A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk, kihasználjuk az egyébként üres talajt, és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején. Hazánkban számos növény vethető vagy ültethető szeptemberben. 

A zöldségek tekintetében az olyan növényeket, mint a fokhagyma és a lóbab, már most el lehet ültetni, hogy a következő tavasszal, illetve is nyáron korábban lehessen betakarítani.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk
A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk - képünk illusztráció

Bár az időjárás napjainkban még mindig túlnyomóan melegnek mondható és az előrejelzések alapján a szeptemberi hónap is különösen meleg lesz, ennek ellenére vannak olyan zöldségek és virágos növények, amelyeket ebben a hónapban már, vagy még érdemes vetni - írta a GardenersWorld cikkére hivatkozva az Agrárszektor anyaga, ezt szemléztük. 

Spenót

A spenót akár már augusztus végén is vethető, így jövő tavasszal friss leveleket szüretelhetünk kertjeinkből. Közvetlenül sekély, jól előkészített talajba, vagy cserépbe vessük érdemes vetni. Ha téli időszakban hosszabb ideig nagyon alacsony a hőmérséklet, érdemes talajtakarással védeni - írták.

Lóbab

Az ősszel elvetett bab áttelel, így tavasszal amint az időjárási viszonyok engedik, a bab ki is kel és hamarabb hoz termést, mint a tavasszal vetett társaik. A sokáig tartó, erős mínuszok ellen a babot is érdemes talajtakarással védeni.

Borsó

A babhoz hasonlóan a zöldborsó is elvethető kora ősszel, így tavasszal hamarabb arathatunk. Érdemes kimondottan télálló fajtákat alkalmazni, illetve ebben az esetben is talajtakarást alkalmazni a hidegebb időszakokra. A borsó magjait nagyjából 5-7 centiméter mélységbe érdemes ültetni, és fokozottan kell ügyelni a sortávolságra, amely ebben az esetben legalább 25 centiméter kell hogy legyen. A borsó esetében ügyelni kell a tőtávolságra is, körülbelül 5 centiméteres tőtávolság már biztosítja a kedvező gondozási, betakarítási munkálatokat - írták.

Retek

Az ősz beköszöntével sem kell lemondani a friss, kertből szedett zöldségekről. Még szeptemberben is elvethetjük a retek magokat, hiszen ez a növény igen rövid tenyészidejű, így még idén frissen szedett retek kerülhet az őszi salátánkba. A retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk. Hazánkban több, mint 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

Hagymafélék

A hagymafélék esetében is igaz, hogy az ősszel vetjük, tavasszal mihamarabb takaríthatjuk be, azonban érdemes figyelni hogy őszi vetésre alkalmas hagymákat használjunk. A fokhagyma esetében a magokat  2,5 cm mélyre, egymástól 25 cm távolságra ültessük jól előkészített, termékeny talajba. A hajtások még ősszel megjelenjenek és átteleljenek, majd tavasszal növekedni kezdenek - írták.

Leveles saláták

Még mindig van idő a salátanövények elvetésére, azért is, mert a salátafélék hidegkedvelő növények. Vethetjük szabadban védett helyre, de nevelhetjük cserépben is - közölték.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás