A holland kormány a jövő évtől már kötelező energiatakarékossági beruházásokat ír elő az üvegházak számára. Hollandiában a Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium 2023-tól kötelezően előírja az üvegházi kertészetek számára, hogy energiatakarékossági beruházásokat eszközöljenek, ami akár évi 12 millió eurós többletköltséget is jelenthet. A döntést Rob Jetten gazdasági és klímaügyi miniszter az új mezőgazdasági miniszterrel, Piet Ademával konzultálva hozta meg.

A holland RVO gazdaságkutató intézet adatai szerint 2021-ben 4633 üvegházi kertészet működött Németalföldön, és 2020-as adatok alapján ezeknek csaknem felének (2030) energiafogyasztása esik abba a sávba, amely már energiatakarékossági beruházásokat tesz szükségessé. Az RVO szerint a minisztérium által jelzett 12 millió eurós pluszköltség valamivel alacsonyabb is lehet, mivel az ágazatban az előző évben is jelentős fejlesztések történtek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését szorgalmazó programban való részvétel miatt - írta a FruitVeB.

Hidrokultúrás salátatermesztés üvegházban

Feladatok az üvegházakban

Azt már az Agrároldal írta meg, hogy az üvegházak drága és munkaigényes konstrukciók, és nem csak elkészítésük, hanem fenntartásuk is költséges, főleg a hidegebb területeken, ahol rendszeresen figyelni kell a fűtésükre is. Ha mindez nem lenne elég, még az üvegpanelek is rendszeres tisztításra szorulnak, hogy elegendő fényt eresszenek be a növények számára.

Természetesen sokak számára megéri mindezt vállalni, hiszen az üvegházak még a kifejezetten hideg területeken is lehetővé teszi a különféle egzotikus növények termesztését, amikre egyébként a szabadban nem lenne lehetőség.

Jó megoldások az energiaköltségek csökkentésére a gazdaságokban

Arról ebben a cikkünkben írtunk korábban, hogy számos olyan megtakarítási lehetőség van a mezőgazdaságban, amely kedvez a klímának és a költséghatékonyságnak, ráadásul használatukkal nagyobb energiafüggetlenség érhető el. Minden energiatakarékossági intézkedés hosszú távon csökkenti az energiaszükségletet, és alkalmassá teszi a gazdaságot a jövőbeni energetikai innovációkra. Az áramtárolás és a hűtés korszerűsítése csak néhány ezek közül.

Az energia-önellátás felé vezető úton az egyik legfontosabb a fegyelem. A bátorság, a kitartás és az újító szellem, az innovációk elfogadása garantálja a személyes sikert. Vannak olyan intézkedések, amelyek valóban nagyobb beruházást igényelnek, mások csekély technikai és pénzügyi ráfordítással teszik lehetővé a jelentős megtakarítások elérését.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás