Az akvakultúra kibocsátása fenntartható módon tudna hozzájárulni bolygónk népességének ellátásához a genetikai állomány megfelelő javításával. Azonban a vízi élőlények termesztése több szempontból is lényegesen le van maradva a mezőgazdaság egyéb ágazataitól. Ezen stratégiai hozzáállással és fejlesztéssel lehetne jelentős változást elérni, ami garantálná a fenntartható termelést a több mint 550 akvakultúrában használt fajnál.

Az Agrárszektor írta meg, hogy a genetikai állomány javításának megfelelő és hosszabb távú alkalmazása a fajtaszelekcióra támaszkodva hozzájárulhat az élelmiszertermelés bővítéséhez. Így viszonylag alacsony extra ráfordítással (víz, takarmány, terület) elégíthető ki az emberiség egyre növekvő igénye a halhúsra és halfélékre – írják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új kiadványára alapozva. A világ vízi genetikai erőforrásainak helyzetéről szóló elemzés a nemzetközi vizeken kívül eső vízi erőforrásokat veszi számba. A felmérés a tengeri és a halászati területre is vonatkozik. Elkészültéhez 96 ország adatait használták fel,ezek együttesen a világ akvakultúra termelésének 96 százalékát és a halászat 80 százalékát fedik le. A jelentés szerint a vad halfajták még mindig népszerűek, és a bevont országok nagyjából fele gondolja úgy, hogy a genetikai állomány javítása jelentős hatással bírna az akvakultúra fejlődésére. Korábban itt írtunk arról, hogy bár fejlődik az akvakultúra, mégis kevés halat eszünk.

Bővítésre és fejlesztésre szorul a világ haltermelése, a FAO már megoldási javaslatokkal készül

A FAO becslése alapján a népességnövekedéssel a halfogyasztás 1,2 százalékkal nő majd a következő évtizedben. 2030-ra a halak és halfélék termelése eléri majd az évi 200 millió tonnát. Mivel a tengeri élőhelyek harmada túlhalászott, a termelés növelése legfeljebb a hatákonyabb működéssel, valamint a pazarlás és a veszteség csökkentésével elképzelhető. Ezért fontos az akvakultúra szerepe a kereslet kielégítésében, amihez a vízi genetikai erőforrások felelős és fenntartható használata kiemelt jelentőségű. Erre számos megoldás létezik; a FAO főleg a jól megtervezett, hosszú távú fajtaszelekciós programokat ajánlja, amelyekkel a vízi fajok termelékenysége 10 százalékkal is javítható lenne egy generációváltás alatt.

Több vadon élő faj veszélyeztetett státuszú, ezért célzott fajmegőrzési intézkedéseket igényelne

A termesztett fajok vad rokonai közül az orosz tokhal, a beluga, az atlanti-óceáni lazac és a barna pisztráng helyzete a legsúlyosabb. A telepekről a természetes élőhelyekre kikerülő őshonos és nem őshonos fajok pedig rossz hatással lehetnek a helyi fajtagazdagságra és ökoszisztémára - írják. A halak és halfélék genetikai erőforrásainak megőrzése a tágabb élelmezési és táplálkozási szakpolitikákban is meg kell, hogy jelenjen. Ehhez hosszú távú fejlesztési stratégiákra van szükség az akvakultúra ágazatban, továbbá genetikai erőforrások határokon átnyúló kezelésére, javítására és megőrzésére, mindezt minden érintett szektor bevonásával. A FAO élelmezési és mezőgazdasági genetikai erőforrásokért felelős bizottságának felkérésére egy önkéntes és együttműködésen alapuló válaszlépés már a kidolgozás szakaszában van, ez megoldást jelenthet a jelentésben részletezett problémákra. A javaslatot a FAO tagállamai megvitatják, mielőtt az élelmezési és mezőgazdasági célú vízi genetikai erőforrások megőrzéséről, fenntartható használatáról és fejlesztéséről szóló globális cselekvési tervet elfogadnák.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás