Környezetkímélő fejlesztések segítik a 7800 milliárd dolláros üzlet megújulását
Hirdetés
Vegyi anyagok kimutatása az élelmiszerben és a földeken
Az Inspecto nevű startup például olyan nanoméretű hordozható eszközt fejlesztett ki, amely már a termőföldeken kimutatja, hogy található-e kemikália az élelmiszernövényekben. A cég alapítói azután döntöttek a fejlesztés mellett, hogy megnéztek egy műsort a tévében az izraeli élelmiszeráruházak polcain lévő áruk magas szennyezettségéről. Ugyanis Amerikában sem sokkal jobb a helyzet: a Mezőgazdasági Minisztérium jelentése szerint az amerikai élelmiszerek 85 százalékában megtalálhatók a növényvédő szerek maradványai. Az Inspecto optikai szenzorokkal ki tudja mutatni az akrilamidot a kávébabokban akár egészen kis mennyiségben és méretekben is (PPM: parts per million, PPB: parts per billion). Ez a vegyi anyag van a krumpliban, a csokoládéban, a kenyérben és más termékekben is. A szolgáltatás egyelőre kezdeti szakaszban van. Ám már olyan cégeket sikerült megnyerniük az ügynek, mint a kínai Sinho kávégyár vagy az izraeli Stauss Coffee vállalat.Mobilalkalmazás az élelmiszerpazarlás ellen
A BonApp az Egyesült Arab Emírségekben köti össze az éttermeket a felhasználókkal, akik akár 60 százalékos árengedménnyel is megvehetik a kidobásra szánt élelmiszereket. Dubajban 85 kifőzde csatlakozott a programhoz - írja a Piac és Profit. A három skandináv hölgy által megalkotott alkalmazás abból él meg, hogy a tranzakciókból közvetítőként jutalékot von le. A modell persze nem új, számos applikáció hozza össze világszerte a nap végén megmaradt éttermi élelmet és az olcsó ételre vágyó embereket. Néhány példa ezekre:- Magyarország: ReDinner (2016 óta)
- Anglia, USA és számos más európai ország: Too Good to Go (2016 óta)
- Anglia: Neighbourly, FareShare, FoodCloud
- USA: Flashfood, Food Cowboy, Food Shift
- Németország: FoodLoop
- Franciaország: Zéro-Gâchis
- Finnország: Froodly
- Kanada: Ubifood
Mesterséges hús kis ökolábnyommal
Itt írtunk korábban arról, hogy a laboratóriumi húskészítés is egyre jobban belelendül. Ennek lényege, hogy nem kell felnevelni egy jószágot, annak minden környezeti terhével együtt (takarmánytermesztés, metánképződés, ivóvízfelhasználás, antibiotikumok, stb.). A hússzövetet néhány állati sejtből tenyésztik ki, ami nagyjából olyan összetételű és állagú húst eredményez, mint a húsipari cégeknél feldolgozott húskészítmények. Az izraeli Tel Avivban működő SuperMeat a „tiszta hús” egyik úttörője: 3 millió dollár befektetésre tett szert a januári, első tőkebevonásánál. A cég mesterséges csirkehúst állít elő laboratóriumi körülmények között.Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!
A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk.
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 400 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés