Az Élelmiszervizsgálati Közlemények honlapján megjelent kutatásból kiderül, hogy az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok egyre nagyobb kihívást jelentenek a humán- és állatgyógyászat területein kívül az élelmiszer-feldolgozás során is. A Debreceni Egyetem kutatása és a WESSLING Hungary Kft. laboratóriumi vizsgálatai alapján egyértelműen kiderült, hogy az eddigieknél szigorúbb ellenőrzés lenne szükséges a kockázatok csökkentéséért.

A kórházhigiénés gyakorlatban növekvő veszélyt jelent az intézetekben alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló Staphylococcus törzsek elszaporodása, gyakran életveszélyes fertőzéseket okozva a betegek között. Az ÉVIK vezető anyaga, Horváth Brigitta és kutatócsoportja tanulmánya a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) élelmiszerekben való megjelenéséről és műszeres analitikai eszközökkel való kimutatásáról szól - írta a Laboratorium.hu oldal.

Az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok egyre nagyobb kihívást jelentenek a humán- és állatgyógyászat területein kívül az élelmiszer-feldolgozás során is

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények cikke szerint az antibiotikum-rezisztens mikroorganizmusok által okozott kórházhigiénés fertőzések száma minden országban növekedést mutat. Ez egyre nagyobb kihívás elé állítja az egészségügyi ellátórendszereket. A helyzetet tovább súlyosbítja az a tény, hogy a methicillin antibiotikumra rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumtörzsek már nem csak a közösségekben és az egészségügyben, hanem az intenzív állattartásban, ezáltal az élelmiszerláncban is megjelentek.

Ezt vizsgálták

Horváth Brigitta, a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének munkatársa, valamint a WESSLING Hungary és a BIOMI Kft. legújabb kísérletükben az élelmiszerekből izolált Staphylococcus törzsek methicillin rezisztenciáját vizsgálták volt klasszikus mikrobiológiai, molekuláris biológiai módszerekkel és MALDI-TOF-MS (a vizsgált molekulák vákuumban mérhető repülési idejének mérésén alapuló tömegspektrometria) technikával.

A jelen tanulmány írói a WESSLING Hungary Kft. Mikrobiológiai laboratóriumában 2019-2020-ban 77 db Staphylococcus izolátumot vizsgáltak. Az élelmiszerekből izolált 47 Staphylococcus aureus törzs közül két törzs is methicillin-rezisztensnek bizonyult.

A fertőzöttség okai és a terjedés

A fertőzöttnek talált minták kontaminációja (szennyeződés), illetve fertőződése számos módon jöhetett létre, akár az élelmiszer-feldolgozás technológiai lépései során is. A cég laboratóriumában végzett vizsgálatok is igazolják a globálisan növekvő antibiotikum-rezisztencia okozta veszélyeket. Ez azt is jelenti, hogy a humán- és állatgyógyászatban használatos antibiotikumokat az eddigieknél szigorúbb ellenőrzés mellett lenne szabad alkalmazni. Mindemellett az egyéb mikrobiológiai és parazitológiai kockázatok miatt javasolt hőkezelés megfelelő megoldás a MRSA jelentette kockázatra - írták.

A sikeres felügyeleti rendszer elengedhetetlen feltétele, hogy egységes, gazdasági szempontból is elfogadható, gyors és megbízható módszer álljon rendelkezésre a mikroorganizmusok faji szintű azonosításában és antibiotikum-rezisztencia meghatározásában, amelynek ígéretes alappillére lehet a fehérjeazonosításon alapuló tömegspektrometria (MALDI-TOF-MS).

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás