Az alma sokoldalú és kedvelt gyümölcs, de ahhoz, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a betakarításból, ismerni kell a szedésének, tárolásának és a konyhában való felhasználásának legjobb gyakorlatait.

Ez a cikk tippeket ad az alma helyes betakarításához, a megfelelő tárolásához a hosszabb frissesség érdekében és ízletes ételek elkészítéséhez.

Az alma tárolása számára az ideális hőmérséklet az 1-2°C (34-36°F), magas páratartalom mellett. A pince vagy a hűtőszekrény kiváló erre a célra (Fotó: Pixabay)

Alapvető tippek az alma betakarításához

Tudja, mikor kell betakarítani. Az alma általában nyár végétől kora őszig készen áll a szedésre. A legjobb módszer annak megállapítására, hogy érett-e, ha óvatosan felemeli az almát; ha könnyen leválik az ágról, akkor alkalmas a szüretre. Kerülje az almák húzását vagy rántását, mert ez egyaránt károsíthatja a fát és a gyümölcsöt is.

Kíméletesen szüreteljen! Almaszedéskor tartsa a gyümölcsöt a kezében, és kissé csavarja meg. Gyengéd megközelítést alkalmazzon a zúzódások megelőzése és a gyümölcs hosszú élettartamának biztosítása érdekében

Reggeli betakarítás. A hűvösebb reggeli hőmérséklet segít megőrizni az alma ropogósságát és frissességét. Kerülje a betakarítást a déli melegben, mert olyankor gyorsabban megromolhat a gyümölcs.

Válogassa szét az almákat minőség szerint! A betakarítás során válassza el a tökéletes a darabokat a foltos vagy kisebb sérüléssel rendelkezőktől. A hibás almákat érdemes legelőször felhasználni vagy tartósítani, míg a tökéletesek ideálisak a tárolásra.

Keresse meg a megfelelő színt! Annak megállapításához, hogy az alma készen áll-e a betakarításra, különösen a hosszú távú tároláshoz, ellenőrizni kell a színét. Az érett almának a fajtájának megfelelő színezetűnek kell lennie – a piros almának valóban pirosnak kell lennie, míg a zöld almának enyhén sárga árnyalatúnak. Tárolási célból azonban érett, de kissé alulérett almát válasszunk, mert így tovább friss marad anélkül, hogy túlérne.

A tárolás titkai

Az alábbi egyszerű trükkökkel hónapokig frissen tarthatja almáját.

Válassza ki a tároláshoz leginkább megfelelő fajtát! Nem mindegyik tárolható egyformán jól. Ebből a szempontból a legjobb fajták közé tartozik a Granny Smith, a Fuji és a Honeycrisp. Hosszabb eltarthatósággal rendelkeznek, és megőrzik állagukat és ízüket.

Tárolja hűvös, párás helyen! Az alma tárolása számára az ideális hőmérséklet az 1-2°C, magas páratartalom mellett. A pince vagy a hűtőszekrény kiváló erre a célra. Ha lehetséges, csomagoljon be minden almát egy újságpapírba, hogy ne érjenek egymáshoz, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy az egyik romlott alma megfertőzi a többit.

Rendszeresen ellenőrizze a romlást! Rendszeresen ellenőrizze a tárolt almát, hogy nincs-e rajta rothadás vagy romlás jele. Azonnal távolítson el minden érintettet, nehogy átterjedjen a tétel többi részére.

Tartsa távol más termékektől! Az alma etiléngázt bocsát ki, ami más gyümölcsök és zöldségek gyorsabb érését és romlását okozhatja. Tárolja őket külön a frissesség meghosszabbítása érdekében.

A pitén túl: kreatív felhasználási módok a konyhában

  1. Saláták. A vékony almaszeletek frissé, ropogóssá teszik a salátákat. Párosítsa őket diófélékkel, sajttal és egy könnyű vinaigrette-vel, a finom őszi ízek érdekében.
  2. Szószok és pürék. Az almából szószokat vagy püréket készíthetünk, amelyek köretként, más receptek alapjául vagy akár bébiételként is szolgálhatnak.
  3. Sütés. Használjon almát sütési receptekben, például pitékben, tortákban, vagy süsse meg gyökérzöldségek mellett a különleges ízhatás érdekében.
  4. Almavaj. Lassan főzzük az almát cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel, amíg sűrű, gazdag kenet nem lesz belőle. Használható pirítósra, zabpehelyre vagy sütemények töltelékeként.
  5. Apple Chutney. Keverje össze az almát ecettel, hagymával, gyömbérrel és fűszerekkel, hogy édes és csípős chutney készüljön belőlük. Kiváló kísérő húsokhoz, sajtokhoz vagy szendvicsek ízesítőjeként.
  6. Almachips. Az almát vékonyra szeleteljük, megszórjuk egy kis fahéjjal vagy cukorral, és lassan ropogósra sütjük. Ezek egészséges, ropogós nassolnivalók, amelyek tökéletesek az őszre.
  7. Almás saláta. Vágja fel az almát, és keverje össze káposztával, sárgarépával és csípős öntettel. Ez egy nagyszerű köret grillezéshez vagy hamburgerek és szendvicsek feltéteként.

Az almaszüret lezárása

Ezekkel a tippekkel és ételötletekkel a legtöbbet hozhatja ki az almatermésből a szezonban. Akár eltárolja későbbi felhasználásra, akár új és izgalmas recepteket próbál ki, az alma sokoldalú és ízletes kiegészítője a konyhának. Élvezze a betakarítás folyamatát, és élvezze az ősz ízeit!

(Forrás: garden-guide.com)  

További híreink

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás