Tavaly rekordnak számító, 900.000 tonnás almatermés került le hazánk fáiról. Az árak ennek megfelelően rendkívül alacsonyan alakultak. Ezzel szemben idén Európában sehol nem várható kiemelkedő termés, így az árak és ezzel együtt a termelők helyzete is javulhat.

Rekordtermés, telített tárolók

A 2014-es év sok szempontból különleges volt az almatermesztő gazdák szempontjából. Az elmúlt 20 év legnagyobb termése került le a gyümölcsfákról hazánkban, de Európa több országában is hasonló volt a helyzet. A kereslet azonban nem emelkedett a kínálat bővülésének mértékével, így az árak alacsonyan maradtak. Tavaly a feldolgozásra szánt almát mindössze 12 forintos kilónkénti áron vették át a feldolgozók, ami a termelők önköltségi árát sem érte ki. Sokan el sem adták az almát, volt, aki a fán hagyta, annyira nem érte meg leszedni. Akinek a tárolást tűrő fajtája volt, az inkább elraktározta a termését bízva abban, hogy később többet kaphat majd érte. Mára a raktárak kiürültek, mindenki várja az újabb szezont.

Startol a szüret, az árak pedig felfelé kúsznak

A nyári almafajták betakarításával megkezdődött az almaszezon hazánkban is. Az előzetes adatok szerint idén 500 ezer tonnás almatermés várható, amely megfelel a sokévi átlagnak. Európa többi országában sem várható kiemelkedő termés, így a gazdák bízhatnak a kereslet intenzitásának növekedésében, valamint az árak emelkedésében.

A kereslet intenzitásának emelkedésére már van is bizonyíték, ugyanis olasz, osztrák és szlovén kereskedők is elkezdtek beszállingózni hazánkba és már tárgyalásokba is kezdtek a termelőkkel. További előjele az idei jó almaszezonnak, hogy a nyári almafajtákat 100-140 forintos áron tudják értékesíteni a termelők. A léalma tavalyi 12 forintos átvételi ára is emelkedik, idén 24-26 forintról indul az ipari alma felvásárlási ára.

Mit mond a feldolgozószektor?

Az Első Szatmári Almafeldolgozó (Eszat) Kft. üzemében a tavalyinál korábban, már augusztus végén megkezdődött a munka. Ennek oka, hogy sok termelő jelezte a feldolgozó felé, hogy a nagy meleg miatt korábban érett be az alma. A feldolgozó szerint is 24 forintos áron veszik át jelenleg az ipari almát, de az őstermelők erre még további 12 százalékos kompenzációs felárat kapnak.

Az Eszat vezetősége tisztában van azzal, hogy idén kevesebb lesz az alma, mint 2014-ben. Ennek értelmében a tavalyi 45 ezer tonnányi feldolgozott almamennyiséget meg sem próbálják elérni. Reálisan 35 ezer tonna gyümölcsöt fognak felvásárolni és feldolgozni. Arról, hogy mennyiért tudják értékesíteni az előállított almasűrítményt, még nincsen információjuk, sok külső tényező befolyásolhatja azt.

A léalma már 15 éve is ennyibe került

Poór Miklós, nyírmadai termelő 34 hektáron foglalkozik almatermesztéssel. Idared, Jonagold és Gála szerepel a kínálati listáján. A nagy meleg az Ő terményének is megártott, kevesebb gyümölcsöt szüretelhet le, mint tavaly. Az áremelkedésnek természetesen Ő is örül: 100-120 forintért tudja eladni az étkezési almáját a kis- és nagykereskedőknek egyaránt. A léalmáért 24 forintot kap kilónként. Véleménye szerint a léalma ára már 15 éve is ennyi volt, így ugyan a tavalyinál többet kap érte, de nem lehet teljes az öröme.

Cikkünk a haon.hu írása alapján készült el.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás