Az elmúlt években jelentős figyelmet kapott a hazai gesztenyetermelés, de sajnos az iparág teljesítménye messze elmarad a várakozásoktól. Magyarországon csupán a hazai kereslet tizedét tudják előállítani, annak ellenére, hogy egykor nagy volumenű termesztés volt a cél. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által szervezett szelídgesztenye fajtavizsgálati bemutatón ez a probléma is szóba került, különös tekintettel a termőterületek és fajták kihívásaira. A Pölöskei Fajtakísérleti Állomáson megrendezett eseményen Szili Ferenc állomásvezető köszöntötte az érdeklődőket, bemutatva a fajtagyűjteményt, amelynek fókuszában a szelídgesztenye állt.

A bemutatón különféle szelídgesztenye-fajtákat kóstolhattak és értékelhettek a jelenlévők, ám a fajtaválasztás korántsem egyszerű. Egyik sem felel meg teljes mértékben minden szempontnak: a klimatikus változásokhoz való alkalmazkodás, a megbízható termés és a feldolgozóipar igényeinek való megfelelés mind kihívást jelentenek. Dr. Szani Zsolt, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának munkatársa ismertette, hogy a közelmúltban nagy mennyiségben telepített Bouche de Bétizac fajta nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bár termése korai és nagy méretű, ízvilága és a betegségekkel szembeni ellenállóképessége nem kielégítő.

szelídgesztenye
Fotó: Pixabay

Telepítési nehézségek és kihívások

A Bouche de Bétizac fajta, például, nem áll ellen a gombás betegségeknek, ami gyorsan tönkreteheti az ültetvényeket. Emellett a nemes és az alany közötti inkompatibilitás is problémát okoz, ami akár 6-8 éves korig bármikor előfordulhat. A kéregrák és a fitoftóra gombafertőzés további veszélyt jelentenek. Az ázsiai fajták esetében a nemesítők próbálnak olyan hibrideket előállítani, amelyek jobban tűrik az éghajlatváltozást és ellenállnak a betegségeknek. Ugyanakkor ezeknek a fajtáknak a terméshúsa sárgás színű, ami nem kedvező a gesztenyepüré gyártásához.

Ígéretes fajták és a hazai termelés helyzete

A bemutatón említették a Nemeshetési korai nevű fajtát, amelyet egyre több figyelem övez, mivel jól tűri a kéregrákot és a gubacsdarázs károsítását is elkerüli. Egyed Károly, a Sarkpont Zrt. vezérigazgatója egy saját szelekcióját, a Vóta 21-et is bemutatta, amely késői érésű és kiváló alapanyag a gesztenyepüré előállításához.

Egy érdekes megoldást mutattak be Görögországban, ahol a kéregrák leküzdésére hipovirulens gombatörzseket alkalmaztak. Ez a módszer hatékonyan megfékezte a kéregrák terjedését, és megelőzte a fák pusztulását. Az ilyen innovációk jelentős előrelépést hozhatnak a gesztenyetermelés fenntarthatóságában.

Növekvő piaci kereslet és kihasználatlan potenciál

Jelenleg Magyarországon mindössze 250 hektáron termesztenek szelídgesztenyét, amelyből évente 400-500 tonnát takarítanak be, szemben a 2000-2500 tonnányi importtal. A hazai feldolgozóipar évente 4000 tonnányi gesztenyéből állít elő élelmiszert, mintegy 11-12 millió euró értékben, így a hazai termelés jelentősen elmarad a piaci igényektől. Magyarország különböző régióiban, például Vas, Zala és Somogy vármegyékben találhatók gesztenyetermő területek, ahol a talaj savas kémhatása megfelelő a gesztenye számára.

Az 1950-es években indult gesztenyenemesítési programnak köszönhetően ma is a magyar fajták képezik a hazai kínálat gerincét. Azonban a kéregrák és a rendszerváltás utáni telepítési nehézségek miatt a termőterületek nagymértékben csökkentek. Pedig a magyar élelmiszeripar jelentős hozzáadott értékkel képes lenne a gesztenyéből készült termékek előállítására, ha több hazai alapanyag állna rendelkezésre.

Telepítési hibák és nemesítési lehetőségek

A bemutatón Sztankovszky Péter növényvédelmi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a gesztenyeültetvények telepítésekor gyakran elkövetett hibák, mint a nem megfelelő tápanyagellátás és fajtaválasztás, hosszú távon csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét. A megfelelő fajta kiválasztása és a talajvédelem kulcsfontosságú a sikeres termesztés érdekében.

Megosztás

További híreink

Hogyan teleltessük a leandert? Útmutató az őszi felkészítéshez lépésről lépésre

2024.10.01.

A leander érzékeny növény, amely gondos előkészületeket igényel az őszi-téli időszakra való felkészítéshez. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, milyen lépésekkel tudjuk biztosítani, hogy a leander átvészelje a hideg hónapokat, valamint milyen gyakorlati tippeket érdemes figyelembe venni a sikeres teleltetés érdekében.

Kihasználatlan piaci ziccer - tízszer nagyobb mennyiségre lenne kereslet ebből a gyümölcsből

2024.10.01.

Az elmúlt években jelentős figyelmet kapott a hazai gesztenyetermelés, de sajnos az iparág teljesítménye messze elmarad a várakozásoktól. Magyarországon csupán a hazai kereslet tizedét tudják előállítani, annak ellenére, hogy egykor nagy volumenű termesztés volt a cél.

Nagy esők és fagyok hátráltatják a betakarítást - nézze meg, mi vár a gazdákra ezen a héten

2024.10.01.

A múlt heti változékony időjárás ezen a héten is folytatódik a hét közepén újabb, nagy területen jelentősnek ígérkező csapadékkal. A talaj nedvességgel való feltöltődése tehát folytatódik, az eső azonban a betakarítási munkálatokat hátráltatja.

Mától könnyítések léptek életbe a gyermekes családok és őstermelők támogatásában - tájékozódjon

2024.10.01.

Október 1-jétől fontos változások lépnek életbe, amelyek egyszerűsítik az otthonteremtési támogatások igénylését különböző társadalmi csoportok számára, különös tekintettel a gyermekes családokra, az őstermelőkre és a speciálisan adózókra.

Hidegzuhany a friss KSH-jelentésben: mi áll a 398 millió eurós külkereskedelmi visszaesés mögött?

2024.10.01.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2024. júliusban a külkereskedelmi termékforgalom aktívuma 167 millió eurót tett ki, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 398 millió eurós visszaesést jelent. Az export volumene 4,9%-kal, míg az importé 7,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Partnerhírek
Partner

A csapadék csak fél siker, legyen ott a tápanyag is - gyökértömeg-növelés és növénykondicionálás repcében

2024.10.01.

Az őszi kezeléssel a gyökértömeg növelésére nyújthatunk támogatást növényeinknek, biostimulátor tartalmú lombtrágyaoldatokkal, melyek a talajról is hasznosulni képesek. A TIMAC AGRO gyökérstimulátor oldat termékcsaládjába tartozó FERTIACTYL RADICAL magas bórtartalmával és mangánnal az olajos növények kezdeti bórpótlására, gyökeresedésének támogatására és ellenálló képességének fokozására lett kifejlesztve.

Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 94 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás