Kiknek érdemes őstermelői tevékenységet végezni? Miért szükséges az őstermelői igazolvány igénylése ezekhez és mi kell annak kiváltásához? Anyagunkban az őstermelők tevékenységi köre és az őstermelői igazolvány kiváltása kapcsán nyújtunk tájékoztatást. Fontos információkat írtunk le a kiváltásról, az igénylésről, a szükségességről és a feltételekről is. Sorra vettük a közelmúlt változásait is a témához kapcsolódóan.

Magyarországon mezőgazdasági őstermelő olyan, a 16. életévét betöltött magánszemély lehetnek, aki saját gazdaságában, meghatározott tevékenységi körben, termékek előállítására irányuló feladatokat végez. Bevétele 8 millió forintig terjedhet. Az őstermelők őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek, illetve szerepelnek Magyarország és az Európai Unió nyilvántartásában is. Az őstermelői körbe nem csak az őstermelőnek minősülő magánszemély tartozik, hanem a családi gazdálkodás tagjai, a gazdálkodó családtagjai is - írta a Pénzcentrum.

Összefoglaltuk, kinek és milyen esetekben szükséges az őstermelői igazolvány kiváltása - Fotó: Magro.hu, CSZS, Marcali

A mezőgazdasági őstermelők a mezőgazdasági termékek előállítói – ebbe a kategóriába beletartozik minden ide sorolt növény- és állattenyésztéssel kapcsolatos tevékenység, mint például a búzatermesztés, vagy a szarvasmarha-tenyésztés -, nem bérmunka viszonyban. Így például a vetőmag-bérnevelés vagy az állatok bérhizlalása nem tartozik ide. Az őstermelő a saját, legfeljebb 300 hektár nagyságú termőföldjén gazdálkodik.

Mikor kell őstermelői igazolványt igényelni?

Az igazolvány kiváltása akkor szükséges, ha valaki őstermelői tevékenységet végez. A NAV-nak ellenőrzési joga van fölötte, éppen ezért kiemelt fontosságú feladat, hogy csak valódi adatokat rögzítsenek benne. Az őstermelő az őstermelői igazolvánnyal bizonyítja, hogy jogosult a tevékenységek elvégzésére és a kedvező adózási feltételek igénybevételére.

Mi szükséges az őstermelői igazolvány kiváltásához?

Az igazolvány kiváltása kapcsán szükséges bemutatni a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az adókártyát. Amennyiben az őstermelőnek van, szükséges az őstermelői igazolvány kiváltásához az adószám, az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben tárolt ügyfél-azonosító, az agrárkamarai nyilvántartási szám, a családi gazdálkodóként való nyilvántartásba vételről szóló határozat száma, az élelmiszer-nyilvántartásba vételről szóló határozat száma, illetve az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben nyilvántartott azonosító szám. Szükségesek továbbá az igazolvány igénylése szempontjából a saját gazdaságra és a termelésre vonatkozó adatok és a kérelemben szereplő egyéb adatok is.

Az igazolvány kiváltása

Az őstermelői igazolvány kiváltása a falugazdász (a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara – NAK – ügyfél bejelentett állandó lakhelye vagy tartózkodási helye szerinti illetékes) tevékenységi körébe tartozik, aki 8 napon belül kiállítja a dokumentumot. Ugyanígy, ha valaki nem szeretné tovább folytatni őstermelői tevékenységét, szintén a falugazdászhoz kell fordulnia és 15 napon belül visszaadnia az igazolványt.

Milyen adatokat tartalmaz?

Az őstermelői igazolvány tartalmazza a mezőgazdasági őstermelő azonosítását szolgáló adatait, illetve minden más, kormányrendeletben meghatározott információt, amelyek szükségesek az őstermelői adókötelezettség megvalósulásához.

Az igazolvány száma és más adatok

Az igazolvány száma az őstermelő azonosítását szolgálja, egyszerűen leolvasható a plasztikkártyáról. Fontos, hogy ne keverjék össze a NAK nyilvántartási számával, ami szintén szerepel az őstermelői igazolvány kártyáján. Mindemellett az igazolvány tartalmazza az őstermelő nevét, az anyja nevét, születésének helyét és idejét, illetve annak hatályát.

2021: mi változott?

A családi gazdálkodásról szóló 2020. évi CXXIII. törvény új szabályokat vezet be az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos adminisztratív feladatok elvégzése céljából – a cél, hogy az őstermelők adminisztrációs terhelését csökkentsék. 2021. január 1-től megszűnt a klasszikus értelemben vett őstermelői igazolvány, ehelyett egy egységes, közhiteles rendszerből történik az őstermelők lekérdezése, ahol minden releváns és nyilvános adat szerepel.

Annak az őstermelőnek, akinek az igazolvány hatályossága 2020. december 31-ig tartott, őstermelői jogviszonya az igazolvány meghosszabbítása nélkül érvényes maradt, így automatikusan őstermelőnek minősül. Amennyiben valaki érdeklődni szeretne egy őstermelő jogosultsági köre iránt, vagy saját adatait ellenőrizné, használja az egységes és hivatalos, az őstermelői igazolvány helyett életbe lépő FELIR keresőt a Nébih oldalán.

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás