Kis területen is jelentős mennyiségű zöldséget termelhetünk, ha jól gazdálkodunk a hellyel és az idővel. Egy éven belül ugyanarra a helyre a tenyészidők figyelembevételével akár többféle növény is kerülhet. A családellátó haszonkert ma is az aktív pihenés színtere lehet. Értéket teremt, hiszen amit megtermelünk, azt nem kell megvenni, csökkenthetők az élelmiszer-ellátásra fordítandó költségek.

A gyümölcsfák amellett, hogy teremnek, árnyékot is adnak, és díszítő funkciót is ellátnak. A zöldségek mellett gyógynövények, fűszerek is tarthatók a kertben. Ezek kis felületről is jelentős mennyiségben kerülhetnek a konyhába.

A 30-50 négyzetméteres konyhakertben már értékelhető mennyiségű zöldség is megterem, a nyár folyamán többször kerülhet ekkora felületről egy kis zsenge répa vagy friss paradicsom az asztalra. (Fotó: Pixabay)

Mire elég a területünk?

Kertészkedni már néhány virágcserépben is el lehet kezdeni, ha abba valamilyen fűszernövényt ültetünk, máris élvezhetjük annak hasznát főzéskor. 2-10 négyzetméteren már elég komoly fűszerkertet tarthatunk fönn ahhoz, hogy szinte naponta élvezzük saját termelésű fűszereink ízeit.

A 30-50 négyzetméteres konyhakertben már értékelhető mennyiségű zöldség is megterem, a nyár folyamán többször kerülhet ekkora felületről egy kis zsenge répa vagy friss paradicsom az asztalra.

Mi kerüljön a kiskertbe?

Léteznek átlagszámítások arra, hogy például egy öttagú családnak milyen zöldségigényhez milyen területi igénnyel kell számolnia. Ez azonban csak iránymutatás, hiszen minden család más zöldségeket kedvel jobban vagy kevésbé. Az átlagmodell szerint az alábbiak szükségesek – a faj után a várható termés mennyisége és az ehhez szükséges terület van feltüntetve: zöldborsó (20 kg, 40 m2), zöldbab (20 kg, 40 m2), paradicsom (100 kg, 25 m2), paprika (50 kg, 35 m2), korai fejes káposzta (20 kg, 15 m2), késői fejes káposzta (50 kg, 20 m2), karalábé (20 kg, 8 m2), kelkáposzta (8 kg, 8 m2), uborka (20 kg, 10 m2), főzőtök (25 kg, 10 m2), vöröshagyma (50 kg, 40 m2), fokhagyma (3 kg, 4 m2), sárgarépa (30 kg, 25 m2), petrezselyem (20 kg, 30 m2), egyéb zöldségek (25 kg, 40 m2).

Csak észszerűen, helytakarékosan!

100-150 négyzetméteren egy család zöldségszükséglete megtermelhető, bár ekkora területen figyelni kell a növényi sorrendre és a takarékos helykihasználásra. Azaz, ha lekerül valamelyik termény, és kiürül egy-egy sor, egyből valamit bele kell vessünk vagy ültessünk újra a hely jobb kihasználása érdekében. Körülbelül 350 négyzetméteren már az előbb említett családi zöldségszükséglet kényelmesen megtermelhető, és ekkora családellátó kertben néhány bogyós gyümölcs (málna, szeder) és pár gyümölcsfa is elfér.

Amennyiben 500-700 négyzetméterre növeljük az előbbi területet úgy burgonyával is kiegészíthetjük a zöldségek sorát, valamint sokféle tárolási zöldségnek is helyet adhatunk (sütőtök, burgonya, zeller, káposzta), így a téli hónapokban is élvezhetjük az őszig megtermett zöldségek, gyümölcsök áldását.

A klasszikus három nővér

A kerti növénytársítások egyik legismertebb példája a három nővér ültetési mód, amelyet még az indiánok fejlesztettek ki. Ők egy fészekbe vetették a babot, a kukoricát és a tököt. A bab nitrogénmegkötő tulajdonsága révén a növekedési szakasz lezárulta után táplálja a neki támasztékot nyújtó kukoricát, amire addig felfutott. A kukorica mellett növő tök pedig talajtakaróként viselkedik, és nem engedi kiszáradni a földet. Számos ilyen és ehhez hasonló praktika van még, amellyel helyet spórolhatunk, valamint elérhetjük, hogy az egymás mellé kerülő növények segítsék egymás fejlődését. Mit tanít ez a módszer? Azt hogy a helyet jól kell használni a kertben, hiszen a tök a földön terem, a bab felfut a kukoricára, és magasabban hozza terméseit, így a térkihasználás is ideális.

Gazdasági vagy biológiai érettség?

Ha magunknak termesztünk, akkor garantálni tudjuk a vegyszermentes terményt, vagy biztosak lehetünk benne, hogy a permetezés és a betakarítás között eltelt-e megfelelő élelmezés-egészségügyi várakozási idő. De az ízekben is nagy különbség van. A boltba szánt zöldségek egy részét akkor szedik le, amikor biztosítható még a szállítása és a polcon tarthatósága. Ez a gazdasági érettség. Ám a kertünkben a terményeket biológiai érettségük idején takaríthatjuk be, ezért van az, hogy sokkal zamatosabb egy a kertünkből szedett paradicsom, mint a boltból vásárolt kényszerérett társa.

Már csak 60 kilogramm zöldség jut egy főre egy évben

Napjainkban egy négytagú család egy tagja átlagosan 50-60 kilogramm zöldséget és burgonyát fogyaszt évente. Az 1980- as években még fejenként 75,6 kilogrammra taksálta a vásárolt zöldség mennyiségét a KSH, amely mennyiséget még körülbelül 10 százalékkal fel kellett emelni, hiszen ennyi volt a házikertben termelt mennyiség. Tehát az eltelt néhány évtized alatt a több mint 80 kilogrammról, kevesebb mint 60 kilogrammra csökkent az egy főre jutó zöldségfogyasztás.

(Forrás: agrarszektor.hu)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás