Egy jogszabály-módosítás következtében egyszerűbbé vált a gombatermesztők számára a fóliasátrak létesítése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gombatermesztéssel foglalkozó tagjai fordultak a köztestülethez azzal, hogy fejlesztéseik, nyertes pályázataik megvalósításánál a gombatermesztésre létesítendő fóliaházakat ne az építési engedélyköteles építmények közé sorolják az építési hatóságok. Ez most jelentősen megnehezíti a tervezési és a kivitelezési munkálatokat.

"Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról" szóló 312/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 1. számú melléklete a növénytermesztésre szolgáló üvegházak és fóliasátrak építési és korszerűsítési munkálatait is az építési engedély nélkül végezhető tevékenységek közé sorolja. Mivel az egyes hatóságok a rendeletben megfogalmazottakat eltérően értelmezték, a Kamara jelezte az illetékes államtitkárságnak, hogy kéri a jogszabály pontosítását, és a gombafóliákkal történő kiegészítését. A Kamara szakmai álláspontja alapján a gombatermesztésre létesülő fólia nem jelent lényeges különbséget a hatályos rendeletben felsorolt növényházakhoz viszonyítva.

Egyszerűbbé vált a gombatermesztő sátrak engedélyeztetése - képünk illusztráció, csiperkegomba látható rajta

A jogalkotó kedvezően állt a Kamara megkereséséhez, és módosította a rendeletet. A 13/2019 (II.11) Kormányrendelet az „Építési tárgyú kormányrendeletek módosításáról meg is jelent a Magyar Közlönyben. A jogszabályi változással az elsőfokú építésügyi hatóságok számára egyértelművé vált a gomba fóliasátrak építésiengedély-kötelezettség alóli mentessége, ami – hasonlóan a többi fóliasátorhoz – jelentősen rugalmasabbá teszi a jövőbeni fejlesztéseket.

A magyar gombatermesztés egyre bővül

Hazánkban a legnagyobb arányban termesztett gombafaj a csiperke 90 és a laska 7-8 százalékkal. Ezek közel 60 százaléka exportra kerül. A hazai gombatermesztés az utóbbi évtizedben növekedett, a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről 2016-ra mintegy 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket létrehozva. A NAK szerint az elmúlt egy-két évben a magyar gombafogyasztás lassú növekedést mutat, az ágazat pedig mintegy 4500 főt foglalkoztat. Gombát zárt termesztő-berendezésekben, gombatermesztő házakban, sátrakban, és kisebb részben pincékben termesztenek.

A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik.

A legtöbb csiperkét Ausztriába és Romániába szállítjuk. Hagyományos termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a leginkább kedvelt, ennek Budapest és Kecskemét a legnagyobb termőhelye. Korábban itt írtunk az egyik legnagyobb magyar gombatermesztő vállalatról:

Heti 110 tonna friss gomba termesztésével elérhető az év agrárembere cím

A gombakomposzt és a friss gomba készítésével foglalkozó Bio-Fungi Kft. ügyvezetője, Mutsy Árpád érdemelte ki a rangos elismerést azzal, hogy a szakmai zsűri szerint az őt körbevevő társadalom számára hasznosat, innovatívat, előremutatót, újdonságot, társadalmilag értékelhető jót hozott létre. Az egyik legkevésbé ismert kertészeti ágban sikeres szakember ócsai cégénél hetente 110 tonna friss gombát termesztenek, aminek 2/3 része külföldre megy.

Gombakomposzt és friss gomba termesztésével lett sikeres a Pest megyei Ócsán található agrárvállalkozás


Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás