Az uniós támogatások elnyeréséhez a gazdálkodóknak sokféle kötelezettségnek kell megfelelniük. Ezek közé tartozik a kölcsönös megfeleltetés (a továbbiakban: KM) szabályozórendszere is. Ez előírásokat fogalmaz meg a környezetre, az éghajlatváltozásra, a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára, a közegészségügyre, az állategészségügyre, a növényegészségügyre és az állatjólétre vonatkozóan. Be nem tartásuk esetén azonban számolni kell a következményekkel.

A kölcsönös megfeleltetés egy összetett követelményrendszer, a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelményekre (JFGK) és a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) előírásaira épül. A KM előírásainak elmulasztása komoly szankciós következménnyel járhatnak, melynek elkerüléséhez nélkülözhetetlen a feltételrendszer alapos ismerete. Fontos kiemelni két dolgot, egyik, hogy a megállapított szankció az ügyfél által igényelt valamennyi jogcím/intézkedés teljes összegét érinti, tehát nem csak egy adott táblát. A másik kiemelt információ, hogy az előírásokat a gazdaság teljes területén be kell tartani, beleértve azokat a táblákat is, melyekre az adott évben esetleg nem igényeltek támogatást.

A gazdálkodás nem csak jogokkal, kötelezettségekkel is jár. Ezt tartalmazza a Kölcsönös Megfeleltetés szabályozórendszere. (Fotó: Pixabay, Marys_fotos)

Az alábbi jogcímeket/intézkedéseket érinti a kölcsönös megfeleltetés követelményrendszere:

Közvetlen támogatások (EMGA): - egységes területalapú támogatás (SAPS) - zöldítés - anyajuhtartás támogatása - anyatehéntartás támogatása - hízottbika-tartás támogatása - tejhasznútehén-tartás támogatása - rizstermesztés támogatása, - cukorrépa-termesztés támogatása, - zöldségnövény-termesztés támogatása - iparizöldségnövény-termesztés támogatása, - extenzív gyümölcstermesztés támogatása, - intenzív gyümölcstermesztés támogatása - szemesfehérjetakarmány-növény termesztésének támogatása, - szálasfehérjetakarmány-növény termesztésének támogatása, - ipariolajnövény-termesztés támogatása. - fiatal mezőgazdasági termelők támogatása Szőlő- és borpiaci intézkedések: - szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása

Vidékfejlesztési támogatások közül (EMVA) a 2007-2013-as programozási időszak intézkedései kapcsán - mezőgazdasági földterületek erdősítésének támogatása - agrár-környezetgazdálkodási támogatás - erdő-környezetvédelmi kifizetések - védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésében történő megőrzésének támogatása - tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás - állat genetikai erőforrások megőrzéséhez nyújtandó támogatás

Vidékfejlesztési támogatások közül (EMVA) a 2014-2020-as programozási időszak intézkedési kapcsán - erdősítés támogatása - agrár-erdészeti rendszerek létrehozása - agrár-környezetgazdálkodási kifizetés - ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása - Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések - Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések - kompenzációs kifizetések természeti hátránnyal érintett területeken (THÉT) - a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás - erdő-környezetvédelmi kifizetések

A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot feltételrendszer célja, a földterületek jó mezőgazdasági és ökológiai állapotban tartása, amely a minimális gazdálkodási és környezetvédelmi előírások betartásának ösztönzésével érhető el. Jelenlegi hét előírása: 1. Vízvédelmi sávokra vonatkozó előírások 2. Öntözési célú vízhasználatra vonatkozó előírások 3. Felszín alatti vizek szennyezésére vonatkozó előírások 4. Minimális talajborításra vonatkozó előírások 5. Erózió korlátozására vonatkozó termőhely-specifikus minimális földgazdálkodással kapcsolatos előírások 6. A talaj szervesanyag-tartalmának fenntartására vonatkozó előírások (vetésváltás) 7. A védett tájképi elemek megőrzésére, fakivágási tilalmi időszakra vonatkozó előírások (a MePAR-ban lehatárolásra került védett tájképi elemek: kunhalom, gémeskút, fa-és bokorcsoport, kis kiterjedésű tó, magányosan álló fa, ezek területei SAPS-ra jogosultak, vagyis a támogatható terület részét képezik).

A kedvezményezettnek a teljes naptári évre vonatkozóan be kell tartani a felsoroltakat, hiszen a támogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzések (helyszíni, távérzékeléses) keretében, az előírásoknak és követelményeknek való betartást a Magyar Államkincstár is egész évben ellenőrizheti.

2015-től egyes HMKÁ-előírások a földterületek növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartására vonatkozó úgynevezett minimumkövetelményekké váltak, vagyis a támogatás odaítélésének alapját képezik. Ezeket továbbra a 10/2015. (III.13.) FM rendelet alapján kell betartani a gazdálkodóknak: - mezőgazdasági területek gyommentes állapotban tartása, - nemkívánatos fás szárú növények megtelepedésének és terjedésének megakadályozása, - állandó legelők évente egyszeri tisztító kaszálása, - gépi munkavégzés tilalma a vízzel telített talajon, - gyepterületek túllegeltetése.

A kölcsönös megfeleltetés követelményrendszerének másik egysége a Jogszabályba Foglalt Gazdálkodási Követelmények. 2015. január 1-vel ez is változott, jelenlegi 13 közösségi rendelet és irányelvet foglal magába, melyek a következők: JFGK 1 nitrát szennyezés elleni védelem JFGK 2 - vadon élő madarak védelme JFGK 3 - természetes élőhelyek védelme JFGK 4 - élelmiszerbiztonság JFGK 5 - hormonfelhasználás JFGK 6 - sertések azonosítása és nyilvántartása JFGK 7 - szarvasmarhák jelölése és nyilvántartása JFGK 8 - juh- és kecskefélék jelölése és nyilvántartása JFGK 9 - TSE elleni védekezés JFGK 10 - növényvédő szerek kezelése JFGK 11 - borjak védelme JFGK 12 - sertések védelme JFGK 13 - mezőgazdasági haszonállatok védelme

A JFGK 1 előírásainak betartását az állattartó telepeken a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság végzi. A JFGK 2 és 3 követelményeinek betartását a Magyar Államkincstár ellenőrzi. A JFGK 4-13 ellenőrzését a 2017-es támogatási évtől a megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatala végzi.

A kölcsönös megfeleltetést érintő fontosabb jogszabályok:

- 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásához szükséges feltételrendszer, valamint az állatok állategységre való átváltási arányának meghatározásáról - 1306/2013/EU parlamenti és tanácsi rendelet a közös agrárpolitika finanszírozásáról, irányításáról és monitoringjáról (HMKÁ, JFGK: II. melléklet) - 640/2014/EU rendelet az integrált igazgatási és ellenőrzési rendszer, a kifizetések elutasítására és visszavonására vonatkozó feltételek, valamint a közvetlen kifizetésekre, a vidékfejlesztési támogatásokra és a kölcsönös megfeleltetésre alkalmazandó közigazgatási szankciók tekintetében történő kiegészítéséről - 809/2014/EU végrehajtási rendelet az 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alkalmazási szabályainak az integrált igazgatási és kontrollrendszer, a vidékfejlesztési intézkedések és a kölcsönös megfeleltetés tekintetében történő megállapításáról

Forrás: NAK

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás