Az alma sokoldalú és kedvelt gyümölcs, de ahhoz, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a betakarításból, ismerni kell a szedésének, tárolásának és a konyhában való felhasználásának legjobb gyakorlatait.

Ez a cikk tippeket ad az alma helyes betakarításához, a megfelelő tárolásához a hosszabb frissesség érdekében és ízletes ételek elkészítéséhez.

Az alma tárolása számára az ideális hőmérséklet az 1-2°C (34-36°F), magas páratartalom mellett. A pince vagy a hűtőszekrény kiváló erre a célra (Fotó: Pixabay)

Alapvető tippek az alma betakarításához

Tudja, mikor kell betakarítani. Az alma általában nyár végétől kora őszig készen áll a szedésre. A legjobb módszer annak megállapítására, hogy érett-e, ha óvatosan felemeli az almát; ha könnyen leválik az ágról, akkor alkalmas a szüretre. Kerülje az almák húzását vagy rántását, mert ez egyaránt károsíthatja a fát és a gyümölcsöt is.

Kíméletesen szüreteljen! Almaszedéskor tartsa a gyümölcsöt a kezében, és kissé csavarja meg. Gyengéd megközelítést alkalmazzon a zúzódások megelőzése és a gyümölcs hosszú élettartamának biztosítása érdekében

Reggeli betakarítás. A hűvösebb reggeli hőmérséklet segít megőrizni az alma ropogósságát és frissességét. Kerülje a betakarítást a déli melegben, mert olyankor gyorsabban megromolhat a gyümölcs.

Válogassa szét az almákat minőség szerint! A betakarítás során válassza el a tökéletes a darabokat a foltos vagy kisebb sérüléssel rendelkezőktől. A hibás almákat érdemes legelőször felhasználni vagy tartósítani, míg a tökéletesek ideálisak a tárolásra.

Keresse meg a megfelelő színt! Annak megállapításához, hogy az alma készen áll-e a betakarításra, különösen a hosszú távú tároláshoz, ellenőrizni kell a színét. Az érett almának a fajtájának megfelelő színezetűnek kell lennie – a piros almának valóban pirosnak kell lennie, míg a zöld almának enyhén sárga árnyalatúnak. Tárolási célból azonban érett, de kissé alulérett almát válasszunk, mert így tovább friss marad anélkül, hogy túlérne.

A tárolás titkai

Az alábbi egyszerű trükkökkel hónapokig frissen tarthatja almáját.

Válassza ki a tároláshoz leginkább megfelelő fajtát! Nem mindegyik tárolható egyformán jól. Ebből a szempontból a legjobb fajták közé tartozik a Granny Smith, a Fuji és a Honeycrisp. Hosszabb eltarthatósággal rendelkeznek, és megőrzik állagukat és ízüket.

Tárolja hűvös, párás helyen! Az alma tárolása számára az ideális hőmérséklet az 1-2°C, magas páratartalom mellett. A pince vagy a hűtőszekrény kiváló erre a célra. Ha lehetséges, csomagoljon be minden almát egy újságpapírba, hogy ne érjenek egymáshoz, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy az egyik romlott alma megfertőzi a többit.

Rendszeresen ellenőrizze a romlást! Rendszeresen ellenőrizze a tárolt almát, hogy nincs-e rajta rothadás vagy romlás jele. Azonnal távolítson el minden érintettet, nehogy átterjedjen a tétel többi részére.

Tartsa távol más termékektől! Az alma etiléngázt bocsát ki, ami más gyümölcsök és zöldségek gyorsabb érését és romlását okozhatja. Tárolja őket külön a frissesség meghosszabbítása érdekében.

A pitén túl: kreatív felhasználási módok a konyhában

  1. Saláták. A vékony almaszeletek frissé, ropogóssá teszik a salátákat. Párosítsa őket diófélékkel, sajttal és egy könnyű vinaigrette-vel, a finom őszi ízek érdekében.
  2. Szószok és pürék. Az almából szószokat vagy püréket készíthetünk, amelyek köretként, más receptek alapjául vagy akár bébiételként is szolgálhatnak.
  3. Sütés. Használjon almát sütési receptekben, például pitékben, tortákban, vagy süsse meg gyökérzöldségek mellett a különleges ízhatás érdekében.
  4. Almavaj. Lassan főzzük az almát cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel, amíg sűrű, gazdag kenet nem lesz belőle. Használható pirítósra, zabpehelyre vagy sütemények töltelékeként.
  5. Apple Chutney. Keverje össze az almát ecettel, hagymával, gyömbérrel és fűszerekkel, hogy édes és csípős chutney készüljön belőlük. Kiváló kísérő húsokhoz, sajtokhoz vagy szendvicsek ízesítőjeként.
  6. Almachips. Az almát vékonyra szeleteljük, megszórjuk egy kis fahéjjal vagy cukorral, és lassan ropogósra sütjük. Ezek egészséges, ropogós nassolnivalók, amelyek tökéletesek az őszre.
  7. Almás saláta. Vágja fel az almát, és keverje össze káposztával, sárgarépával és csípős öntettel. Ez egy nagyszerű köret grillezéshez vagy hamburgerek és szendvicsek feltéteként.

Az almaszüret lezárása

Ezekkel a tippekkel és ételötletekkel a legtöbbet hozhatja ki az almatermésből a szezonban. Akár eltárolja későbbi felhasználásra, akár új és izgalmas recepteket próbál ki, az alma sokoldalú és ízletes kiegészítője a konyhának. Élvezze a betakarítás folyamatát, és élvezze az ősz ízeit!

(Forrás: garden-guide.com)  

További híreink

Kihozni a lehető legtöbbet az almából – betakarítás, tárolás, receptek

2024.09.29.

Az alma sokoldalú és kedvelt gyümölcs, de ahhoz, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a betakarításból, ismerni kell a szedésének, tárolásának és a konyhában való felhasználásának legjobb gyakorlatait.

Megváltoztatják, mit ehetünk - az EU-s élelmiszertörvények fenekestül felforgatják a piacot

2024.09.28.

A törvények nagy befolyást gyakorolnak a friss termékek kereskedelmére. Az Európai Unió már jelenleg is a legmagasabb élelmiszer-biztonsági szabványokat érvényesíti világszerte. Most a beszállítóknak is meg kell felelniük a fenntartható importra vonatkozó új szabályoknak.

Veszélyes betolakodó a magyar vizekben: egyre több ember találkozik a hódpatkánnyal

2024.09.28.

Egyre jobban szaporodik Magyarországon a Dél-Amerikában őshonos rágcsálónak számító, hódpatkány néven is ismert nutria. A különös állat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén kezdett elszaporodni, de az ország más területén is felütötte már a fejét.

Nagy sikert értek el a tokaji borok az idei Winelovers Wine Awards versenyen

2024.09.28.

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, a legmagasabb pontszámot, 97 pontot a Matyisák Pince és Kádárüzem 2008-as Tokaji Eszencia bora érte el.

A fő környezetvédelmi problémák a vízgazdálkodáshoz kapcsolódnak majd a következő években

2024.09.28.

A következő években a vízgazdálkodás lesz a környezetvédelem központi problémája - jelentette ki a román környezetvédelmi miniszter, Mircea Fechet egy szakkonferencián.

Biztonsági kockázatok miatt betiltják a kínai DJI drónokat az Egyesült Államokban

2024.09.27.

Az Egyesült Államok Kongresszusa törvényjavaslatot fogadott el, amely potenciálisan betilthatja a DJI drónok használatát. A Képviselőház elfogadta a „CCP drónok elleni törvényt”, amely felveszi a DJI drónokat a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) által lefedett listára.

Partnerhírek
Partner

A Generali Agrárőr termékével a gazdák és a beruházások is védelem alá kerülhetnek

2024.09.25.

A mezőgazdaságban nemcsak a termények és az állatok védelme a fontos, hanem a gazdaság infrastruktúrájának és technológiájának is biztosítva kell lennie a károkkal szemben. Bordás Imre, a Generali Biztosító Zrt. mezőgazdasági biztosítási területének vezetője bemutatja, hogyan alkalmazkodik a Generali a modern agrárgazdálkodás igényeihez, különösen az ÁTK-pályázatokhoz kapcsolódóan, és hogyan segítheti a gazdálkodókat a vagyonuk és beruházásaik védelmében.

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Amazone UG 3000/18

Hitelesített telefonszám

9 900 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 80 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás