A biodiverzitás megőrzésére elvben az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb. Gyakorlatilag viszont hazánkban az ökológiai művelésű szántók is teljesen gabonaközpontúak. Vajon mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon? Erre keresték a választ az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napján a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben. Miért jobb a diverzifikáltabb bioszántó? Magyarország az európai uniós csatlakozással a Közös Agrárpolitikához is csatlakozott, amelyen belül megoldásokat kell találni a fenntarthatóságra, a tájvédelemre, a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzésére, a biztonságos és minőségi élelmiszertermelésre is. A 2020-tól induló új támogatási szakaszban ezek az értékek várhatóan még nagyobb társadalmi támogatottságot és szerepet kapnak. Az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb termelési rendszer a fenntarthatósági elvárások teljesítésére, ám ehhez nélkülözhetetlen az ökológiai szántóterületek diverzifikációja. A jelenlegi talajhasználat a hazai ökológiai szántón is gabonacentrikus. Ezt a piaci viszonyok, az ökológiai és agrotechnikai adottságok is befolyásolják. A maghüvelyesek, alternatív kisgabonák részaránya csekély, egy-két százalék – írta az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a szakmai nap beharangozójában.
Jobb a bioszántó is, ha változatosan termelnek rajta
Milyen tényezők hatnának pozitívan a változatosabb növényi összetételre? Rendelkezésre állnak-e biológiai alapok, agrotechnikai megoldások, integrációs lehetőségek ennek elősegítésére? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szervezők az előadások és a kerekasztal-beszélgetés során, a meghívott szakemberekkel, gazdálkodókkal, gazdasági szereplőkkel együtt.
Egyebek között a következő témák szerepeltek a közzétett programtervezetben:
  • Diverzifikáció az ökológiai gazdálkodásban – új fajok, tájfajták, és részvételi nemesítés az ÖMKi kutatásaiban
  • Kalászosok faj- és fajtaszortimentjének perspektívái az ökológiai termesztésben
  • Maghüvelyesek perspektívái – a szója ökotermesztése
  • Őshonos és alacsony ráfordítású gabonatermesztés biológiai alapjai
  • Integrációs lehetőségek az ökogazdálkodásban – a vetőmagbeszerzéstől a terményértékesítésig
  • Kerekasztal-megbeszélés: diverzifikációs gazdálkodói tapasztalatok, javaslatok és bekapcsolódási lehetőségek az ÖMKi futó és tervezett kísérleteibe
  • A diverzifikációt elősegítő talajművelés agrotechnikai háttere (gépgyártó cégek bemutatkozása)
További információkat az ökológiai gazdálkodásról az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet weboldalán olvashat, amit ide kattintva ér el. Ha pedig arra kíváncsi, hogy miről tanácskoztak, vitáztak és szavaztak a magyar ökoburgonya kísérletekkel kapcsolatban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) rendezvényén a hazai biogazdák, kattintson erre a korábbi anyagunkra.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás