Hirdetés
Komposztálni jó!
Hirdetés
Magyarországon fejenként átlagosan évi 430 kg-ot is meghaladó mennyiségű hulladékot termelünk. Ennek akár 45 %-a is állhat biohulladékból (településenként ez a szám 40-70 % között mozog), amit főleg a kertekben levágott fű, levelek, ágak, gyümölcsök, növényi hulladék, faforgács, konyhai hulladék tesz ki.
A hulladék elégetése vagy illegális helyeken való lerakása veszélyes és törvénybe ütköző. Jobb, ha inkább hasznunkra fordítjuk a nyersanyagokat, és nem költünk mesterségesen előállított műtrágyára.
A komposztálás az emberiség legősibb és legelterjedtebb hulladék-felhasználási módja, amely erősíti és optimalizálja a talajban lezajló mikrobiológiai folyamatokat. A különféle biológiailag lebomló anyagokból minőségi szerves trágya - komposzt - keletkezik. A komposztálás természetes folyamat: a mikroorganizmusok áldásos tevékenységének köszönhetően a szerves anyagok humusszá bomlanak le.
Miben komposztáljunk?
Manapság már nem muszáj a kert sarkába halmozni a kerti és háztartási szerves hulladékot, mert remek komposztálóedények közül válogathatunk: a műanyag, aljzat nélküli komposztáló közvetlen kapcsolatban áll a talajjal, így a mikroorganizmusok, hangyák, giliszták szabadon végezhetik a dolgukat. A zárható tetővel szabályozhatjuk a levegőáramlást, az oldalfalakon pedig lyukak biztosítják a megfelelő szellőzést. A kész komposztot az oldalsó ajtókon át könnyen kiszedhetjük.
A kiválasztásnál érdemes figyelni a komposztáló anyagának minőségét, súlyát és a levegőztető lyukak számát, hogy minél gyorsabban jussunk tökéletes komposzthoz. Ezenkívül számos előnnyel jár, ha a hagyományos megoldások helyett a komposztáló edényt használjuk:
- A csúnya "szeméthalom" helyett a környezetbe illő komposztáló kevés helyet foglal.
- Megszünteti a kellemetlen szagokat, így nem csábít oda rovarokat, kóbor állatokat.
- A nedvesség, a hőmérséklet, a fény és a levegő bejutásának szabályozásával felgyorsítja a folyamatokat, így a hagyományos módszerekhez képest akár felére csökken az érési idő.
- A konyhai hulladékok kb. 30 %-a komposztálható, így a hulladék mennyiségének csökkenésével párhuzamosan csökkenhetnek a szemétszállítás költségei.
![](/public/agronews/an_article_inner/14834/97d7003f024d962b71f0d85b840c87c0_1.jpeg)
Hogyan komposztáljunk helyesen?
A komposztálás során fontos, hogy minél kisebb méretű anyagok kerüljenek a komposztálóba. Az összezúzott kerti hulladékból sokkal gyorsabban kapunk értékes, tápanyagban gazdag komposztot. A sikeres komposztáláshoz szükséges még az anyagok megfelelő aránya, a megfelelő levegőztetés és az elegendő nedvességtartalom, a többi megy magától.
A felaprított, zúzott hulladékot akár talajtakaróként is használhatjuk a fák alatt: megvédi a növényeket a kiszáradástól, korlátozza a gyomnövények növekedését, és javítja a talaj minőségét. Bár a tapasztalat sajnos sokszor mást mutat, ma már nem szabadna égetni pl. a levágott füvet, ágakat stb.
Ha belevágtunk, nem bánjuk meg, hogy komposztálunk, mert az eredmény kiváló szerves trágya, amely visszajuttatja a talajba az értékes tápanyagokat. Az érett komposztot számos célra lehet használni: például a tavaszi zöldségfélék ültetésekor, vagy virágágyásokban és cserepekben, így elősegíthetjük, hogy a talaj és a növények termékenységét biztosító tápanyagok megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre.
Nagyobb mennyiségű komposztot tegyünk a gyümölcs- és díszfák alá. A komposztréteg pozitívan befolyásolja az esővíz felszívódását és a talaj állagát. Az érett komposzt felhasználható új kertek vagy udvarok kialakításakor is.
Jó komposztálást!
Forrás: kapanyel.blog.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés