Miután a szingapúri élelmiszerügynökség fogyasztásra alkalmasnak minősítette a világ első, laboratóriumban előállított csirkehús készítményét, az Eat Just vállalat megkezdte a termék árusítását. Ez a világ első, úgynevezett „tiszta húsa", amit az olyan húsra mondanak, amely nem levágott állatból származik. Ezt az élelmiszert állati izomsejtekből, laboratóriumi körülmények között fejlesztették ki. Mennyire várható a mesterséges körülmények között készített hús elterjedése?

Az Origo számolt be a CNBC cikke alapján arról, hogy az Eat Just nevű cég 2018-ban állította elő első termékét, a Just Egg növényi alapú tojást. Az amerikai vállalat csak ebből a termékéből 100 millió tojásnak megfelelő mennyiséget adott el olyan kereskedőknek, mint a Walmart, a Whole Food és az Alibaba. Ám a tojás csak a kezdet volt. Olyan húskészítményt szerettek volna előállítani, ami nem növényi alapú. Az így létrejött élelmiszerhez egyetlen állat leölésére sincs szükség, illetve a hús garantáltan nem tartalmaz antibiotikumot.

Növényből készült tojás, a Just Egg

A laboratóriumban tenyésztett hús létrehozásának folyamata egyetlen sejtből, jelen esetben egy csirkééből indul ki. A sejtet táplálják, és egy nagyméretű acéledényben hagyják nőni. A folyamat mintegy 14 napig tart, a végtermék pedig nyers darált hús.

2020 végén Szingapúr lett az első ország, amelyik jóváhagyta az Eat Just húskészítményét és az Good Meat név alatt forgalomba kerülhetett. A laboratóriumi csirke jelenleg 1880 szingapúri étteremben kapható. Az írás szerint azonban a népszerűségének köszönhetően piaci bővülés várható. A szigetországban található a cég ázsiai központja és gyára is. Mivel az ország 2030-ig szeretné az élelmiszerek 30 százalékát helyben előállítani, a városállamban rengeteget fordítanak kutatás-fejlesztési projektekre. Továbbá az export, illetve a világkereskedelem szempontjából is kiváló elhelyezkedéssel bír.

https://www.youtube.com/watch?v=DozbuzyBz7U
A laborban, izomsejtből elkészített csirkehús

Az Eat Just a közelmúltban 400 millió dolláros finanszírozást gyűjtött, és jelenleg 2 milliárd dollár értékben keres befektetőket, hogy tovább növekedhessen. Jelenleg több országban is engedélyeztetésre várnak a termékeik. A cégvezetés reményei szerint hamarosan az USA-ban és az EU-ban is kaphatóak lesznek az alternatív húskészítményeik.

Az Eat Just csirkehús élesben, egy étteremben elkészítve a fehér tányérban

Ezért lényeges az alternatív élelmiszerek előállítása

A portál szerint az állattenyésztés a világon 1,3 milliárd ember megélhetését biztosítja és körülbelül évente 50 milliárd csirkét vágnak le élelmezés céljából. A tágabb értelemben vett mezőgazdaság felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 10-12 százalékáért, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel az éghajlatváltozáshoz. Bár a folyamat egyértelműen tisztább és etikusabb, mint a hagyományos mezőgazdaság számos folyamata, többen azonban még mindig fenntartásokkal vannak az újfajta élelmiszerek iránt. Azonban a gyakran etikai és környezetvédelmi támadások kereszttüzében álló, egyes állattartási gyakorlatok, és a környezetre gyakorolt káros hatások miatt egyre nő az érdeklődés az alternatív élelmiszerek iránt.

A termékről és a cégről készített 10 perces videót ebben a cikkben lehet megnézni:
https://www.cnbc.com/video/2021/03/01/the-multibillion-dollar-company-selling-world-first-lab-grown-chicken.html

Iparági becslések szerint a következő évtizedben a különböző hús-alternatívák piaca elérheti az 1400 milliárd dollárt, vagyis a teljes húsipar 10 százalékát. 2020-ban a piac mérete elérte a 800 millió dollárt, és az ázsiai térségben kifejezetten nagy az érdeklődés az alternatív élelmiszerek iránt - írták.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás