Hamarosan itt a diószezon, és már most nyilvánvaló, baj van a terméssel. A termésen megjelenő barnás foltok nem sok jót ígérnek. Ilyenkor a megbetegedett diófa termése gyakran teljesen fogyaszthatatlanná válik a betakarításra. De vajon mi okozza a kárt, és mit tehetünk, hogy jövőre ne ugyanezzel a problémával kelljen szembesülnünk?

Szeptemberben már látszik, milyen lesz a diótermés és sok az elégedetlen hang a termesztők köréből - olvastuk a HelloVidék egyik cikkében. Ennek az az oka, hogy a diót megtámadta valamilyen betegség vagy kártevő. Az alábbiakban olvashat néhány olyan trükköt, aminek, ha ha követjük a lépéseit, jó eséllyel egészséges diótermésünk lehet jövőre.

Itt a diószezon, de már nyilvánvaló, baj van a terméssel (Fotó: Pixabay, Couleur)

Néha nem elegendő a permetezés és a trágyázás, a dió zöldes burkán megjelennek a barnás foltok, melyek betegséget jeleznek. Ezekért sok esetben a szabadban előforduló gombák és kártevők a felelősek. A csonthéjas termés megbetegedése nem függ a termőhely viszonyaitól, mindazonáltal a diófa könnyebben megbetegszik, ha tápanyaghiánnyal küzd, vagy nem megfelelő mennyiségű vizet kap, ugyanis ilyen esetekben romlik a növény ellenálló képessége.

A téli fagy, a nyári kánikula, a tartós esőzés, és a párás idő nem tesz jót a fának. Ezek ellen nehéz védekezni, azonban ha a fa elegendő tápanyaggal van ellátva, nagyobb eséllyel képes megbirkózni a betegségekkel.

Gnomóniás betegség

Ez a betegség minden diófajtát megtámadhat, a kór barna és fekete foltokat képez a leveleken, melyek később megjelennek a dió zöld héján is. A barna, vagy fekete pöttyök eleinte aprók, később azonban nagyobb foltok formájában olvadnak össze.

A gnómiás betegséget úgy tudjuk orvosolni, ha ősszel eltávolítjuk a fa közeléből a lehullott leveleket, terméseket, és megsemmisítjük őket, mivel a rajtuk megtelepedett gombával csak így tudunk végezni. Tavasszal érdemes fungicides permetezést végrehajtanunk a virágzáskor, és a virágzás után is, összesen 2-3 alkalommal. Ha súlyosabb a fa állapota, ismételjük meg a permetezést.

Nemezes gubacsatka

Ha a leveleken kidudorodó gubacsok jelennek meg, melyek elszíneződnek, akkor biztosan atkával van dolgunk, ugyanis ezek a kártevők a gubacsokba költöznek be.

Mivel a nemezes gubacsatkák általában csak esztétikailag károsítják a fát, nem érdemes permeteznünk a növényt. Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy megszabadulnánk tőlük, az atkák ellen legeredményesebben egy kora tavaszi lemosó permetezéssel védekezhetünk. Miután kifejlődtek a levelek, atka elleni inszekticides permetezést is alkalmazzunk.

Sárga diólevéltetű

A sárga diólevéltetű főképp a közönséges és a fekete dióra jelent veszélyt. Bár a levéltetű nem károsítja a termést, viszont mivel a levelekben kárt tesz, a fa ellenállóképessége csökken, így védtelen marad egy esetleges másodlagos fertőzéssel szemben. Amikor a levéltetű megtámadja a diófa leveleit, apró zöld és sárga áttetsző pöttyöket vehetünk észre a leveleken, ezek maguk a tetvek.

A sárga diólevéltetű ellen leghatásosabban úgy léphetünk fel, ha tavasszal lemosó permetezést végzünk, majd a levelek kifejlődése után inszekticides permetezést hajtunk végre.

Xantomonászos betegség

A xantomonászos betegséget baktérium okozza, jellemzője a termés megfeketedése. Ez a kór minden fajta dióra veszélyt jelenthet, a betegség a hajtásokat, leveleket és a termést is támadja. A hajtásokon a betegség fekete, hosszúkás csíkokban jelenik meg, melyek később rákos sebekké alakulhatnak át. A betegség miatt a termésen apró, vizenyős foltok jönnek létre, ezek később besüppednek, megfeketednek, és gyorsan növekedni kezdenek.

Ahhoz, hogy orvosoljuk a problémát, fungicides permetezés javallott egyszer a virágzás előtt, majd 1-2 alkalommal a virágzás után. Ősszel ajánlott a lehullott falevelek és diók összeszedése és megsemmisítése.

Almamoly

Az almamoly nevével ellentétben, nem csak az almafák terméseire jelent veszélyt, hanem a dióra, a körtére és a kajszibarackra is. A moly a terméseket támadja meg, ha megfigyeljük a diót, akkor észrevehetjük, hogy egy apró nyílás található rajta, mely peremén száraz hernyóürülék van. Az így megbetegedett diók egy rész lehullik a fáról.

Az almamoly ellen rovarölőszeres permetív védekezés ajánlott. Amennyiben a fertőzéssel nem először találkozunk a fán, mindenképp felszívódó rovarolőszeres permetezést hajtsunk végre.

Dióburoklégy

A dióburoklégy a dió zöld héját teszi tönkre: a legyek lárvái a zöld burokban élnek, azt rágják, ennek következtében a héj megbarnul, megrothad, és rászárad a dióra.

Ahhoz, hogy sikeresen felvehessük a küzdelmet a dióburokléggyel, a tojásrakás idején - július elejétől szeptember közepéig - kontakt és/vagy felszívódó vegyszerrel végzett rovarölő szeres kezelést kell alkalmaznunk. A kontakt szerek közül hatásosak a piretroidok, a felszívódók közül a legmegfelelőbbek a neonikotinoidok.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás