„Költséghatékony bortermelés”: szőlő nélkül, vízből és cukorból készült a nedű
A Biblia szerint Jézus vizet fakasztott a sziklából. De miért nem mindjárt bort? – gondolhatták azok az élelmes és mohó szicíliaiak, akik úgy döntöttek: majd ők megcsinálják. Vízből és nád-, illetve répacukorból készítenek „bort” – szőlő nélkül. Az egyik szicíliai termelő több millió palack hamisított bort öntött a piacra. Ez pedig Itália-szerte bejutott éttermekbe és üzletekbe.
Az illegális gyakorlatot a szicíliai Cantine Simonetti követte el, aki a Palermo melletti Monreale város közelében tevékenykedett. A gyártónak több millió palackot sikerült eljuttatnia termékéből olaszországi üzletekbe, bárokba és éttermekbe.
Bor, szőlő nélkül: látványos átverés Szicíliában
Cantine Simonetti korántsem névtelen bozóttermelő Szicília bortérképén – éppen ellenkezőleg. A nevét viseli egy borozó, amelynek termékei nemcsak Olaszországban, hanem az Egyesült Államokban is megtalálhatók az üzletek polcain.
Hirdetés
A Cantine Simonetti céget 1977-ben alapították. A Szicília északnyugati részén található szőlőültetvényeken helyi – például nero d'avola és cataratto –, valamint nemzetközi fajtákat – Chardonnay, Cabernet Sauvignon és Merlot – termesztenek. Azonban egyáltalán nem használtak szőlőt a több millió palacknyi „bor”-hoz.
Ehelyett a termelő egy rendkívül merész lépésre szánta el magát, és valami egészen mást produkált, a hamisítvány ebben az esetben egy kegyes eufemizmus. A Cantine Simonettiben nem annyira „borszerű” terméket hoztak létre szőlő felhasználásával, hanem egyszerűen egy víz, nád- és répacukor alapú fermentált folyadékot.
A gazdasági csalásokkal foglalkozó rendőrök gyanúját a borospince kameráiból készült felvételek, valamint dokumentumok, hívások és SMS-ek elemzése keltette fel.
Érdekes módon a csalások eltitkolása érdekében álcégeket hoztak létre, amelyek hamis nyilvántartást készítettek a szőlő-, must- és borszállításról, illetve egyéb műveletekről.
Egyébként egyre népszerűbbek a szicíliai borok...
A gyanús üvegeket lefoglalták. Kiderült, hogy tartalmuknak semmi köze a valódi szőlő alapú borhoz.
A Cantine Simonetti fő borászát, valamint nyolc másik gazdasági szereplőt oltalom alatt álló földrajzi jelzések és eredetmegjelölések illegális használatával – illetve azzal, hogy nem eredeti élelmiszereket gyártottak és árultak eredetiként – vádolták meg.
A rendőrség megállapította, hogy ez a gyakorlat 2020 óta működik a pincészetben – azóta több mint négymillió liter hamis bort adtak el körülbelül ötmillió euró értékben Olaszország-szerte az üzletekben és éttermekben. A rendőrség megakadályozta a hamisított palackok további árusítását és forgalmazását.
A merész gyakorlat a szicíliai borok növekvő népszerűsége mellett zajlott. A Cantine Simonetti svindlerei úgy döntöttek, hogy rövidebb utat választanak, és ennek a trendnek a hullámán alacsony költséggel gazdagodnak meg.
„Abban az időben, amikor a szicíliai borok iránti érdeklődés világszerte fellendül, elengedhetetlenné válik, hogy fokozottan ellenőrizzék azokat, akik a boriparban termelők ezreinek kárára dolgoznak” – mondta egy interjúban Francesco Ferreri, a Coldiretti Sicilia nevű kereskedelmi szövetség elnöke.
(Forrás: sukces.rp.pl)
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés