A magyar mezőgazdaság hosszú évek óta biztosít kiváló felvevő piacot, az elsősorban nyugati mezőgazdasági nehézgépgyártó cégek termékeinek. A hazai gépgyártás hiánya (eltekintve egy-két feltörekvő vállalkozástól), egyszerre teremt kényszerhelyzetet és lehetőséget a magyar gazdák számára. A szerény mértékű hazai gyártás, megnövekedett nehézgépkereskedelmi importot eredményez, amely magas intezitással, gyorsan telíti a piacot. A telített piac rövidtávon széles termékpalettát, hosszútávon kompetíciót, technológiai- és árversenyt von maga után.

Általánosságban elmondható, hogy azok a márkák maradnak állandó szereplői a piacnak, amelyek megfelelő ár-érték arányú konstrukciók mentén képesek követni, alkalmazni a leghatékonyabb technológiai megoldásokat. Ezen gazdasági szemlélet legtöbbször a nagy múlttal rendelkező gyártóknál érvényesül, hiszen a sok év alatt megszerzett tudás, és az erre alapozott saját technológiai fejlesztés behozhatatlan piaci előnyt jelent számukra. Tapasztalataink szerint, az olasz gépgyártók ezekben a tulajdonságokban európai- és világviszonylatban is kifejezetten erősek. Az elmúlt években számos esetben tapasztalhattuk, hogy nyugati vállalatok vásárolnak fel olasz gépgyártó cégeket, hogy hozzájussanak az általuk alkalmazott „know-how”-hoz.

Cégünk kereskedelmi filozófiájához híven, évek óta figyeljük és használjuk azokat a márkákat, amelyek a gazdák örömére, évről-évre eleget tesznek ezeknek a piaci feltételeknek. Az Európai Unió egyértelmű célként határozta meg, hogy 2030-ig 50%-kal szeretné csökkenteni a növényvédő szerek használatát, az azokkal járó kockázatokat is beleértve. A cél elérése érdekében, felülvizsgálják a peszticidek fenntartható használatáról szóló irányelveket, ezzel elősegítve a termények kártevőkkel és betegségekkel szembeni védelmét szolgáló alternatív módszerek szélesebb körű alkalmazását. A digitális permetezési napló bevezetése, és a PM-elemeket tartalmazó permetező technikák előtérbe helyezése a vegyszerezési folyamatok hatékonyságát hivatott növelni, csökkentve a környezetre gyakorolt káros hatásokat.

A modern kijuttatási rendszerek alkalmazása nem csak a környezetet kíméli, hosszútávú pozitívumai a gazdák pénztárcájában is jelentkeznek. Véleményünk szerint, a vegyszeres permetezés sikere két dologra vezethető vissza, a sokéves szakértelemre és a megfelelő gépesítési háttér biztosítására. Saját gazdaságunkban az érkező változásokra reagálva, apró lépésekben, de hosszú távra terveztük meg a permetezési rendszerünk fejlesztését. A folyamatot a fokozatos megtakarítás elvére alapoztuk, azaz megvizsgáltuk, miből, mennyivel és hogyan használhatnánk kevesebbet a termelési hatékonyság megőrzése mellett. Ebben találtunk megoldásra az olasz Grim önjáró-vegyszerező gépeinek használata során. Mindenképpen olyan gépeket kerestünk, amelyek integrálható GPS alapú automata rendszerekkel működnek és megfelelnek minden hatályban lévő szabályozásnak. Mivel kukoricával gazdálkodunk, a megfelelő kapacitás mellett a magasság is kulcsfontosságú volt számunkra. A tesztelés során kétfajta géppel is dolgozhattunk éles körülmények között, a GT széria 3500 literes és a 4500 literes MAXI széria 10-es vegyszerezővel.

A GT egy professzionális többcélú önjáró permetező, amely állítható magasságával lehetővé teszi a nagyon magas termények permetezését is. A gép közepén elhelyezett 6 vagy 4-hengeres dízelmotor és a kombinált pneumatikus + hidropneumatikus első felfüggesztési rendszer biztonságos és hatékony. A hidraulikus nyomtávállítással a szántóföldön és a közúton is remekül boldogultunk. A mérések alapján a legnagyobb különbséget az idő és a kijuttatott vegyszer hasznosulásában tapasztaltuk. A MAXI 10-es esetében is könnyedén ráéreztünk a gép finomságaira. Az EasyPilot automata kormányzás és az 1,8 méteres hasmagasság mellett a szintezési automatika pontossága győzött meg minket igazán. A permetező kialakítása, a gépekre felszerelt szórófejek és fúvókák jelentősen befolyásolják a kijuttatott permetlé hasznosulását, mely maximálisan igazodik a táblatérképhez. A szakaszvezérelt fúvókarendszer eszméletlenül hatékony és könnyű munkát tett lehetővé. A fúvókáknak és a kiegyensúlyozásnak köszönhetően nem kellett 40-50 cm-re leengedni a keretet, 70-80-cm-ről is tökéletes penetrációt tudtunk elérni, a természetesen légzsákos kerettel. A különleges motorelhelyezésnek köszönhetően, a nyomás alatt működő szénszűrős fülke nem csak csöndes, kellően kényelmes és biztonságos is. A Grim permetezőcsalád gépei 4 kontinensen, összesen 20 országban járják a földeket és az utakat, elégedettséget és kiváló munkát hagyva maguk után. Elsősorban azoknak a gazdáknak, gazdaságoknak okozhat kellemes meglepetést, akik jó ár-érték arányú önjáró permetezőket keresnek.

(x)

További híreink

A magyar EU-s elnökséggel új esély nyílik a gazdák hatékonyabb képviseletére

2024.07.11.

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében hazánk európai uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni.

Fontos növényvédelmi kérdésekre válaszoltak a NAK szakértői

2024.07.11.

A drónok és más precíziós technológiák forradalmasítják a növényvédelmi folyamatot, és potenciálisan csökkenthetik a növényvédőszer-használatot is.

Mától csökkent a gázolaj ára

2024.07.11.

Csütörtöktől csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, literenként bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. A benzin beszerzési ára most nem változik

Már csak néhány napot kell kibírni és utána lassú csökkenés várható a levegő hőmérsékletében

2024.07.11.

Csütörtökön sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Nézze meg, ma milyen időjárási riasztás van érvényben a megyéjében - mindenki értintett

2024.07.11.

Ma, csütörtökön folytatódik az embertpróbáló időjárás. Az ország minden vármegyéjére valamilyen figyelmeztetés van érvényben.

Digitalizációval teszi hatékonyabbá a nyúlhústermelést egy új magyar fejlesztés

2024.07.11.

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Hirdetésfeladás