Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény. Az Adózóna cikkében a szűrővizsgálatra, valamint a Batthyány-Strattmann László Alapítványra és annak méltányossági jogkörére vonatkozó szabályokat ismertetik.

2024. június 13-ától az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok köre kiegészült a vastag- és végbélszűréssel, amelyet 50 és 70 év közötti életkorban, kétévenként, népegészségügyi céllal kell elvégezni - írta a portál. 

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény
Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény

Mindezek alapján népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatok a következők:

  • 25 és 65 év között népegészségügyi céllal egyszeri negatív eredményű szűrővizsgálatot követően háromévenként méhnyakszűrés, különös figyelemmel a méhnyakelváltozások sejtvizsgálatára (citológia);
  • 45 és 65 év között népegészségügyi céllal kétévenként az emlő lágyrész röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés (mammográfia);
  • 50 és 70 év közötti életkorban, kétévenként, népegészségügyi céllal vastag- és végbélszűrés.

A szűrővizsgálatok kapcsán módosul az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény, amely jelenleg a 0–18 év közöttiek kötelező szűrővizsgálatát szabályozza. 2025. január 1-jén lép hatályba az az új szabály, amely általánosságban mondja ki, hogy utóbbi szűrővizsgálatok kötelezők. Rendelkezik arról is, hogy a szűrővizsgálatra kötelezett, cselekvőképességet érintő gondokság alatt álló személy szűrővizsgálaton történő részvételéről a törvényes képviselő köteles gondoskodni.

Amennyiben a kötelezettségének a kötelezett vagy a törvényes képviselő nem tesz eleget, akkor az egészségügyi államigazgatási szerv a szűrővizsgálatot határozattal elrendeli. A szűrővizsgálatot elrendelő határozat – közegészségügyi vagy járványügyi okból – azonnal végrehajthatóvá nyilvánítható.

Nem változnak a kiskorúakra vonatkozó alábbi rendelkezések, amelyek a következők:

A kiskorú személy szűrővizsgálaton történő részvételéről a törvényes képviselő köteles gondoskodni. Ha a törvényes képviselő nem tesz ennek eleget, az egészségügyi államigazgatási szerv a szűrővizsgálatot határozattal elrendeli, amely – közegészségügyi vagy járványügyi okból – azonnal végrehajthatóvá nyilvánítható. Kiskorú esetében az egészségügyi államigazgatási szerv a határozatot megküldi a család- és gyermekjóléti központnak, valamint a gyámhatóságnak.

A Batthyány-Strattmann László Alapítvány

A törvénymódosítás indokolása szerint az egészségbiztosító az Egészségbiztosítási Alapból méltányosságból támogasson bizonyos, a törvényben meghatározott olyan ellátásokat, amelyeket a „normál” egészségbiztosítás nem finanszíroz. Ezek közül azon méltányossági kérelmekről, melyek olyan gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, eljárás támogatására irányulnak, melyek még nem kerültek be a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe (ide tartoznak a törzskönyvezett, de még semmilyen formában nem támogatott gyógyszerek, melyek kiszolgálása patikán keresztül történik, valamint a ritka betegségek kezelésére alkalmas – úgynevezett orphan – gyógyszerek), a javaslat szerint a kormány által létrehozandó alapítvány döntene. Törvényi szinten szükséges rendezni, hogy mely termékkörre beadott kérelmeket bírálja el az alapítvány, illetve melyek maradnak továbbra is az egészségbiztosító hatáskörében.

Mindezek alapján a kormány létrehoz egy új alapítványt, Batthyány-Strattmann László néven. A 2025. január 1-jétől működő alapítvány közhasznú jogállású lesz. Az alapításnál az állam képviseletében az egészségbiztosításért felelős miniszter jár el. Erre tekintettel jogosan adódik a kérdés, hogy milyen szerepet fog betölteni ez az alapítvány az egészségügyben?

A feladatok és a szerepek

Az alapítvány Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból támogatást nyújthat, ha azt az érintett személy kérelmezi.

A 2025. január 1-jétől indult méltányossági eljárásoknál már Batthyány-Strattmann László Alapítvány hozza meg a döntést. Ugyanakkor 2025. január 1-jén a fenti méltányossági jogkörben folyamatban lévő ügyekben még az egészségbiztosító fog eljárni.

Nem tartozik a Batthyány-Strattmann László Alapítvány méltányossági támogatási feladatkörébe a valamely indikációba már befogadott, ugyanakkor a kérelmezett indikációban az allopátiás gyógyszerekre, különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerekre, gyógyászati segédeszközök árához nyújtott támogatás.

A jogszabály rögzíti, hogy a Batthyány-Strattmann László Alapítvány méltányossági jogkörében eljárva az emberi élet és egészség védelme, valamint a társadalmi és gazdasági felelősségvállalás szellemében, nem hatósági eljárás keretében dönt a támogatás nyújtásáról vagy annak megtagadásáról.

Az alapítvány adatkezelésére vonatkozó szabályok

Az alapítvány jogosult lesz kezelni az érintett beteg személyazonosító és egészségügyi adatait a feladata ellátása, a támogatás megítélhetőségének vizsgálata, kifizetése és felhasználásának ellenőrzése érdekében.

Az alapítvány gazdálkodása és vagyona

Az alapítvány kezeli a mindenkori költségvetési törvényben a feladatára létrehozott előirányzatot. Az alapítvány vagyonának biztosításáról a kormány gondoskodik, a működéséhez 2025-től kezdődően évente támogatást nyújt.

Az alapítványnak már 2025-ben fel lehet majd ajánlani a személyi jövedelemadó 1 százalékát - írta a cikk.

A törvény részleteit itt lehet elolvasni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Édes és savanyú: az európai cukorpiac küzdelmei a változó kereskedelmi feltételek között

2024.08.27.

A globális cukorpiac alakulása jelentős hatással van mind a nemzetközi kereskedelemre, mind az európai gazdaságokra. Az elmúlt hónapokban tapasztalható ármozgások különösen fontosak a cukortermelők és -feldolgozók számára, hiszen ezek az árak meghatározzák a piaci versenyképességet és a gazdasági döntéseket. Az alábbi elemzés bemutatja a fehér- és nyerscukor világpiaci és európai árainak változásait, valamint az Európai Unió cukorimportjának és -exportjának legfrissebb adatait.

A szójabab, a repce- és napraforgómag árainak alakulása a nemzetközi piacokon

2024.08.27.

Az elmúlt hónapokban jelentős árváltozások történtek a szójabab, repcemag és napraforgómag piacán. Június közepétől július közepéig az amerikai szójabab ára folyamatos csökkenést mutatott, míg Brazíliában vegyes tendenciák voltak megfigyelhetők, az argentin piac pedig emelkedést mutatott. A repcemag ára Németországban és Ukrajnában emelkedett, míg Oroszországban csökkent, Kanadában és Ausztráliában pedig stabil növekedés volt tapasztalható. A napraforgómag piaca viszonylag stabil maradt, de Franciaországban és Bulgáriában eltérő árváltozások történtek.

Változatlanul súlyos aszály és hőség várható – kihívás lesz a repcevetés

2024.08.27.

Az elmúlt hét meleg és többnyire száraz időjárása tovább súlyosbította a július eleje óta tartó aszályt Magyarországon. Az ország területének kétharmadát jelenleg súlyos vagy jelentős aszály sújtja. A nyári kapásnövények terméskilátásain már egy nagyobb eső sem segítene, de a repce vetéséhez sürgősen szükség lenne csapadékra. Az előttünk álló héten azonban továbbra is kevés helyen várható jelentős eső, a nyár utolsó hete folytatja a meleg és száraz időszakot, keddre és a hétvégére elszórtan lehet számítani záporokra, zivatarokra.

Az idei év vastag és vészjósló kérdőjelet rakott a magyarországi kukoricatermesztés mögé

2024.08.27.

Mi vezetett idáig, hogy az előrejelzések szerint a kukoricatermés akár 15-20%-kal is elmaradhat az átlagostól? Ez a visszaesés a hazai kukoricatermelést a közelmúlt legsúlyosabb, a 2022-es aszály idején elért szintjének közelébe süllyesztheti. Igaz, a belföldi igényeket várhatóan még így is kielégíti a termés, de az exportlehetőségek korlátozottabbak lehetnek.

Megvannak a Kertészet- ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása kiírás részletei

2024.08.27.

Megvannak a Kertészet- ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása kiírás részletei, érdemes átolvasni ezeket. 

Nyári záporok és forró napsütés váltakozik a héten

2024.08.27.

Kedden napközben váltakozva fátyol- és gomolyfelhők borítják az eget, de több órán át élvezhetjük a napsütést is. A reggeli órákra megszűnnek az éjszakai záporok, majd délutántól újabb zivatarok alakulhatnak ki, különösen a keleti területeken. Az északról érkező szél helyenként erősen megélénkül, különösen zivatarok környezetében. A hőmérséklet napközben 28 és 35 fok között alakul, estére 19 és 26 fok közé hűl a levegő.

Partnerhírek
Partner

„A jó szervizesnek álmából felkeltve is tudnia kell, az idő pénz a gazdának” – New Holland szerviztitkok Marcaliból

2024.08.27.

Az elmúlt évtized szédítő tempóban hozta az átalakulásokat gazdaszemmel – GPS-vezérelt robotkormányzás, differenciált dózisú műtrágya-kijuttatásra képes műtrágyaszórók, precíziós, szemenkénti vetőgépek, gumihevederes járószerkezettel szerelt erőgépek, végül megérkeztek az agroinformatikai és távsegítségnyújtási rendszerek is. A New Holland hivatalos márkakereskedői csapatából azonban, Leibinger László területi műszaki vezető szerint, a sikeres munkához tartozó alapelv mégis ugyanaz maradt: a szervizes és márkakereskedői csapat értse, hogy a gazdának az idő pénz.

Partner

Szakmai napot tart a Kukorica Kör Egyesület Dunapatajon

2024.08.24.

Augusztus 30-án Dunapatajon szakami napot tart a Kukorica Kör Egyesület, amire minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 65 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás