A mentes termékek iránti vásárlói igény világszerte nő, azonban az ilyen árukat gyártóknak számos szigorú előírásnak kell megfelelniük. Az élelmiszer-feldolgozók mellett a kereskedők és a fogyasztók szakmai edukálása is fontos – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Mentes termékek munkacsoportjának legutóbbi ülésén.

Világszerte, így hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől (laktózintoleranciától) és cukorbetegségtől - írta a NAK. Kiemelten fontos, hogy a táplálkozási allergiától szenvedők tudják tartani a megfelelő diétát, amihez segítséget nyújtanak számukra a különböző mentes termékek. Ezen termékek előállítása magas szintű szakértelmet kíván, hiszen a vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok, a speciális gyártási technológia mellett a táplálkozástudomány fejlődését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termékelőállítás érdekében, az élelmiszer-összetevők kiválasztásában.

A mentes termékek iránti vásárlói igény világszerte nő, azonban az ilyen árukat gyártóknak számos szigorú előírásnak kell megfelelniük
A mentes termékek iránti vásárlói igény világszerte nő, azonban az ilyen árukat gyártóknak számos szigorú előírásnak kell megfelelniük

Növekedés, verseny és igények

A kamaránál 2024 tavaszán alakult meg a Mentes termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása, valamint érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakítása során. A mentes termékek piaca folyamatosan nő, és az élelmiszeriparban részt vevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére. Ugyanakkor ezen a piacon is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el. 

A munkacsoportban a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megosztják egymással a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeket, valamint segítik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében. A csoport elősegíti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást az iparágban tevékenykedő vállalkozások között - írták.

A munkacsoport legutóbbi, január közepi ülésén a mentes termékek exportpiaci lehetőségeiről, marketingjének erősítéséről is szó volt. A csoport tagjai edukációs alcsoport létrehozásáról döntöttek, amely a fogyasztók mellett a gyártók, beszállítók, beszerzők, illetve a HORECA-szektor témabeli ismereteit egyaránt bővíteni kívánja. Döntöttek továbbá adózási kérdésekkel, illetve piackutatással kapcsolatos alcsoport megalakításáról is, valamint a közeljövőben frissíteni fogják a NAK és partnerei által néhány éve készített gluténmentes kiadványt - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Komoly a fogyasztói igény és a gyártói kihívás is a mentes termékekkel kapcsolatban

2025.02.05.

A mentes termékek iránti vásárlói igény világszerte nő, azonban az ilyen árukat gyártóknak számos szigorú előírásnak kell megfelelniük.

Rágcsálók, szennyezett hús, engedély nélküli vágás – bezártak egy túrkevei üzemet

2025.02.05.

A Nébih ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági problémákat és engedély nélküli tevékenységet tárt fel egy túrkevei húsüzemben.

Nagy az érdeklődés a vállalkozások részéről az 1+1 Beruházás-élénkítő Támogatási Program iránt

2025.02.05.

Hatalmas az érdeklődés a 21 intézkedésből álló új gazdaságpolitikai akcióterv részeként megvalósuló Demján Sándor 1+1 Beruházás-élénkítő Támogatási Program iránt.

Plusz pontot jelent a felvételizőknek a MATE új drónos felnőttképzése

2025.02.04.

A felsőoktatási felvételi eljárás során plusz pontként is beszámítható dróntechnológiai képzést indít a MATE és az ABZ Drone Kft.

A Fenntartható Termelési Rendszer (FTR) a KITE Zrt.-től

2025.02.04.

A Fenntartható Termelési Rendszer (FTR) egyik alappillére a talajvédelmi megoldások bevezetése: talajjavítás, sávos művelés, kontrollált művelőnyomok (CTF), valamint a szármaradványok okozta növényvédelmi kockázatok csökkentése precíziós technológiák alkalmazásával.

Partner

Lenmag, toxinkezelés és fenntarthatóság – merre tart a magyar állattenyésztés?

2025.02.04.

A Noack új tulajdonoshoz, a holland Barentz csoporthoz került. Ez a lépés stabilabb pénzügyi hátteret biztosít, miközben a Noack továbbra is önállóan működik a bécsi központ irányítása alatt.

Partnerhírek
Partner

Lenmag, toxinkezelés és fenntarthatóság – merre tart a magyar állattenyésztés?

2025.02.04.

A Noack új tulajdonoshoz, a holland Barentz csoporthoz került. Ez a lépés stabilabb pénzügyi hátteret biztosít, miközben a Noack továbbra is önállóan működik a bécsi központ irányítása alatt.

Partner

A jövő mezőgazdasági technológiái és növényei egy helyen, a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállításon

2025.02.03.

2025. február 13-án a Debreceni Egyetemen kerül megrendezésre a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás, ahol - többek között - a növénytermesztés jövője és hatékonysága kerül a középpontba. Mindkét téma kitárgyalása igen aktuális, hiszen az elmúlt évek bebizonyították, hogy a változó magyarországi klíma már nem teszi lehetővé, hogy az eddig megszokott növényeket bárhol az országban a korábbi technológiával termeszteni lehessen.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 165 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás