

Jó hír azonban, hogy január végéig 1,1 millió tonna kukorica érkezett Ukrajnából. Továbbá 195 tonna búza, közel 114 ezer tonna repcemag, 246 ezer tonna napraforgómag és 62,5 ezer liter napraforgóolaj is bejött hazánkba. Jó esély van rá, hogy végül kukoricából sem lesz hiány a következő időszakban. Ami az orosz-ukrán háborút és az érintett országok termelését illeti, Dr. Potori Norbert elmondta, hogy bár Ukrajna búzatermesztése mintegy 39%-kal csökkent a 2022/2023-es szezonban, Oroszországé ugyanekkor 35%-kal nőtt. Így ez szinte kompenzálja az ukrán kiesést. Feltéve, hogy sikerül kijuttatni a világpiacra, mivel a pénzügyi szankciók rendkívüli módon megnehezítik a kereskedelmet. Az árpa esetében az ukrán termelés 42%-kal csökkent, az orosz 20%-kal nőtt, napraforgónál az ukrán 37%-kal csökkent, az orosz 7%-kal nőtt.

A műtrágya nagy része importból érkezik

Az EU műtrágyapiaca kapcsán a szakember kiemelte, hogy még mindig jelentős az importfüggőség: a nitrogén-felhasználás 30%-át, a foszfor-felhasználás 68%-át és a kálium-felhasználás 85%-át harmadik országokból kell fedezni. Fontos azonban, hogy amíg a 2021-2022-es évben a műtrágyák elérhetősége volt a nagy kérdés, a 2022-2023-as évben a jövedelmezőség felől kell majd megközelíteni a termelési döntéseket. Nagy kérdés, hogy honnan, hogy miből fogja finanszírozni a gazdálkodó a szükséges mennyiséget? Dr. Potori Norbert végezetül beszélt arról is, hogy a következő időszakban várhatóan csökkenni fog a repce vetésterülete Magyarországon, de éppen egy olyan időszakban, amikor a kereslet várhatóan nőni fog ezen növény iránt.

A vetőmagok ára drágul

Sándorffy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója szerint a vetőmag-ágazat szempontjából katasztrofális volt a tavalyi év. Rendkívül érzékeny növényekről beszélünk, amelyeket kritikus pillanatban ért el az aszály. Ahogy a szakember fogalmazott, tavaly ami rossz történhetett, az mind elérte az ágazatot. Nehezíti a helyzetet, hogy nem tudtak kapacitást bővíteni, ráadásul a költségnövekedés hatványozottan érinti a vetőmagágazatot. Sándorffy András szerint van elég vetőmag a piacon, de nem tud olcsó lenni.

Összességében egy 10-15%-os drágulásra lehet számítani a vetőmagoknál, ugyanis a hozzáadott érték meg fog jelenni az árakban.

A szakember beszélt arról is, hogy 2 éve kezdtek el foglalkozni a közép-ázsiai vetőmagpiacokkal, mivel a klímaváltozás hatására ott javult a vízháztartás, korábban terméketlen területek váltak megművelhetővé. Sándorffy András szerint a jövő éléskamrája a ez a közép-ázsiai régió lesz. Úgy látja, hogy komoly visszaesés lesz a kukorica termékterületében, ám a termelés ettől még nem fog megszűnni. A jövőben a kalászosok termőterülete fog nőni, mivel ezek jobb szárazság- és hőségtűréssel rendelkeznek. Megfelelő technológiával, megfelelő területen azonban még mindig lehet kukoricát termeszteni Magyarországon.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás