Legyen szó gyepekről, erdőkről, természeti területekről, parkokról vagy kertekről, ezek a földtípusok hasonló mennyiségű szenet tárolnak hektáronként. A Flandria (Belgium) legnagyobb területét lefedő mezőgazdasági területek azonban lényegesen kevesebb szenet tárolnak.

A megállapítás 50 év óta az első, flamand földön végzett szén-dioxid-mérésből származik, amelynek eredményeit a flamand környezetvédelmi minisztérium jelentette be.

A termőföldek talajaiba gyakran kevésbé stabil szerves anyagok – például növényi maradványok és hígtrágya – kerülnek, amelyek gyorsan lebomlanak (Fotó: Pixabay)

A műveléssel rendszeresen jut oxigén a talajba

Hogy miért tárol a termőföldként hasznosított terület kevesebb szenet, mint a más típusú, burkolatlan földhasználat? Ann Heylens, a Környezetvédelmi Minisztérium munkatársa szerint a fő ok az, hogy az olyan mezőgazdasági tevékenységek, mint a szántás, kapálás és betakarítás, rendszeresen oxigént juttatnak a talajba. Ez a talaj szerves anyagainak oxidációját okozza, ami szén-dioxid-kibocsátást eredményez .

Egy másik ok, hogy a termőföldek talajaiba gyakran kevésbé stabil szerves anyagok – például növényi maradványok és hígtrágya – kerülnek, amelyek gyorsan lebomlanak. Ezzel szemben az erdőtalajok gyakran stabilabb szerves anyagokat, például gallyakat halmoznak fel. A mezőgazdasági talajok pH-értéke is valamivel magasabb, ami eltolja a baktériumok és gombák közötti egyensúlyt, és a baktériumok dominánsabb szerepet játszanak. Ez befolyásolja a szén tárolását, mivel a baktériumok gyorsabban bontják le a szerves anyagokat, mint a gombák.

Fontosság az éghajlatpolitika szempontjából

Az eredmények kritikus alapot biztosítanak a flamand és az európai éghajlat-politika számára. A talaj szénkészletei döntő szerepet játszanak az éghajlatváltozás mérséklésében. A mérések rávilágítanak az olyan alapvető széntároló medencék védelmére és bővítésére, mint az erdők, gyepek és vizes élőhelyek.

Ezen túlmenően azt sugallják, hogy a szén-dioxid-tárolás jelentősen növelhető más földhasználati területeken, például a mezőgazdasági területeken. Átgondolt földhasználati és gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásával a talaj és a fák több szén-dioxidot tudnak megkötni, és hozzájárulnak az üvegházhatású gázok légkörből való eltávolításához.

A Környezetvédelmi Minisztérium azt tervezi, hogy a következő tíz évben figyelemmel kíséri ezt a fejlődést.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

További híreink

Kevesebb szenet tárol a mezőgazdasági művelésű terület, mint a más típusú földhasználat

2024.10.13.

Legyen szó gyepekről, erdőkről, természeti területekről, parkokról vagy kertekről, ezek a földtípusok hasonló mennyiségű szenet tárolnak hektáronként. A Flandria (Belgium) legnagyobb területét lefedő mezőgazdasági területek azonban lényegesen kevesebb szenet tárolnak.

A növényi betegségek kimutatásában is segít a mesterséges intelligencia

2024.10.12.

A ChatGPT-től az időjárás-előrejelzésig a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásai folyamatosan bővülnek. A londoni székhelyű növénytermesztéssel foglalkozó HSAT cég a közelmúltban bejelentett egy „úttörő technológiát”, amely képes javítani a betegségek észlelését és a termés előrejelzését az AI segítségével.

Teljes robotizáció válthatja fel a munkásokat a baromfiágazatban

2024.10.12.

A robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia sok kihívásra hoz megoldást a baromfi termékpályán is

Készül a „lazacfilé” a világ legnagyobb 3D élelmiszer-nyomtató üzemében

2024.10.12.

Az élelmiszeripar rohamosan halad a fejlett digitális gyártási technológiák bevezetésével. A Steakholder Foods éppen nemrégiben nyitotta meg bemutatóközpontját Rehovotban. A Revo Foods Bécsben található „ízgyárában” megismerhető, hogy a 3D-s élelmiszer-nyomtatás hogyan tervezi forradalmasíani az élelmiszerek előállítását és fogyasztását.

Közös magyar fejlesztéssel segítik a tehenészetek digitalizációját a szakemberek

2024.10.12.

A tejtermelő gazdaságok munkáját, a beteg egyedek gyors elkülönítését lehetővé tevő, a tartástechnológiai elemek optimalizálását segítő rendszert fejleszt a Milkmen Földesi Tejtermelő Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Diákvetélkedőt indított a Nébih, a KonyhaKontroll a tudatos fogyasztást segíti

2024.10.12.

Nagyszabású online diákvetélkedőt indított a Nébih az Okos Doboz felületén, amelynek alapját a hivatal újonnan összeállított interaktív tananyaga és animációs videói adják.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás