Az intenzív szántóföldi gazdálkodás korában a művelt területeinkről számokban szokás beszélni. Hektárok, aranykoronák, mázsák, tonnák. A talaj azonban nem csupán egy számszerűsíthető közeg, hanem egy bonyolult ökoszisztéma része. Ha a jövő generációinak is termékeny talajokat szeretnénk hátrahagyni, ideje máshogy gondolnunk rájuk. 

Az élettelen, kizsigerelt „termesztő közeg” minden stresszfaktorra érzékenyen reagál, amiket aztán csak ipari módszerekkel tudunk enyhíteni. Stresszfaktorból pedig egyre több van, és kiszámíthatatlanul jelentkeznek. A védekezés így egyre költségesebb, sokak számára pedig fizikailag sem lehetséges.  

eForte 400 no-till vetőgép

Ezzel szemben a megkímélt, élettől nyüzsgő, helyesen működő talaj-ökoszisztéma ellenállóbb, termékenyebb, és kisebb környezeti terhelés mellett, költséghatékonyan képes jó minőségű terményt biztosítani. 

A gazdáknak tisztában kel lenniük a területi adottságaikkal, a talajaik állapotával, a növények pontos igényével és potenciáljával illetve a különböző agrotechnikai módszerekkel ahhoz, hogy megfelelő  munkagépet tudjanak választani. Olyat, ami innovatív és jól alkalmazkodik az új eljárások követelményeihez, mivel az átállás egy hosszabb folyamat, nem azonnali. 

Az idősödő gazdatársadalom néha nehezen nyit az új gondolkodásmódok felé, konzervatívan ragaszkodnak a megszokott módszerekhez amit 30-40 éve tanultak és - eddig - „működött”.  Gyakran az információhiány gátolja az új módszerek elterjedését, és azt gondolják a gazdák, teljes gépsort kell cserélni az átálláshoz. 

A Magro.hu Stresszkezelés a mezőgazdaságban Növény-Állat-Gazda konferenciáján bemutatunk vetőgépeket és talajmunkagépeket, amik a hagyományos, intenzív talajműveléstől a csökkentett menetszámú gazdálkodáson keresztül a következetes no-till rendszerekig megállják helyüket. Gépeink előnyeit néhány olyan példával illusztráljuk, amik választ adhatnak a jelen és a jövő kihívásaira, mint mulcs, regeneratív, csökkentett menetszámú és no-till gazdálkodás, karbongazdálkodás. Jöjjön el Ön is!

Mező Sándor 
értékesítési vezető 
Multiva Magyarország Kft. 
+36 30 929 5293 
mezo.sandor@multiva.hu 
www.multiva.hu 

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás