Mészáros Lőrinc vállalkozó a nemzetközi építőiparban tett bővítés után a külföldi mezőgazdasági terjeszkedést is megalapozta: megalakult a Talentis International Construction Investments Kft. A felcsúti cégvezető mezőgazdasági beruházásokra készül az ország határain kívül is. Hogy pontosan mit és hol fognak külföldön beruházni a mezőgazdaságban, azt egyelőre nem lehet tudni, de a leggazdagabb magyar leginkább Horvátországban aktív.

Mivel a felcsúti milliárdos Magyarország egyik legnagyobb földesura, vélelmezhető volt, hogy nem elégszik meg csupán a nemzetközi építőiparral, hanem az agráriumban is külföldi hódítást tervezhet. Ennek céges nyomai már egyre jobban kirajzolódnak - írta az Mfor.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond a bicskei polgármesteri hivatal udvarán tartott autóátadáson 2024. május 28-án - Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Mészáros Lőrinc vállalkozó megalakította a a Talentis International Agriculture Investments Kft. céget is. 

A Talentis International Agriculture Investments Kft. május 8-án alakult meg és május 15-én jegyezte be a bíróság a nyilvános adatbázisok információi szerint. Központja a Váci utca 38. szám alatt található, ami a Mészáros-birodalom egyik fellegvára. Fő tevékenysége a vagyonkezelés, ügyvezetője Gombai Gabriella, mint a vállalkozó számos más cégének is, a tulajdonosa pedig a Talentis Group Zrt., amely a felcsúti üzletember érdekeltsége.

Hogy pontosan mit és hol fognak külföldön beruházni a mezőgazdaságban, azt egyelőre nem lehet tudni, de a leggazdagabb magyar leginkább Horvátországban aktív. Szintén a lap írta meg tavaly októberben, hogy egy nagy zágrábi ügyvédi iroda segítette Mészáros Lőrinc új cégét abban, hogy megvegye Horvátország legnagyobb almatermelő vállalkozásának részvényeit. A felcsúti milliárdos és a tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereztek a Rabo d.o.o. vállalatban.

A horvát gyümölcságazatban lévő érdekeltség

A magyar határtól kevesebb mint 25 kilométerre, a Baranja Régió szívében található Knezevi Vinogradi (Hercegszőlős) ad otthont a Rabo komplexumnak és gyümölcsöseinek, amelyek évente több mint 8000 tonna almát és nektarint termelnek. Az ország legnagyobb almatermelője a Rabo, ami dél-nyugati szomszédunk almatermelésének 12  százalékát adja, például termékeinek jelentős részét Ázsiába exportálja - írta a cikk.

Nagy mennyiség, nemzetközi célok

A Talentis Agro Magyarország legnagyobb földterülettel rendelkező vállalatcsoportja. A holding célja, hogy hazai és világpiaci előnyöket szerezzen a jól szervezett, volumentermelésre alkalmas berendezkedéssel. A mezőgazdaság minden ágával foglalkoznak a növénytermesztéstől az állattenyésztésig, így vélelmezhető, hogy a nemzetközi, vagy inkább régiós piacon is hasonló felállás megalapozása a cél - írták. Ennek egyik eleme lehet, hogy a hírek szerint Mészáros Lőrinc is bejelentkezett a horvát Fortenovia cég megvásárlására. A regionális élelmiszeripari gigacég tulajdonába tartozik többek között a legnagyobb horvát bolthálózat, a Konzum is - írta a cikk.

Van még egy fejlemény

Szintén köze lehet a mezőgazdasághoz a  Gallarius Project Kft.-nek, amely ugyancsak a Váci utca 38. szám alatt működik, május 16-án jegyezték be, ügyvezetője Gombai Gabriella, tulajdonosa pedig a Prime Deal Magántőkealap és az MBH Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési magántőkealap. Azt már a Válasz Online is megírta, hogy a Prime Deal magántőkealapot a Mészáros Lőrinc jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. Utóbbi cég 75 százalékban Kertész József Tamásé, aki amellett, hogy hivatásszerűen a felcsúti milliárdos céges ügyvédje, még a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, a KESMA alapítói jogait is gyakorolja - írta a cikk.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás