Megszülettek a döntések a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése című vidékfejlesztési felhívás idén benyújtott támogatási kérelmeinek 90 százalékáról. Az állattartók összesen 19,2 milliárd forint értékben részesülhetnek támogatásban a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták fenntartásában vállalt feladataikért cserébe.

Nemzeti kincseink megőrzésével tudjuk megteremteni a magyar mezőgazdaság függetlenségét. Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít hazánk biológiai sokféleségének megőrzésére. A mezőgazdaságban használt növények és állatok, mint kulcsfontosságú genetikai erőforrások jelentik élelmiszertermelésünk alapját – közölte a témához kapcsolódóan Nagy István agrárminiszter. 

Közel 20 milliárd forint jut a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták génállományának megőrzésére, a szürkemarha tartók is pályázhatnak - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

A mezőgazdaság biológiai sokfélesége mára ugyanolyan veszélyeztetett helyzetbe került, mint a vadon élő élővilág. Azonban az agrobiodiverzitás megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő társadalma megfelelő válaszokat tudjon adni a klímaváltozásra és az élelmiszerválságok kihívásaira. Magyarország világviszonylatban szerencsés helyzetben van, hiszen a Kárpát-medencében kialakult állat- és növényfajtáink jelentős részét sikerült megőrizni - fogalmazott.

A hazai génmegőrzési intézmények fejlesztése és programjaik támogatása érdekében Magyarország Kormánya külön stratégiát fogadott el, több mint 12 milliárd forint támogatással. A 2019-ben indult Génmegőrzési Stratégia keretében számos fejlesztés történt többek között a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ tápiószelei intézetében, amely gyűjteményét a világ egyik legnagyobb génbankjaként tartják számon - írta az Agrárminisztérium.

Ezen felül a gödöllői haszonállatok génmegőrzésével foglalkozó intézetben megújult a haszonállatok folyamatosan bővülő, 11.200 génbanki tételt őrző DNS bankja, ahol Magyarországon egyedülálló módon megtalálhatóak az összes hazai őshonos baromfifaj -és fajta szaporítóanyagai, valamint juh, szarvasmarha, ló, nyúl és a magyar kutyafajták génbanki tételei is.

A védett fajták megőrzésének gyakorlata

A Génmegőrzési Stratégia olyan mintaprogramok megvalósítását tűzte ki célul, mint a kárpáti borzderes szarvasmarha, a magyar hidegvérű ló muraközi típusa, illetve a magyar parlagi szamár megmentése és megőrzése. A növényi génmegőrzés területén indult célzott programok magukban foglalják a gazdálkodók bevonásával történő szántóföldi és zöldségnövények fenntartását, a szőlő és gyümölcstermő növények megőrzését és vizsgálatát, illetve a 10 éves múltra visszatekintő Gyümölcsész megállapodás kiterjesztését is - írta az Agrárminisztérium beszámolója.

A Génmegőrzési Stratégia megvalósítása óriási előrelépés nemzeti kincseink megőrzésében, amely kiemelt érdekünk, hiszen ezáltal tudjuk csökkenteni a külföldi szaporítóanyagok iránti kiszolgáltatottságunkat és megteremteni a magyar mezőgazdaság függetlenségét - mondta a politikus.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Több 10 milliárd forint kárt előzött meg az országos jégkármérséklő rendszer 2024-ben

2024.10.19.

Idén is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, a lakossági és a közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer

A magyar energiaügyi miniszter szerint atomenergia nélkül nincs fenntartható klímapolitika

2024.10.19.

Az energiaügyi miniszter szerint a biogáz és biomassza termelésben is van potenciál, amely alkalmas a megújulók okozta rendszeringadozás kiegyenlítésére.

Összesen 9 fontos módosítást kapott a KAP pályázati felhívások általános útmutatója

2024.10.19.

Összesen 9 fontos módosítást kapott a Közös Agrárpolitika pályázati felhívásainak általános útmutatója

Módosítaná az EU a védettségét, vadászhatóvá válhat a farkas

2024.10.18.

Az Európai Unió tagállamai támogatták azt a módosító indítványt, amely a farkas nemzetközi természetvédelmi státuszát a fokozottan védettről a védett, de vadászható státuszra változtatná

Jelentősen bővülhet az agrárvállalkozások jövedelme a beruházási pályázatok pénzeivel

2024.10.18.

Az állattartás, a kertészet és különösen az élelmiszeripar oldaláról óriási az érdeklődés a beruházási pályázatok iránt.

Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 105 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás