Ötven évvel ezelőtt, 1973-ban a Hortobágyon alakult meg Magyarország első nemzeti parkja, amely nem csak az első, de a legnagyobb és legismertebb nemzeti park is hazánkban – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a „Hortobágy, dicső rónaság…” 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park című kiállítás megnyitóünnepségén, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint Rácz András megnyitóbeszédében kiemelte, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Jászságtól a Nyírségig majdnem 2 millió hektáron óvja a védett értékeket. A terület jelentőségét mutatja, hogy 4 tájvédelmi körzet és 20 természetvédelmi terület mellett 2 Ramsari terület és egy bioszféra-rezervátum található itt. Emellett Európa harmadik nemzetközi csillagoségbolt-parkját is itt jelölték ki, a Puszta pedig az UNESCO Világörökség részét képezi.

Kiállítás nyílt az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Parkról a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban - Fotó: AM

A nemzeti park élővilága rendkívül színes – fűzte hozzá az államtitkár, hiszen nem csak az itt élő madárfajok változatossága egyedülálló, hanem a világon regisztrált 2200 Przewalski-vadlóból 300 egyednek a Pentezugi Vadlórezervátum és a Hortobágyi Vadaspark ad otthont.

Parktörténelem és adatok

Rácz András emlékeztetett rá, hogy 50 év alatt 10 nemzeti park jött létre Magyarországon. Ezek az egész ország közigazgatási területét lefedik, amely nem csak Európában, de a világon is egyedülálló.

a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Jászságtól a Nyírségig majdnem 2 millió hektáron óvja a védett értékeket

A nemzeti parkok munkatársainak száma az elmúlt 13 évben megduplázódott. Jelenleg 1345 fővel 330 ezer hektáron végzik a természetvédelmi kezelést, amelyben segítségükre van a mintegy 14 ezer őshonos magyar haszonállat olyan különleges fajtákkal, mint az őstulok, a szürke marha, a bivaly, a cikta, a cigája és racka juh.

A „Hortobágy, dicső rónaság…” 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park című kiállítás megnyitóünnepsége, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, Budapesten - Fotó: AM

Az államtitkár hozzátette, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hazai nemzeti parkok, amely társadalmi igényt bizonyítja, hogy a létesítményekben és a programokon regisztrált látogatószám országos szinten 2010 óta csaknem 30%-kal nőtt, immár éves szinten meghaladja az 1,6 millió főt.

A megnyitó
Étkezéshez készülnek a gulyások

Megosztás

További híreink

Partner

Versenyfutás a klímaváltozással - Növénytermesztés változó környezetben 2.0

2024.09.21.

A KITE Zrt. idén ősszel “Növénytermesztés változó környezetben 2.0” címmel hívta életre két szántóföldi bemutatóját. A vállalat rendezvényén az agrártámogatások fenntarthatósági feltételeihez igazodó legújabb technológiák, inputanyagok, valamint a megújult John Deere T/S/X kombájncsaládok és a betakarítás gyakorlati megoldásainak bemutatását célozta meg.

A falatnyi kertecskék gondozása is bőven okozhat gondot

2024.09.21.

Az apró kertek a városi környezetet élőbbé teszik. Még egy erkély berendezésekor is számos tényezőt kell figyelembe vennünk, ám a talaj miatt nem kell aggódnunk, mivel olyan földkeveréket választhatunk, amely megfelel a növények igényeinek.

Több hívatlan vendég is betelepedett a Bükk erdeibe

2024.09.21.

Az erdészeknek küzdeniük kell a már megjelent inváziós, azaz tömegesen elterjedt idegenhonos fajokkal, ugyanakkor fel kell készülni újabbakra is.

Versenyt futnak a klímaváltozással a hazai kukoricatermesztés megmentéséért

2024.09.21.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont szakemberei folyamatosan nemesítik azokat az új gabonafajtákat, amelyek jobban ellen tudnak állni a növekvő forróságnak és szárazságnak.

Hogy kikerülhessen a tábla a kertre: PATKÁNYMENTES ÖVEZET!

2024.09.20.

Elege van abból, hogy a rágcsálók tönkreteszik értékes termékeit és virágait? Most nyolc olyan eljárást ismertetünk, amelyek révén különösebb erőfeszítés nélkül patkánymentes övezetté tehető a kert!

Újabb árucikkekkel bővítette lejárati útmutatóját a Nébih

2024.09.20.

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás