Az elmúlt két évben sem panaszkodhattak a tolnai gazdák a búzatermésre, a mostani termésmennyiség azonban még az előző évieket is túlszárnyalja. A betakarítás felénél járva 6,5 tonnás átlagtermést produkáltak a Tolna megyei búzatermőföldek. Továbbá őszi árpából és repcéből sem szenvednek hiányt a gazdák.

A legfrissebb adatok szerint a Tolna megyében 49 393 hektáron termő őszi búzát 21 ezer hektáron takarították be, összesen 135 209 tonnát, ami 6,415 tonnás átlagot jelent hektáronként. Tolnában volt legmagasabb a búza hozama 2014-ben és 2015-ben is, a KSH adatai szerint 5,85, illetve 6,16 tonna termett egy hektárra vetítve.

A búzával megegyező átlagot hozott az őszi árpa, amelyet a 14 195 hektáros vetésterületen teljes egészében learattak, az össztermés 89 642 tonna volt. Az árpa terméseredményei idén jobbak az előző két évinél, amikor 5,77, illetve 6,1 tonnát takarítottak be hektáronként.

A 11 024 hektáron termesztett repce aratása is befejeződött, összesen 46 159 tonnát, hektáronként 3935 tonnát takarítottak be, ami több mint egy tonnával meghaladja a tavalyi eredményt. 2015-ben Tolnában 2880 tonna termett az olajos növényből egy hektáron, ami kevéssel maradt el a legjobb, Csongrád megyei átlagtól.

Tolnában már csak a búzatáblák fele áll lábon, a másik fele a raktárakba került a termésnek
 

A jó terméseredményeket a termesztés színvonala magyarázza, hiszen több megyében a Tolna megyeinél jobbak a talajadottságok. Emellett jól sikerült megválasztani a helyi viszonyokhoz illő vetőmagokat, és Tolna a megyék között élen jár a precíziós gazdálkodásra való átállásban. A repcetermesztés a gazdálkodás színvonalának indikátora, és sok Tolna megyei termelő öt, öt és fél tonnás repcetermést ért el.

Az őszi búza Bonyhád térségében, Paks és Tolna körzetében az átlagnál kevesebb, a szekszárdi, dombóvári járás egy részén ugyanakkor több búza termett, a Kölesdi Agrár Kft. például 7,5 tonnás termést takarított be.

Az árakra azonban van okuk panaszkodni a gazdáknak. Egy tonna őszi árpát jelenleg 30-32 ezer forintért - 2004-es áron - lehet értékesíteni. A takarmánybúza ára az aratás elején tonnánként 37-38 ezer, az étkezési búza 40 ezer forint körül alakult. Azóta egy-két ezer forinttal csökkentek az árak, és a kereslet sem élénk. A legjövedelmezőbb a repce termesztése volt, a növény tonnájáért 105-115 ezer forintot fizetnek.

Forrás: MTI

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás