A futurefarming.com cikke betekintést nyújt a mezőgazdasági ágazaton belüli monopolisztikus gyakorlatokkal kapcsolatos lehetséges aggályok felismerésébe és kezelésébe. Útmutatást ad a szabályozási szabványokhoz igazodó gyakorlatok és a trösztellenes kérdéseket felvető gyakorlatok közötti különbségtételhez. Ezeknek a különbségeknek a megértése hasonló helyzetben segíthet a gazdálkodónak eligazodni a jogaiban és a rendelkezésre álló lehetőségekben.

Egy lehetséges trösztellenes probléma az árukapcsolás és kötegelés, ahol a gyártók arra kényszerítik a gazdálkodókat, hogy szükségtelenül integrált érzékelőkkel rendelkező gépeket vásároljanak  (Forrás: futurefarming.com)

A modern gazdálkodás nagymértékben támaszkodik a fejlett érzékelőkkel és nyomkövető eszközökkel felszerelt gépekre, amelyek javítják a hatékonyságot, de jelentős trösztellenes aggályokat is felvetnek. Például a Deere-t érintő esetekben a gazdálkodók szoftverkorlátozások miatt nem tudták önállóan megjavítani berendezéseiket, vagy nem tudtak a Deere-en kívüli javítási szolgáltatásokat választani. A felhatalmazott szerelők pedig megkérték ennek az árát: költséges javításokat végeztek.

Kötés és kötegelés mezőgazdasági gépekben

Egy lehetséges trösztellenes probléma az árukapcsolás, ahol a gyártók arra kényszerítik a gazdálkodókat, hogy szükségtelenül integrált érzékelőkkel rendelkező gépeket vásároljanak. Ez korlátozza a versenyt, és növeli a költségeket. Előfordulhat például, hogy egy gazdálkodó alapkombájnt és külön termésfigyelőket szeretne, de kénytelen a géphez tartozó drágább csomagolt terméket vásárolni. A gazdálkodókat arra kötelezni, hogy más termékekkel együtt vásároljanak adatszolgáltatást, illegális lehet, ha korlátozza a versenyt, vagy arra kényszeríti a gazdálkodókat, hogy fizessenek a szükségtelen szolgáltatásokért.

Egy közelmúltbeli példa a Deere & Co. arra irányuló kísérlete, hogy elutasítsa a karbantartási és javítási szolgáltatások jogellenes korlátozására hivatkozott kereseteket, amelyet egy szövetségi bíróság tagadott. Ez a döntés lehetővé teszi több mint 17 gazdálkodó „javítási joga” követelésének folytatását ( AgricultureDive, 2023 ). A perek azt állítják, hogy a Deere monopolizálta a javítási szolgáltatások piacát, mivel a Deere ellenőrzése a javítási információkhoz és a védett szoftverekhez való hozzáférés felett korlátozta a gazdálkodóknak azt a lehetőségét, hogy önállóan megjavítsák gépeiket, vagy alternatív szolgáltatót válasszanak. Ez pedig magasabb költségekhez és működési zavarokhoz vezethet.

A gazdálkodók gyakran nem tudják, hogyan használják fel adataikat, így a nagyvállalatok profitszerzés céljából hasznosíthatják azokat.

Az adatok tulajdonjoga és felhasználása

A gazdálkodók gyakran nem tudják, hogyan használják fel adataikat, így a nagyvállalatok profitszerzés céljából hasznosíthatják azokat. Például, ha egy vállalat a gazdálkodók adataiból megtudja, hogy egy régióban magas a terméshozam, akkor lefelé manipulálhatja a piaci árakat. Ez károsíthatja azokat a gazdálkodókat, akik tudtukon kívül beleegyeznek az adatgyűjtésbe anélkül, hogy teljesen megértenék annak következményeit.

Még ha a gazdálkodók beleegyeznek is adataik megosztásába, a nagy piaci erővel rendelkező nagyvállalatoknak óvatosnak kell lenniük. Az adatoknak az árak manipulálására vagy a versenytársak kárára való felhasználása továbbra is tisztességtelennek tekinthető. Az uniós jogszabályok védik a tisztességes versenyt, ezért az erős pozícióban lévő vállalatoknak felelősségteljesen kell használniuk a gazdálkodók adatait, hogy elkerüljék a károkozást.

Az Európai Bizottság aktívan bevonja a gazdálkodókat a tisztességtelen gyakorlatok elleni küzdelembe, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a gazdálkodók megfelelő tájékoztatást nyújtsanak, ha úgy érzik, érintettek.

Miért fontos a trösztellenes törvények megértése a gazdálkodók számára?

A mezőgazdasági piac egyedi dinamikája miatt alapvető fontosságú, hogy a gazdálkodók megértsék, mi az illegális a trösztellenes törvényben. Sok iparágtól eltérően a gazdálkodást a termelők nagy száma jellemzi, akik kis számú beszállítótól és vevőtől függenek. Ez az erőkiegyensúlyozatlanság könnyen vezethet versenyellenes gyakorlatokhoz, amelyek kárt okoznak a gazdálkodóknak. Míg a magas szintű verseny segít alacsonyan tartani az árakat, jelentős trösztellenes kockázatok merülnek fel, ha az ágazat többi részében a verseny korlátozott, és néhány vállalatra koncentrálódik.

Míg a legtöbb vállalat nem rögzítheti az árakat, a gazdálkodóknál van néhány kivétel. Néha közösen is meghatározhatják az árakat, különösen a fenntartható gyakorlatok finanszírozására. Ezeknek az együttműködéseknek konkrét szabályokat kell követniük annak biztosítása érdekében, hogy ne sértsék a versenyt. Ha a gazdálkodók nem biztosak abban, hogy árrögzítésük jogszerű-e, forduljanak nemzeti versenyhatóságukhoz.

Hasonlóképpen, a gazdálkodók együttműködhetnek a tisztességes adatmegosztási gyakorlatok terén, ami nagyobb tárgyalási hatalmat biztosíthat számukra, és jobb döntéseket hozhatnak.

A trösztellenes kérdések megoldásával a szabályozók segíthetnek fenntartani a tisztességes és versenyképes mezőgazdasági ágazatot, biztosítva, hogy a technológiai fejlesztések a gazdálkodók előnyére váljanak, ne pedig kizsákmányolják őket. Míg a gazdálkodók számára gyakran kihívást jelent az ilyen gyakorlatok alátámasztása, a szabályozó felügyeleti szerveknek jelentős felelősséget kell vállalniuk annak biztosítása érdekében, hogy a gazdálkodókat megvédjék a lehetséges károktól.

A cikket jogi nyilatkozat zárja: „Ez a cikk nem minősül jogi tanácsnak, és nem értelmezhető ekként. Ha aggályai vannak a trösztellenes kérdésekkel vagy a mezőgazdasági ágazatban alkalmazott tisztességtelen gyakorlatokkal kapcsolatban, forduljon versenyhatóságokhoz vagy jogi szakemberekhez, hogy megvizsgálják a lehetőségeit, és megértsék a vonatkozó törvényeket és rendelkezéseket.”

(Forrás: futurefarming.com)

 

Megosztás

További híreink

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

A szeptemberi kertészkedés kihívásai az elhúzódó nyár hatásai közepette

2024.09.08.

Szeptember beköszöntével a kertészek hagyományosan hűvösebb hőmérsékletet és az ősz megnyugtató ritmusát várják. Az elmúlt években azonban észrevehető változás történt. Úgy tűnik, hogy a nyarak meghosszabbítják tartózkodásukat, a meleg napokat és a korlátozott csapadékot jócskán áthozzák az átmeneti időszakba.

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás