Kihozni a lehető legtöbbet az almából – betakarítás, tárolás, receptek
Az alma sokoldalú és kedvelt gyümölcs, de ahhoz, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a betakarításból, ismerni kell a szedésének, tárolásának és a konyhában való felhasználásának legjobb gyakorlatait.
Ez a cikk tippeket ad az alma helyes betakarításához, a megfelelő tárolásához a hosszabb frissesség érdekében és ízletes ételek elkészítéséhez.
Alapvető tippek az alma betakarításához
Tudja, mikor kell betakarítani. Az alma általában nyár végétől kora őszig készen áll a szedésre. A legjobb módszer annak megállapítására, hogy érett-e, ha óvatosan felemeli az almát; ha könnyen leválik az ágról, akkor alkalmas a szüretre. Kerülje az almák húzását vagy rántását, mert ez egyaránt károsíthatja a fát és a gyümölcsöt is.
Hirdetés
Kíméletesen szüreteljen! Almaszedéskor tartsa a gyümölcsöt a kezében, és kissé csavarja meg. Gyengéd megközelítést alkalmazzon a zúzódások megelőzése és a gyümölcs hosszú élettartamának biztosítása érdekében
Reggeli betakarítás. A hűvösebb reggeli hőmérséklet segít megőrizni az alma ropogósságát és frissességét. Kerülje a betakarítást a déli melegben, mert olyankor gyorsabban megromolhat a gyümölcs.
Válogassa szét az almákat minőség szerint! A betakarítás során válassza el a tökéletes a darabokat a foltos vagy kisebb sérüléssel rendelkezőktől. A hibás almákat érdemes legelőször felhasználni vagy tartósítani, míg a tökéletesek ideálisak a tárolásra.
Keresse meg a megfelelő színt! Annak megállapításához, hogy az alma készen áll-e a betakarításra, különösen a hosszú távú tároláshoz, ellenőrizni kell a színét. Az érett almának a fajtájának megfelelő színezetűnek kell lennie – a piros almának valóban pirosnak kell lennie, míg a zöld almának enyhén sárga árnyalatúnak. Tárolási célból azonban érett, de kissé alulérett almát válasszunk, mert így tovább friss marad anélkül, hogy túlérne.
A tárolás titkai
Az alábbi egyszerű trükkökkel hónapokig frissen tarthatja almáját.
Válassza ki a tároláshoz leginkább megfelelő fajtát! Nem mindegyik tárolható egyformán jól. Ebből a szempontból a legjobb fajták közé tartozik a Granny Smith, a Fuji és a Honeycrisp. Hosszabb eltarthatósággal rendelkeznek, és megőrzik állagukat és ízüket.
Tárolja hűvös, párás helyen! Az alma tárolása számára az ideális hőmérséklet az 1-2°C, magas páratartalom mellett. A pince vagy a hűtőszekrény kiváló erre a célra. Ha lehetséges, csomagoljon be minden almát egy újságpapírba, hogy ne érjenek egymáshoz, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy az egyik romlott alma megfertőzi a többit.
Rendszeresen ellenőrizze a romlást! Rendszeresen ellenőrizze a tárolt almát, hogy nincs-e rajta rothadás vagy romlás jele. Azonnal távolítson el minden érintettet, nehogy átterjedjen a tétel többi részére.
Tartsa távol más termékektől! Az alma etiléngázt bocsát ki, ami más gyümölcsök és zöldségek gyorsabb érését és romlását okozhatja. Tárolja őket külön a frissesség meghosszabbítása érdekében.
A pitén túl: kreatív felhasználási módok a konyhában
- Saláták. A vékony almaszeletek frissé, ropogóssá teszik a salátákat. Párosítsa őket diófélékkel, sajttal és egy könnyű vinaigrette-vel, a finom őszi ízek érdekében.
- Szószok és pürék. Az almából szószokat vagy püréket készíthetünk, amelyek köretként, más receptek alapjául vagy akár bébiételként is szolgálhatnak.
- Sütés. Használjon almát sütési receptekben, például pitékben, tortákban, vagy süsse meg gyökérzöldségek mellett a különleges ízhatás érdekében.
- Almavaj. Lassan főzzük az almát cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel, amíg sűrű, gazdag kenet nem lesz belőle. Használható pirítósra, zabpehelyre vagy sütemények töltelékeként.
- Apple Chutney. Keverje össze az almát ecettel, hagymával, gyömbérrel és fűszerekkel, hogy édes és csípős chutney készüljön belőlük. Kiváló kísérő húsokhoz, sajtokhoz vagy szendvicsek ízesítőjeként.
- Almachips. Az almát vékonyra szeleteljük, megszórjuk egy kis fahéjjal vagy cukorral, és lassan ropogósra sütjük. Ezek egészséges, ropogós nassolnivalók, amelyek tökéletesek az őszre.
- Almás saláta. Vágja fel az almát, és keverje össze káposztával, sárgarépával és csípős öntettel. Ez egy nagyszerű köret grillezéshez vagy hamburgerek és szendvicsek feltéteként.
Az almaszüret lezárása
Ezekkel a tippekkel és ételötletekkel a legtöbbet hozhatja ki az almatermésből a szezonban. Akár eltárolja későbbi felhasználásra, akár új és izgalmas recepteket próbál ki, az alma sokoldalú és ízletes kiegészítője a konyhának. Élvezze a betakarítás folyamatát, és élvezze az ősz ízeit!
(Forrás: garden-guide.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 90 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés