A kukoricatarlón sokan csak tavasszal végeznek vetést. Teljesen érthető okból: a vetésforgó sokszor nem csak megengedi, nem is hagy más utat. De mi van akkor, ha a mostanihoz hasonló, enyhe tél lesz? Ha alig lesz fagy, hosszabb -10 fok alatti időszak pedig egyáltalán nem?

A kukoricatarlón a megelőzés sokszor olcsóbb, mint a kezelés

Ilyenkor a kukoricatarló nagyon kedvező lesz a mikrobák fejlődésének. Van elég tápanyag, van elég nedvesség, az üreges szár pedig még védelmet is biztosít. Persze nem csak a kórokozóknak kedvez, hanem mindegyik mikrobának. Amiknek alig 10 százaléka hasznos a számunka, és alig 10 százaléka felel valamilyen betegség kialakulásáért. A maradik 80 százalék semleges, és leképezi azoknak a mikrobáknak a tevékenységét, amikből az adott közegben több van. Ha pedig ezek a kórokozók, akkor az ő anyagcsere-folyamataikat utánozzák le és veszik át.

Baktériumtrágyával védekezhet a kórokozók ellen a kukoricatarlón - Fotó: Pixabay, Markus Distelrath

Amennyiben a hasznos effektív mikroorganizmusok vannak túlsúlyban, akkor pedig értelemszerűen ezeket a folyamatokat. Ezt irányított mikrobiológiai technológiával lehet befolyásolni. Gondolja végig, hogy a legutóbb mit vetett a kukorica után? Annak a növénykultúrának hányszor adott bármilyen gombaölőszeres kezelést? Mennyi vegyszer volt ez és mennyibe került? Mekkora volt a permetezőgép költsége, valamint a traktoros munkaideje és bére? Összesen mennyibe került az egész munkafolyamat?

Felléphetünk a kórokozók ellen más baktériumokkal

Preventív (megelőző) védekezéssel ezek a költségek csökkenthetőek. Egy összetett mikrobiológiai kezeléssel elnyomhatjuk a kórokozókat a tarlón. Elvehetjük az életterüket, meggátolhatjuk a szaporodásukat. A témát az Agrárágazat cikkében Magyar Nikolett foglalta össze.

Mi az a komplex mikrobiológiai kezelés?

Ma Magyarországon sokféle mikrobiológiai készítmény és baktériumtrágya kapható forgalomba. Dr. Murányi Attila, a Magyar Tudományos Akadémia doktora egy korábbi cikkében csoportosította ezeket.

Az engedélyezett oltóanyagok minősítése igen nehéz, mert élő anyagokról van szó. Az oltóanyagok részletes jellemzésétől eltekintünk, ezért csak három nagy kategóriát különböztetünk meg.

  • Széles spektrumú, nagy élő csíraszámú oltóanyagok. Ezekben az oltóanyagokban a mikrobafajok száma nagy, bennük igen sokféle mikrobatörzs található. Az oltóanyag különlegessége a benne levő mikrobafajok sokszínűsége, mert nemcsak baktériumokat, hanem mikrogombákat, élesztőgombákat és sugárgombákat is tartalmaz. Átlagos körülmények között az optimális számú gombának mindössze ezredrésze található a talajban és emiatt fontos a gombák pótlása, amikor optimális biológiai állapotú talajt kívánunk kialakítani. Viszont igen kevés oltóanyag tartalmaz gombatörzseket. Az oltóanyagoknak ebben a kategóriájában a hektáronként kijuttatott élő csíraszám is nagy.
  • Közepes spektrumú, nagy/közepes élő csíraszámú oltóanyagok. Ez a kategória 5-7 mikrobatörzset tartalmaz. Az oltóanyagok főként nitrogénkötő és foszformobilizáló baktériumokat tartalmaznak.
  • Szűk spektrumú, nagy, vagy közepes élő csíraszámú oltóanyagok. Ide tartozik a legtöbb oltóanyag, amelyek mindössze 1-3 baktériumtörzset tartalmaznak.
Lebontják a szármaradványokat és felvehető tápanyagot állítanak elő

A komplex kezelésre kizárólag az első kategóriába tartozó készítmények alkalmasak. A kezelés hatására megvalósulhat a prevenció, a felülfertőzés. Ezalatt a tarlón maradt gyökér- és szármaradványok lebontásra kerülnek. A hasznos effektív mikroorganizmusok a tél alatt irányított folyamatokkal a növényi maradványokból felvehető tápanyagot állítanak elő a növény számára. Növelik a talaj szervesanyag-tartalmát, lazítják a talaj szerkezetét, ami adott esetben a kötöttségen és vagy az eketalp-betegségen is enyhíthet. Ezzel is segíthet eldönteni a forgatásos vagy forgatás nélküli talajművelés kérdését. Segít elvezetni és tárolni a téli csapadékot, megelőzve a belvíz kialakulásának esélyét. Rendszeres, technológiában történő alkalmazás esetén a kórokozók elleni preventív védekezés beállítható. Ezzel pedig lehetőség van a költségeken faragni. Anélkül, hogy a termésben, terményben bármilyen egyéb változás állna be.

Többféle szerrel is keverhető, kivéve a többi baktériumtrágyát!

A készítmények kijuttatása nem igényel külön munkafolyamatot, keverhető folyékony műtrágyával, gyomirtóval vagy rovarölő-szerrel.

Viszont soha, semmilyen körülmények között nem keverhetőek más mikrobiológiai készítménnyel vagy baktériumtrágyával!

A kukoricatarlón egyébként is nagy tömegben marad gyökér és szármaradvány, ezért mindenképpen célszerű azt kezelni, hogy lebontsuk azokat. Az így lebontott maradvány tápelemei a növények számára ismét felvehetőek lesznek, ezt a módosító tényezőt a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésekor figyelembe kell venni.

Mi a végeredmény?

Ugyanolyan mennyiségű és minőségű termés. Kevesebb célzott vegyszerfelhasználás, kevesebb kiadás és költség. Ez pedig végeredményben ugyanakkora bevétel, több nyereséggel.

Korábbi cikkünkben arról olvashat, hogyan lehet a baktériumtrágya a talajélet megmentője.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás