Hirdetés
Kifejezetten jót tesz a nők izmainak a szőlőfogyasztás
A Western New England Egyetem (WNE) tanulmánya szerint a rendszeres szőlőfogyasztás pozitívan befolyásolhatja az izmok génexpresszióját, különösen erős hatást gyakorolva a nőkre.
A nemrégiben a Foods folyóiratban megjelent kutatás megállapítása szerint a napi szőlőfogyasztás úgy módosítja az izmok génexpresszióját, hogy elősegíti a sovány izomtömeg növekedését és csökkenti az izomleépülés markereit.

„Ez a tanulmány meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a szőlő képes javítani az izom egészségét genetikai szinten” – mondta Dr. John Pezzuto, a kutatás vezetője, a WNE Gyógyszerészeti és Egészségtudományi Karának professzora és dékánja.
Hirdetés
A nutrigenomika szerepe
Az izmok génexpressziójának változásai miatt a férfi és női izomjellemzők anyagcsereszinten hasonlóbbá váltak.
A nutrigenomika – vagyis annak tanulmányozása, hogy az étrend miként befolyásolja a génexpressziót – központi szerepet játszott ebben a kutatásban. A szőlő gazdag olyan természetes vegyületekben, úgynevezett fitokemikáliákban, amelyek számos egészségügyi tényezőre hatással vannak, beleértve a szív- és veseműködést, valamint a bőr és a szem egészségét.
Ebben a vizsgálatban a kutatók azt elemezték, hogyan hat napi két adag szőlő fogyasztása az izmok génexpressziós mintázataira. Az eredmények azt mutatták, hogy a szőlő több mint 20 000 gént befolyásolt, jelentősen módosítva az izomanyagcserét.
A tanulmány kimutatta, hogy az egészséges izomműködéshez kapcsolódó gének – például a sovány izomtömeggel összefüggők – fokozott aktivitást mutattak, míg az izomleépüléssel összefüggő gének aktivitása csökkent. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az étrendi beavatkozások, például a szőlő beillesztése az étrendbe, kiegészíthetik a hagyományos izommegőrzési stratégiákat, például a testmozgást és a fehérjében gazdag táplálkozást.
A jövőbeli kutatási irányok
A WNE kutatócsoportja tovább kívánja vizsgálni a genetikai változások mögötti mechanizmusokat, valamint azt, hogy ezek milyen gyorsan mennek végbe emberi szervezetben. Ahogy a nutrigenomika területe folyamatosan fejlődik, ez a tanulmány új lehetőségeket nyithat az étrendi megközelítések előtt az izom egészségének megőrzésében különböző korcsoportok számára.
(Forrás: freshfruitportal.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
10 tonnás koca és adatvezérelt döntések – A HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia legérdekesebb előadásai közül
2025.03.07.Az érdeklődők a precízió és a mesterséges intelligencia hatékonyságával kapcsolatos előadásokat is halhattak, illetve információhoz jutottak a soron következő digitális átallást támogató pályázatról is.
Folyékony vagy szilárd legyen a technológia?
2025.03.05.A napraforgó, a kukorica, a szója és a cirok alap- és lombtrágyázása csapadékhiányos tél után.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAGROCAL MILL 53® - talajjavító nedvesített mészkőliszt (kalcium-karbonát) - ELADÓ
35 000 HUF
+ áfaAGROCAL 95® - talajjavító égetett mész (kalcium-oxid), 3-8 mm frakcióval - ELADÓ
68 000 HUF
+ áfaMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 184 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés