Azoknak a növényeknek, amelyeket nem ér sok napsütés, extra gondozásra van szükségük ahhoz, hogy boldoguljanak. 8 pontban foglaltuk össze a teendőket, a legfontosabb dolgokat, amelyeket meg kell tenni gyenge fényviszonyok közepette!  Ezek a trükkök reménysugarat jelentenek a sötét, félhomályos sarokban növő növények számára.

A legjobb talajt, edényt, műtrágyát és vizet adhatja bárki a növényének, de elegendő napfény nélkül makacsul elhervad és elpusztul, még akkor is, ha egyébként toleráns, mint a pothos vagy a póknövény. Nyilván nem lehet rákényszeríteni, hogy igény szerint kisüssön a nap! Itt vannak tehát azok a dolgok, amelyeket meg lehet tennie, meg kell tennie annak, ha gyenge fényviszonyok mellett kényszerül termeszteni.

Rendszeresen ellenőrizze a növényeket, és ha egy kártevő támadását gyanítja, használjon neem olajat vagy enyhe rovarölő szappant a fertőtlenítéshez és a probléma megszüntetéséhez.  (Forrás: balconygardenweb.com)

1. Válassza a gyenge fényt is elviselő fajokat!

Legyen szó borongós évszakról vagy csak a fényes foltok hiányáról az otthonodban, néhány növény bajnok a félhomályos helyeken! Biztosítják , hogy otthona élő és zöld legyen még sötétben is! Ilyenek a kígyónövények, a pothosok, a páfrányok, a póknövények, a békeliliomok és a ZZ növények – csak néhány példa a gyengén megvilágított helyen is boldoguló fajtákra, amelyeket otthon is termeszthet. 

2. Forgassa el a cserepet!

Nos, nem minden növény képes arra, hogy félhomályban éljen, mint a fent említettek. Aki keres, az a megszokott növények esetében is talál megoldást erre a napfényrejtvényre. Az ablakpárkányok mellé helyezett cserepes növényeket gyakran érintetlenül hagyják, és csak az egyik oldalukat teszik ki a fénynek.

Ha kevés a napsütés, egyszerűen forgassa el a cserepet, hogy a növény minden része egyenletesen és egyenlően kapjon fényt. Tegye ezt néhány hetente egyszer, és világítsa meg a növény árnyékolt részeit.

3. Tisztítsa meg a lombozatot!

A növények a leveleken keresztül nyelik el a napfényt a fotoszintézishez. Nos, ha a leveleket kosz és por borítja, hogyan tudnák megfelelően felszívni a fényt? Mindössze annyit kell tennie, hogy óvatosan törölje le egy nedves ruhával, vagy távolítsa el a részecskéket egy puha porszívóval.

Kerülje a túl nedves törlőkendőt vagy a tisztára permetezést, mert az extra nedvességhez vezethet, és az nem szárad ki ilyen árnyékban. Ez akár gombás fertőzést és a levelek pépessé válását is okozhatja.

4. Csökkentse az öntözés mennyiségét!

A következő dolog, amit rossz fényviszonyok mellett tennie kell, az öntözés szabályozása! Ahogyan az emberek izzadnak a hőségben, úgy a növények is kipirulnak. Fény és hő hiányában azonban a növények hajlamosak hosszabb ideig megtartani a nedvességet, így csökken az öntözési igényük.

Mindig ellenőrizze a talajt, és csak akkor öntözze meg, ha a felület száraznak tűnik, ezt megállapíthatja úgy, hogy bedugva a mutatóujját, vagy használhat nedvességmérőt.

5. Kevesebb műtrágyát használjon!

Egy növény, amely alig éli túl sötét napjait, nem biztos, hogy egészsége csúcsán van, túl sok mindent képes feldolgozni. Ezért kerülje a növényi táplálékkal való gyakori etetését, ez ugyanis több energiát igényel a lebontásához. Tompa fényben a növekedés lelassul, ezért a műtrágyák rendszerébe kényszerítése kimeríti a növényt, és ez sófelhalmozódáshoz és a levelek égéséhez vezet.

Ha a növény túléli a nagyon gyenge fényviszonyokat, akkor csak nagyon kevés kiegészítésre van szüksége a növekedési időszakban. Hígítson fel műtrágyát negyedrészt vízzel, és használja fel nyolchetente egyszer.

6. Ügyeljen a szabálytalan növekedésre!

A lepkékhez hasonlóan, leveles barátaink is a fényhez vonzódnak! Szerény megvilágítású helyeken hajlamosak kinyúlni, hogy fényt keressenek. Mivel minden energiát az így létrejövő hosszú ágak vagy szárak felé irányítanak, a növénynek kevesebb erőforrása van levelek, gyümölcsök és virágok előállításához.

Ha a növény gyengének tűnik, akkor fényt kér. Ha van napos hely, helyezze át oda, vagy fontolja meg a termesztőlámpák használatát.

7. Kártevőfertőzés

A napfény pajzsként működik a kártevők és fertőzések ellen, valamint energiát ad a növényeknek az ellenálláshoz. Tehát minél kisebb a fény, annál könnyebben támadnak a kártevők! Különösen az olyanok, mint a fehér legyek, amelyek szeretik  az árnyékokat. És ezekben a helyzetekben a megelőzés százszor jobb, mint a gyógyítás.

Rendszeresen ellenőrizze a növényeket, és ha egy kártevő támadását gyanítja, használjon neem olajat vagy enyhe rovarölő szappant a fertőtlenítéshez és a probléma megszüntetéséhez.

8. Használja a Grow Lights-ot!

A végén a technológia is segít! Okoslámpák hatékonyan helyettesíthetik a természetes fényt, és megmentői azoknak a növényeknek, amelyeknek elegendő napfényre lenne szükségük a növekedéshez. Először meg kell határozni a növény számára szükséges fény mennyiségét és intenzitását. Míg néhány gyenge fényhez szokott típus megelégszik a minimummal, a fogyasztható termést hozó növényeknél sokkal többre lehet szükség. 

Azonban még a napimádó növényeknek is szükségük van egy kis pihenőre, hogy lélegezzenek. Ideális esetben tehát napi 14-16 óra lehet a maximális napoztatás, de ez növényenként változik.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Megosztás

További híreink

A bibliai 8. csapást élték át újra Bács-Kiskunban

2024.09.12.

A nyár folyamán több alkalommal érkeztek jelentések a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből, az olaszsáska elszaporodásával és az általa okozott jelentős károkkal kapcsolatban. Az elmúlt két év meleg időjárása kedvezett a sáskák szaporodásának, és várhatóan a következő évben tovább növekszik majd a faj népessége.

Kerüljünk közelebb a rebarbarához, ehhez a mostohán kezelt növényhez

2024.09.12.

A rebarbara egy különleges zöldség, amelyet gyakran gyümölcsként használunk a konyhában. Fanyar íze, magas tápanyagtartalma és sokoldalú felhasználása miatt népszerű alapanyag a sütemények és kompótok készítéséhez.

Óvatosabb, kivárásra kényszerített gazdák - gépértékesítés számokban

2024.09.12.

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 89,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024 I. félévében, ami 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Az AKI statisztikai felmérése 188 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2024-ben.

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Érdemes elkerülni a hibákat a gyümölcsfák gondozásakor

2024.09.12.

A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben, a gyümölcsfák gondozása is ilyen.

Győr környékén és a Bakonyban több hónapnyi csapadék eshet a következő napokban

2024.09.12.

Úgy tűnik az időjárás mindent megtesz annak érdekében, hogy hamar elfelejtsük a hőséget, és remélhetőleg valamelyest az aszály is mérséklődik. Csütörtökön a nyugati tájak fölé hidegfront érkezik, amely hullámot vet, és déli ágán kialakul egy mediterrán ciklon, amely péntektől tartósan meghatározza a Kárpát-medence időjárását.

Partnerhírek
Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Partner

Dr Green Prime magtrágya – egy valódi újító megoldás a tápanyag-utánpótlásban

2024.09.12.

A Dr Green Prime a vetőmag felületére a csávázással egy menetben vagy akár külön is felhordható tápanyagforrás, mely a csírázó növény számára azonnali erőt biztosít, hogy egységes, vitális állományt érjünk el, mely mind a környezeti, mind a peszticid stresszhatásoknak jobban ellenálló növényt eredményez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 41 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás