Közel 140 milliós támogatásból fejlesztettek kedvező élettani hatású mogyoróskrémet
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal “Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázaton nyert támogatást a Vino Gusto Mogyorókrém Nagykereskedelmi Kft. A “Táplálkozás-élettanilag kedvező hatású mogyorókrém kifejlesztése, különös tekintettel a zsiradékokra és szénhidrátokra” munkacímű projekt 136 761 200 Ft támogatást kapott a Miss Nuss mogyoróskrém fejlesztésére. Csökkentették az energiatartalmat, és növelték az édes ízérzetet.
A felhívás a tudásintenzív, innovatív vállalkozásokat ösztönözte, jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére - számolt be róla az Agro Napló.
A mogyoróskrém fejlesztését alapvetően három irányban végezték:
- Csökkenteni kívánták az energiatartalmat, hiszen a mogyoróskrém viszonylag magas arányban tartalmaz répacukrot és zsiradékokat.
- A magas hányadban jelenlévő élelmi zsírok összetétele kapcsán célul tűzték ki az omega-3 típusú, esszenciális zsírsavak jelentős aránynövelését és a zsírsavprofil dietetikai szempontból történő optimalizálását.
- A rostokban kifejezetten szegény mogyoróskrém esetében rostforrás biztosításával tovább kívánták mérsékelni az energiatartalmat és javítani szerették volna az emésztésélettani tulajdonságokat.
Az első célkitűzésnél:
Eltérő cukorpótlókat alkalmazva megállapították, hogy a stevia-eritrit keverék maximálisan 10 százalék bekeverési arány mellett százalékonként 0.8 százalék energiatartalmi csökkenést okoz a teljes termék vonatkozásában, az édes ízérzetet pedig igazolható mértékben fokozza.
Hirdetés
A második célkitűzéshez:
Többféle olaj és zsírsavforrás bekeverését tesztelték, a konzisztencia, a hőstabilitás, az esetleges aromatorzító hatás nyomon követése mellett. Az esszenciális zsírsavbevitel kapcsán kedvezőnek bizonyult a lenolaj 2-3 százalékban történő alkalmazása (alfa-linolénsav kiegészítés). Tekintettel arra, hogy az ennél hosszabb szénlánchosszúságú zsírsavak gyakran nagyon erős mellékízzel rendelkeznek, a legmagasabb biológiai értékű dokozahexaénsav (DHA, C22:6 n3) bevitelét olyan szárított tojásporral oldották meg, melynél a halolaj a tojótyúkok takarmányában volt. Ezzel a módszerrel stabil, jó visszanyerhetőséggel (a magasabb termékelőállítási hő sem károsítja a DHA-t) jellemezhető DHA forrást alkalmaztak, és a termékben elérék a 40 mg/100 g koncentrációt, aromatorzulás nélkül. Fontos, hogy a speciális zsírsavforrások esetében minden teszt és a termékelőállítás során is a termék zsírtartalmának részleges helyettesítésével dolgoztak, azaz az energiatartalmat nem befolyásolta a munka.
A harmadik cél elérése érdekében:
Bambuszrost lisztet alkalmaztak, mert ez a termék 98 százalék tisztaságú rostforrás. A technológiai teszt során 4-5 százalék maximális bekeverhetőséget tapasztaltak. Fontos, hogy a rostforrás emészthetősége minimális, de a címkefeliraton feltüntetendő bruttó energiatartalom ezt a hányadot is magas energiatartalmúnak tekinti. A fejlesztett termék élelmi rost tartalma maximális bekeverés mellett eléri a 16 százalékot.
A fejlesztett mogyoróskrém ezért a cég szerint olyan tudatos fogyasztóknak is ajánlható, akik az energia- és az esszenciális, omega-3 típusú zsírsavak bevitelét helyezik előtérbe. Továbbá dietetikai szempontból a gyermekek, mint a nyilvánvalóan kiemelt fogyasztók is magasabb biológiai értékű termékhez jutnak - írják.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés