Alapvetően a növények a gyökereiken keresztül veszik fel a vizet és a tápanyagokat, ám a lombtrágyázás során levélfelületükre permetezve is adhatunk tápanyagokat számukra, és a szén-dioxid-trágyázás is egy érdekes tápanyag-utánpótlási mód. A lombtrágyázás kiskertekben is egyszerűen kivitelezhető.

Szerves anyagokat állítanak elő

A növények egyik különleges képessége lehetővé teszi számukra, hogy szervetlen anyagokból szerves anyagokat állítsanak elő. A növények felhasználják a levegőben található szén-dioxidot a testük felépítéséhez, és a Nap energiáját hasznosítják ehhez a folyamathoz. Ezt a képességüket a kertészkedés során is ki lehet használni. 

A szén-dioxid-trágyázás kifejezés elsőre talán furcsán hangzik, mivel nem megszokott, hogy gázzal trágyázzuk a növényeket, de a zöldséghajtatásban ez elfogadott gyakorlat. Természetesen ez csak zárt helyeken, üvegházakban lehetséges (Fotó: Pixabay)

A gyökéren keresztüli növénytáplálás a megszokott, ám már jó ideje léteznek levélen keresztül felszívódó lombtrágyák és biostimulátorok, amelyeket a levélre kell permetezni, és többségüknél előny, hogy más növényvédelmi kezeléssel egy menetben is kijuttathatók (például egy gombaölőszeres vagy rovarölő szeres kezelés során a permetszer mellé lombtrágyát is keverhetünk).

A lombtrágyás tápanyag-utánpótlást korábban csak tüneti kezelésnek javasolták, ám ma már ez teljes értékű lehet a gyökérhez kijuttatott tápanyag-utánpótlás mellett. Például egy gyümölcsösben, ahol a fák akár évtizedekig is a helyükön vannak, nehéz megoldani a talaj tápanyaggal történő feltöltését, itt is jó megoldás a lombtrágyázás gyakorlata.

Gázzal trágyázni?

A növények léte azért is nagyon fontos számunkra, mivel az életfeltételeinket biztosítják azzal, hogy felhasználják a szén-dioxidot, és oxigént termelnek e folyamat, a felépítő anyagcseréjük során. A szén-dioxid-trágyázás kifejezés elsőre talán furcsán hangzik, mivel nem megszokott, hogy gázzal trágyázzuk a növényeket, de a zöldséghajtatásban ez elfogadott gyakorlat.

Természetesen ez csak zárt helyeken, üvegházakban vagy fóliasátrakban lehetséges, mert a szabadban a gáz elillanna. A növények többsége, beleértve a zöldségféléket is, „C3” növényeknek számíta. Ez azt jelenti, hogy a szén-dioxid és az oxigén közvetlenül egy enzim segítségével rögzül, amelyet ribulóz-1,5-biszfoszfát-karboxiláz-oxigenáznak neveznek.

A nevüket, hogy „C3”, az első stabil vegyületről kapják, amely három szénatomot tartalmaz (3-foszfoglicerát). Ez a működés két tényezőtől függ: a szén-dioxid és oxigén arányától a levegőben, valamint a fényerősségtől, mivel a növények használják a fény energiáját. Ha magas a CO2-koncentráció, akkor a növények hatékonyabban rögzítik azt, ez gyorsabb anyagcserét és intenzívebb fejlődést eredményez.

A levegőösszetétel a kulcs

Egy négyzetméternyi levélfelület körülbelül 1-1,5 liter szén-dioxidot vesz fel óránként optimális fény- és hőmérsékleti feltételek mellett. Az üvegházakban és fóliasátrakban a telepített növényzet levélfelülete alapján kiszámítható, mennyi szén-dioxidra van szükség ahhoz, hogy ez a folyamat hatékonyabb legyen.

Amikor a szellőztetés csökkentett, például fűtés miatt, a növények által kibocsátott oxigén koncentrációja megnőhet, ezért szükség lehet a szén-dioxid pótlására. Egyik megoldás lehet ugyan a szellőztetés, mivel a levegőben 78,08 % nitrogén és 20,93 % oxigén található, valamint már kisebb koncentrációban jelen lévő anyagok mellett, ilyen például a 0,04 % szén-dioxid.

Tehát ha beengedjük ezt a kis mennyiségű CO2-t a termesztősátrakba a szellőztetéssel, az segít a növényeknek, de ha a termesztőház levegője temperált, azaz télen fűtött, nyáron például árnyékolással hűtött, akkor bejön ugyan szellőztetéssel a szén-dioxid, de a hőmérséklet nem ideális irányban változik. Azonban az aktív szén-dioxid gáz bejuttatása még ideálisabb összetételt eredményez, és a hőmérsékleten sem változtat - hiszen nem kell szellőztetni hozzá.

Mérések szerint, ha egy fóliasátorban a szén-dioxid szintjét sikerül szellőztetéssel megegyezővé tenni a kültéri szinttel, akkor már ez is 5-15 %-os termésnövekedést eredményezhet. Azonban télen ez problémás lehet, mert ha szellőztetünk, akkor lehűtjük a levegőt a sátorban, így a növény számára optimális levegő-összetételt biztosítjuk, de nem tudjuk teljesíteni a hőmérsékleti igényeit. Tehát bemegy ugyan a szén-dioxid, de távozik a meleg is.

Ekkor kerül képbe a szén-dioxid-trágyázás, mert ezáltal a belső hőmérséklet megmaradhat a megfelelő szinten, és javul a levegő összetétele a növény szempontjából. Tehát ha CO2 gázt juttatunk a növényeknek, és ezzel a levegőben lévő szén-dioxid szintjét 800-1000 ppm-re emeljük (a kinti levegőre jellemző érték 410 ppm), akkor ez 10-30 %-os termésnövekedést, korai érését eredményezheti, például salátatermesztés során akár rövidebb tenyészidőt is. Ez azonban csak akkor működik jól, ha minden más tényező is adott, mint a víz, tápanyagok, fény és optimális hőmérséklet.

Mi, emberek szén-dioxidot termelünk

Amikor mi emberek levegőt lélegzünk be, azzal majdnem 21% oxigént veszünk magunkhoz. Amikor kilélegzünk, ez az arány 16% -ra csökken. A belélegzett levegőben a szén-dioxid koncentrációja 0,04%, míg a kilélegzett levegőben 4%, vagyis a bejuttatott mennyiség százszorosa.

A nitrogén mennyisége nem változik a be- és kilélegzett levegő esetén, de a kilélegzett levegő magasabb páratartalommal rendelkezik. Ez a tény bizonyítja, mennyire szükségünk van a növények ellenkező képességeire, hiszen ők növelik az oxigénszintet, és csökkentik a szén-dioxid szintjét a levegőben, ezzel teremtve meg az emberi élet feltételeit. Sajnos az ipari termelés és a környezetszennyezés mind emelik a légkör szén-dioxid-szintjét.

Az elmúlt fél évszázad során a légkör szén-dioxid-tartalma 310 ppm-ről (az 1960-as években mért érték) 410 ppm-re emelkedett napjainkban. Ez az egyik oka a klímaváltozásnak.

Tehát ha több növény lenne a Földön és kevesebb lenne az emberi szén-dioxid-kibocsátás, akkor nem lenne ilyen nagy probléma a klímaváltozás. A CO2 légköri koncentrációja ezen túlmenően évszakonként is változik, májusban magasabb, októberben alacsonyabb.

(Forrás: agrarszektor.hu)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Vizet a tájnak, talajt a termőföldnek! – 3. rész: A vízkereslet fejlesztése

2024.06.30.

Valamivel több, mint egy éve jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara három részből álló cikksorozata, de az akkor tett megállapítások ma is érvényesek. Sőt van, amelyjk az idővel még aktuálisabbá vált. Tavaly június 7-8-án került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, többek között ez adta a cikksorozat apropóját.

Partnerhírek
Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

John Deere 740a vetőgép

Hitelesített telefonszám

8 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás