A 2022-es rendkívüli aszály után arra számítottunk, hogy annyira lecsökken a kalászos betegségek szaporítóanyaga, hogy a következő időszakban még a kórokozóknak kedvező időjárás esetén is csak mérsékelt fertőzés várható. Ennek ellenére, az esős, meleg tavalyi ősznek köszönhetően a korán elvetett őszi gabonákban már ősszel sokfelé jelentős nagyságú lisztharmat-, hálózatos levélfoltosság-, szeptóriatünetek jelentek meg, majd az enyhe, csapadékos télen ezek nem tűntek el, sőt inkább tovább fejlődtek és most már törperozsda illetve vörösrozsda telepekkel is lehet találkozni. A továbbiakban sem tudjuk milyen időjárás lesz, hogyan alakul a jelenlegi helyzet.

Ilyen esetben a változó körülmények között is megbízható megoldásra van szükség, amire az eltérő feltételek mellett is biztosan lehet számítani.

Ilyen eszköz a Revycare® kalászos gombaölő szer, ami eltérő helyzetekben is képes a hatékony gazdálkodást segíteni. Ezt a hatóanyagainak, a speciális formulációjának és a hazai kísérleti eredmények illetve a BASF szakmai tudása alapján kidolgozott felhasználási javaslatának köszönheti. Ezt a felhasználók nagy száma is bizonyítja, hiszen 2022-ben, a legnagyobb területen, 280 ezer hektáron (Kynetec, 2022) alkalmazott kalászos gombaölő szer lett.

A Revycare® a körülményekhez alkalmazkodik, különböző szituációkban is biztos megoldást nyújt:

Hosszú hatástartam, a kalászosok levél- és kalászbetegségei elleni magas hatékonyság jellemzi.

Dózisa változtatható a változó fertőzési nyomásnak, a gazdasági körülményeknek megfelelően.

Különféle időjárási tényezők kevésbé befolyásolják sikerességét. Hideg időben, 5 ºC-ig megtartja hatékonyságát, kevésbé kitett az erős UV-sugárzásnak, kimagasló esőállósággal rendelkezik. A szárazság, meleg okozta negatív hatásokat csökkenti.

Eltérő fertőzési helyzetekben, a betegségek megjelenése előtt kijuttatva preventíven, gyógyító hatását kiaknázva beteg állományban és alacsony fertőzési nyomás esetén is eredményesen alkalmazható.

Az azol hatóanyagokra ellenálló kórokozók ellen is hatékony.

A fent említett előnyök az alábbi tulajdonságoknak köszönhetők:

A Revycare®-ben a legújabb fejlesztésű azolmolekula, a Revysol® található, rendkívül erősen kötődik a gomba célenziméhez, képes formáját változtatni és azt a célenzim mutálódott alakjához igazítani. Így az azolokra rezisztens gombatörzsek ellen is hatásos. A Revycare® másik hatóanyaga a piraklostrobin kimagasló gombaölő hatásán felül a strobilurinokra jellemző, de rendkívül erőteljes élettani hatással bír, a nagy meleg, vízhiány által okozott stresszt képes tompítani.

A Revysol® számos gombabetegség ellen hatékony, kimagasló a rozsdafélék, a szeptóriás levélfoltossággal szemben. A piraklostrobinnal felerősítve a Revycare®-nek széles hatásspektrumot biztosít a levél és kalászkórokozók leküzdésére.

A Revycare® és a többi Revysol®-tartalmú termék is egy speciális formuláció birtokában van. Kipermetezés után a termék nagyon gyorsan a növény belsejébe, a viaszréteg alá szívódik. Így hideg időben is hatásos marad, a hidegkedvelő kórokozók ellen (lisztharmat, szeptória), a kora tavaszi kezelés ideális megoldása.

A gyors növénybe jutás miatt a nap káros UV-sugaraitól védett, ami plusz segítséget biztosít a felső leveleket megtámadó betegségek ellen, a kalászvédelemben. Mivel a viaszréteg alá rövid időn belül behatol, így az eső lemosó hatása kevésbé érinti.

A növényben a Revysol® kis raktárakat képez, ahonnan a hatóanyag folyamatosan, optimálisan áramlik szét. Ez és a piraklostrobin magasszintű tudása az alapja a hosszú hatástartamnak. Mivel gyorsan felszívódik, így a kipermetezés után azonnal munkába is áll, ezért alkalmas a már kialakult fertőzések visszaszorítására, a gyógyitó hatásra. A piraklostrobin masszív fiziológiás hatására a fotoszintézis intenzívebbé válik, a növény zöldebb lesz, alacsony fertőzés esetén is terméstöbbletre lehet számítani.

Kurtz György
kalászos termékek felelőse
BASF Hungária Kft.

(x)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás