A vetés kulcsszerepet játszik, különösen a kukoricánál. A szántóföldi keléssel és a fiatal növények fejlődésével kapcsolatos problémákat aligha lehet kompenzálni a tenyészidőszak során. Ez különösen igaz az egyre nehezebb időjárási körülmények között. A kukorica termesztésénél az új technológiák és  módszerek optimalizálási megközelítéseket kínálnak.

Vetéstechnológia

A hatékonyság növelése az aktuális divatszó a precíziós vetőgépek továbbfejlesztése során. Napjaink legfontosabb céljai a talajnedvesség megőrzése, a tápanyagok elérhetőségének javítása és a használhatóság egyszerűsítése digitális-elektronikus segédeszközök segítségével. 

Az új rendszerek lehetővé teszik a kukorica hosszirányú részleges műtrágyázását, amely a vetőgéppel és annak szemelhelyezésével összehangolt.  (Fotó: Pixabay)

Prof. Hans W. Griepentrog, a Hohenheimi Egyetem munkatársa szerint a vetéstechnológiával szemben támasztott igények általában megnövekedtek. Változtatható sorszélesség, egyidejű műtrágya-bedolgozás, gabonaszámláló érzékelők, valamint a traktorba és az információs rendszerbe integrálhatóság – a modern vetőgépeknek mindezt tudniuk kell ma. A továbbfejlesztett érzékelők, elektromos hajtások és a hozzájuk kapcsolódó elektronika folyamatosan új lehetőségeket nyit meg a munkaminőség optimalizálása terén.

Fontos az állóterület elosztása

A csekély térkompenzációs képességgel rendelkező növényeknél, mint például a kukorica, az állóterület elosztása rendkívül fontos. A hosszirányú eloszlást azonban egyszemű vetéssel aligha lehet javítani, ezért az egyetlen lehetséges megoldás a sorszélesség optimalizálása. Egyes mezőgazdasági gépgyártók ma már megoldásokat kínálnak a rugalmas művelőutakra és sorszélességekre.

Az új rendszerek lehetővé teszik a kukorica hosszirányú részleges műtrágyázását, amely a vetőgéppel és annak szemelhelyezésével összehangolt. Tanulmányok kimutatták, hogy a tápanyagok térbeli koncentrációja megkönnyíti a hozzáférhetõséget, és a teljes termény mûtrágya-mennyisége akár csökkenthetõ is.

Emellett Prof. Till Meinel, a Kölni Műszaki Egyetem munkatársa szerint több gyártó már évek óta kínál aktívan vezérelt rendszereket a kukoricavetés során a beágyazás minőségének javítására, amelyek a mélységvezető hengerek érintkezési nyomásának mérésén alapulnak.

Szenzorok

Az elektromos hajtások mellett a közeljövőben egyre fontosabbá válnak az egyes talajtulajdonságok érzékelésére szolgáló szenzorok. A vetés alapvetően megnyitja a talajt. Ez lehetőséget kínál a tulajdonságok rögzítésére a talajban, nem csak a felszínen. A magas menetdinamika azonban nehézséget jelent, mondja Prof. Griepentrog. 

Az Agritechnica 2019 kiállításon már bemutatták azt a rendszert, amely a talajnedvesség függvényében automatikusan szabályozza a magok ültetési mélységét. Az érzékelő különféle talajparamétereket mér közvetlenül a barázdában (beleértve a talaj hőmérsékletét, nedvességét, kationcserélő képességét és szervesanyag-tartalmát).

Változó vetőmagmennyiségek

A helytől függően változó vetési arányok csökkentik a víz, tápanyag és fény iránti versenynyomást, és így befolyásolják a terméshozamot és a termés minőségét. Ezt ma a műholdadatokon alapuló, helyspecifikus vetéstérképek teszik lehetővé a modern vetéstechnikával kombinálva. 

Sok gazdálkodó egyre gyakrabban figyeli meg, különösen aszály idején, hogy egyes növények már egyáltalán nem fejlesztenek gubacsot. Ha azonban a gyenge területeken kettővel kevesebb növényt merünk a földbe tenni, az további négy csutkát jelenthet. 

A kukorica ideális a beállított szemtávolsághoz. Egy kis átéléssel és tapasztalattal a szakemberek könnyen meg tudják becsülni a különböző vetőmagmennyiségek hatását az egyes területekre.

Ennek megvalósításához szükség van műholdfelvételeken, talajmintákon és/vagy biomasszaadatokon alapuló digitális kijuttatási térképekre, valamint egy olyan vetőgépre, amely elektromos vagy hidraulikus hajtású vetőmagegységekkel automatikusan változtatja a szemek elhelyezését.

Általában a gazdálkodó határozza meg, hogy a vetőmag mennyisége mennyiben változzon területegységenként. Egyedül vagy a tanácsadóval, a vállalkozóval vagy a vetőmaggyártóval együtt.

Megéri-e?

Arra azonban nincs általános válasz, hogy egyedi esetekben megéri-e így eljárni. Itt kulcsszerepet játszanak a helyszíni feltételek és az üzemeltetési vezető preferenciái. A változó kukoricavetés sok előnnyel kecsegtet, különösen változó talajviszonyok és nehéz időjárási viszonyok között. A gazdálkodó számára viszonylag egyszerű és költséghatékony bevezetést kínál a helyspecifikus termesztésbe.

A tápanyag-hatékonyság további javítása érdekében előnyös lenne a helyspecifikus vetés és műtrágyázás kombinációja. Ahol több a növény, ott több műtrágyázás is legyen – és fordítva. Technikailag ez teljesen lehetséges. A dolog lényege: a vetést gyakran vállalkozó végzi, míg a műtrágyázást a gazda maga végzi.

Új termesztési rendszerek

Különösen a fokozódó időjárási szélsőségekre tekintettel ígéretes perspektívákat kínál a kukorica gátas módszerrel történő termesztése. 2017 nedves őszén a hegygerinceken művelt kukoricaterületeken sokkal könnyebb volt betakarítani, mint a hagyományosan művelt területeken, mert stabilabb volt a talaj. A 2018-as és 2019-es különösen száraz években precíz vizsgálatok során akár 14%-kal több szárazanyagot lehetett elérni a gátas termesztéssel – számol be Paul Steinberg, a Saaten-Union munkatársa.

Az egyik műveletben a kukoricasor alatt mélylazítás történik, a talaj felső rétegét dombtestekkel felhalmozzák, majd a gerinceket V alakú hengerekkel visszatömörítik. A magokat a következő vetőgéppel helyezik a gerincbe. Nagyon fontos, hogy a támasztókerekek 12-18 cm-rel mélyebben fussanak, mint a vetőegységek a gerincek között, a célzott vetőmaglehelyezés érdekében – magyarázza Steinberg.

Hogy mélyebb rétegekbe gyökerezzen a kukorica

75 cm-es sortávolságnál nincs mélyművelés a sorok között, így itt nem szakad meg a kapillárisság. Mélylazítás a sorban maximum 50 cm-ig végezhető az esetleges eketalpak áttörése érdekében. Ugyanakkor ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a kukorica mélyebb rétegekbe gyökerezzen. Ezzel a technikával a gabonát helyben, legfeljebb 5 cm-rel mélyebbre helyezik. Ennek eredményeként a felülről érkező nedvességen kívül a még meglévő kapillárison keresztül alulról is ellátják vízzel.

Ezen kívül a gátas művelés egyéb előnyökkel is jár, mondja Steinberg. A jól szellőző, tápanyagban gazdag termőtalajréteg veszi körül a gabonát. Ezenkívül a gát gyorsabban felmelegszik, elősegíti a kukorica korai fejlődését. A növények magasabb pozíciója a gáton kisebb versenyt biztosít a fényért. A kukorica még jobban kinövi a gyomokat, mert a gyomok csak a szélén jutnak hozzá a kevésbé tápanyagszegény talajhoz.

Nagyobb gyökértömeg 

A tápanyagok koncentrációja a gátban és gyorsabb, hő hatására történő átalakulása jelentősen növeli a meglévő tápanyagok hasznosításának hatékonyságát. A közvetlenül a kukorica növény alatti mélylazításnak köszönhetően lényegesen nagyobb gyökértömeget képez.

A rendkívül nehéz vagy nagyon köves talajok azonban feszegethetik a technológia határait. Nehéz talajokon a tavaszi egy menetről, amely során a gerincképzés és a vetés történik, át kell váltani két külön menetre (tél előtti gerincképzés és tavaszi vetés). Ezután GPS-es vetés szükséges ahhoz, hogy a szemek pontosan lerakódjanak a gátban. 

A gátak kialakításához a talajnak bizonyos fokú nedvességtartalmúnak kell lennie, különben a gát gyorsan újra összeomlik. Ezen túlmenően egy ilyen gép vásárlása előtt konzultálni kell az adott technológiai gyártóval, mivel minden cég számára meg kell találni az optimális felszerelést és minden helyszínre a megfelelő beállítást.

Jó megközelítést kínál a vegyes kukoricatermesztés

Emellett a szántóföldi gazdálkodási stratégia és a faj- vagy rovarvédelmi programok tekintetében a vegyes kukoricatermesztés jó megközelítést kínál. Elősegíti a biodiverzitást, kombinált vegyi és mechanikai intézkedéseket tesz lehetővé a gyomirtás érdekében, csökkenti a nitrogénműtrágya szükségességét az alul ellátott talajokon, és a magasabb fehérjetartalom révén esetleg kiegyensúlyozottabb tápanyag-összetételt biztosít a szilázsban. 

Különösen nyáron, amikor kevés a virág, további virágos növények gazdagítják a tájat. A futóbab különféle kísérletekben és a gyakorlatban is különösen alkalmas partnernek bizonyult. Míg Németországban 2018-ban még csak 400 hektár körüli területen termesztették ezt a vegyes kultúrát, addig 2020-ban már 15 000 hektár körül alakult, és a tendencia emelkedő.

(Forrás: agritechnica.com)

Megosztás

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás